Ο Ταλαντούχος (και πεισματάρης) κύριος Γκριτζίπης.

Ένα τετραώροφο λευκό κτίριο , βαμένο αλλοπρόσαλα , στέκεται πεισματικά στο δυτικό άκρο της 42nd Street .

 


Επισκιαζόμενο από αστραφτερούς πύργους πολυόροφων κτιρίων, το οικοδόμημα του 1920 μοιάζει εντελώς εκτός τόπου τώρα .

Η ιστορία του είναι ένα αμερικανικό όνειρο που πραγματοποιήθηκε , και ίσως μια χαμένη ευκαιρία .

 Ο ιδιοκτήτης του , ο Louis Gritsipis , ένας 73χρονος πολιτογραφημένος πολίτης από την Κανδήλα , Ελλάδα , είχε την ευκαιρία να πουλήσει τη μικρή του ιδιοκτησία , στο 647 της West 42nd Street , γύρω στο 2000 , όταν η JD Carlisle Development Corporation σχεδίαζε να χτίσει έναν πύργο πολυτελείας δίπλα απο το κτίριό του . Σύμφωνα με τον κ. Gritsipis , του είχαν τότε προσφέρει 10 εκατομμύρια δολάρια για το κτίριο, το οποίο έχει τρία διαμερίσματα δύο υπνοδωματίων , μαζί με το εστιατόριο του  κ. Gritsipis στο ισόγειο . Σύμφωνα με τον Jules Demchick , πρόεδρο της  JD Carlisle , η αρχική προσφορά ήταν λίγο μικρότερη πιο κοντά στα $ 7.000.000 . 


Η εταιρεία δεν ήθελε απαραιτήτως να χρησιμοποιήσει το χώρο . «Θέλαμε να ελέγχουμε  το περιβάλλον , " ο κ. Demchick δήλωσε την περασμένη εβδομάδα . « Θεωρήσαμε ότι αυτό το κτίριο δεν θα ήταν ελκυστικό για τους αγοραστές μας . "

 Ο Κώστας Κονδύλης , ο αρχιτέκτονας που είχε προσληφθεί για το έργο , έκανε έκκληση προς τον κ. Gritsipis , την κοινή κληρονομιά τους και την ίδια ηλικία τους . Ο κ. Gritsipis ήταν επιφυλακτικός κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που έγιναν σε ένα γραφείο στο κέντρο  . Απαίτησε ο φόρος των 480 χιλιάδων δολαρίων να καταβληθεί από τον επενδυτή . Και μετά πανικοβλήθηκε . Ζήτησε να πάει στην τουαλέτα.  Ποτέ δεν ήρθε πίσω , αφήνοντας τους δικηγόρους άναυδος για 45 λεπτά μέχρι να συνειδητοποιήσουν ότι είχε φύγει .Ο κ. Gritsipis είπε ότι έτρεξε με τα πόδια όλη τη διαδρομή πίσω στο 42nd Street .

 Ο κ. Κονδύλης , σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα , είπε ότι τον  καταλάβαινε . « Δεν του είχαν δώσει αρκετά  κίνητρα », είπε . " Ίσως αν του είχαν προσφέρει ένα διαμέρισμα ή δύο στο κτίριο . "Το κτίριο άλλαξε επενδυτές και κατάληξε  στην Moinian γκρούπ, και το 2007 , το Atelier άνοιξε με 47 ορόφους όλο θέα και ανέσεις . ( Moinian έχει πουλήσει ήδη το ακίνητο . ) Ο Κ. Gritsipis εξακολουθεί να ζει δίπλα  , σε ένα διαμέρισμα  δύο υπνοδωματίων στον τελευταίο όροφο του κτιρίου του , το οποίο αγόρασε για 150.000 δολάρια το 1980 .Παραμένει σαν ένα μνημείο για την οικογένεια , αν όχι μία εμμονή .


  
Ο κ. Gritsipis ισχυρίζεται ότι δέχεται προσφορές συνέχεια , έως και για  15 ​​εκατομμύρια δολάρια . " Ακόμα κι αν μου δώσουν 1 δισ. δολάρια, δεν θα πουλήσω », λέει . «Πού θα πάω να μείνω; Αυτή είναι η Park Avenue μου , η Fifth Avenue μου. "
Μέσα στο φωτεινό , πεντακάθαρο εστιατόριο , υπάρχουν πινακίδες απο  χαρτί στον τοίχο με τα  διατάγματα του . Τα μπάνια είναι μόνο για τους πελάτες . Δεν επιτρέπονται τα  κινητά τηλέφωνα . Ελάχιστη παραγγελία τα $ 5 .« Υπάρχουν κανόνες παντού. Αυτό ενοχλεί τους ανθρώπους », λέει ο Ryan Taylor , 37 , ένας διαχειριστής hedge fund που ζει στο Atelier . "Αλλά υπάρχει και η πίτσα . " Ο κ. Taylor τρελάθηκε με την  σάλτσα ( ευχάριστα γλυκιά ) και την κρούστα ( Απολαυστικά τραγανή ) . Μια σόδα και μια φέτα κοστίζουν $ 5. Έρχεται σε δύο φορές την εβδομάδα για μεσημεριανό γεύμα .Το εστιατόριο σπάνια είναι γεμάτο . Βγάζει λεφτά απο το ντελίβερι και τους τουρίστες που κάνουν πεζοπορία . Όπως και πολλοί Έλληνες εστιάτορες  , έχει μεγάλο μενού , που προσφέρει 175 πιάτα  που εκτείνονται σε πολλές κουζίνες . Έξω από το εστιατόριο, το οποίο ονομάζεται 42nd Street Pizza Corporation , είναι μια αμερικανική σημαία φυτεμένη σε μπετό . «Είμαι πιο Αμερικανός από τους Αμερικανούς », λέει .


 Το βασίλειο του κ.  Gritsipis βρίσκεται στο βόρειο άκρο του περίφημου Hudson Yards . Στη γωνία στο 12th Avenue είναι το κινεζικό προξενείο . " Είναι φιλικοί », λέει . Απέναντι είναι ένα River Place , με 941 ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. 

«Τα μεγάλα κτίρια , καταστρέφουν τη γειτονιά », λέει ο κ. Gritsipis .

 Ο κος Γκριτζίπης έχει μια κόρη 17 χρονών της Αθηνά και έναν γιο τον Ανδρέα 11 χρονών σήμερα και είναι παντρεμένος με την Ρακελ μια Αργεντινέζα 52 χρονών η οποία εργάζεται σαν σερβιτόρα στο οικογενειακό εστιατόριο.

κείμενο βασισμένο σε άρθρο στους ΝΥΤ

Σχόλια