Ο Τσαυτάρης βγήκε στο κλαρί (αντάρτης), έχει αγωνία για την υγεία μας και εξηγεί τι παίζει με τα "γκιούμια".

 

«Αντάρτικο» στην κυβέρνηση για το γάλα: διαφωνεί ο Τσαυτάρης με τις αλλαγές! 
 

«Αντάρτικο» διαφαίνεται στο εσωτερικό της  κυβέρνησης για το γάλα καθώς  ο  υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Α. Τσαυτάρης δήλωσε ευθέως στη Βουλή ότι διαφωνεί με τις προτεινόμενες αλλαγές στη διανομή του από τον ΟΟΣΑ,  τις οποίες όμως βλέπει θετικά ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης, προκειμένου να πέσουν οι υψηλές τιμές του γάλακτος στην Ελλάδα.               
O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, εξήγησε ότι η άρση του περιορισμού των πέντε ημερών για τη διατηρησιμότητα του φρέσκου γάλακτος -πρόταση που περιλαμβάνεται στη λίστα του υπουργείου Ανάπτυξης- θα δημιουργήσει πρόβλημα «διασφάλισης της υγείας του καταναλωτή».
Είπε ακόμη ότι «η έννοια της φρεσκάδας, είναι έννοια ποιότητας. Και το ότι στη χώρα μας αυτή η φρεσκάδα, υπολογίστηκε ότι μπορεί να έχει τον ορισμό του φρέσκου γάλακτος έως τις 5 ημέρες, δηλαδή δεν είναι 3, αλλά είναι 5 ημέρες η διάρκεια. Το γεγονός ότι σε μία βορειότερη χώρα, όπως στην Ολλανδία ή τη Φινλανδία, όπου οι συγκεκριμένες συνθήκες παραγωγής -και εννοώ συνθήκες παραγωγής, τη διάρθρωση της παραγωγής-, όπου, για παράδειγμα, έχεις 5 ή 6 μεγάλους κτηνοτρόφους και ένα  φορτηγό σύγχρονο πηγαίνει σε αυτούς σε πολύ μικρή απόσταση χιλιομετρική και συλλέγει μέσα σε 3 στάσεις -επειδή ο καθένας από αυτούς έχει παραγωγή 10 τόνους- έχει μαζέψει την απαιτούμενη ποσότητα για να την πάει στο εργοστάσιο για να το μεταποιήσουν. Αυτή την ίδια ποσότητα για να την μαζέψει κανείς π.χ. στην Ήπειρο, θα κάνει αναρίθμητα δρομολόγια και θα φτάσει μέχρι και την τελευταία κορυφούλα, γιατί είναι μεγάλος ο αριθμός των κτηνοτρόφων και είναι μικρές οι ποσότητες του γάλακτός τους».
Και συνέχισε: «Φανταστείτε, λοιπόν, αυτό το φορτηγό να γυρίσει όλες αυτές τις περιοχές και να είναι το γάλα μέσα στο γνωστό σε όλους μας "γκιούμι", γιατί οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι δεν έχουν προμηθευτεί παγολεκάνες και αυτός είναι ο λόγος που προσπαθούμε να δώσουμε σε όλους τους κτηνοτρόφους παγολεκάνες. Ακόμη, δεν έχουν όλοι τις αυτόματες αρμεκτικές μηχανές που έχουν στην Ολλανδία και δεν μπαίνει το ανθρώπινο χέρι.  Λέω, λοιπόν, ότι φανταστείτε αυτή τη διεργασία να συνεχίζεται και να είναι η θερμοκρασία στους 40 βαθμούς Κελσίου. Όπως αυτό συμβαίνει το καλοκαίρι».
Ο κ. Τσαυτάρης άφησε πάντως περιθώριο να συμφωνήσει τελικά με τις αλλαγές. «Αν η επέκταση περάσει, θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι διασφαλίζει αυτό το πράγμα ως προς τον καταναλωτή στις συγκεκριμένες συνθήκες του τόπου. Εάν, δηλαδή, αποφασιστεί να γίνει το πέντε, επτά ή οτιδήποτε άλλο. Δηλαδή, το ένα δεν αποκλείει το άλλο, το να υποστηρίξουμε το ντόπιο γάλα, δεν βοηθά την κτηνοτροφία; Επομένως, δεν είναι μόνο το ένα ή το άλλο, είναι και το ένα και το άλλο» συμπλήρωσε ο κ. Τσαυτάρης.

Σχόλια