Η ΝSA αντλεί δεδομένα από Google και Υahoo

Νέα απόρρητα έγγραφα δημοσίευσε η Ουάσιγκτον Ποστ
Reuters, AP, AFP



ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Μεγάλο όγκο δεδομένων (181 εκατομμύρια μηνύματα σε διάρκεια ενός μηνός) αντλεί η ΝSA από τα δίκτυα της Google και της Υahoo, σύμφωνα με νέα απόρρητα έγγραφα της αμερικανικής υπηρεσίας που δημοσίευσε χθες η Ουάσιγκτον Ποστ. Η διείσδυση από την «πίσω πόρτα» στα συστήματα των δύο γιγάντων του Ιντερνετ συμπληρώνει τις υπόλοιπες μεθόδους συλλογής στοιχείων οι οποίες έχουν την έγκριση των εταιρειών.

Το πρόγραμμα MUSCULAR αντιγράφει μαζικά δεδομένα από τους κόμβους στους οποίους τα ασφαλή δίκτυα των εταιρειών έρχονται σε επαφή με το υπόλοιπο Διαδίκτυο. Εν συνεχεία τα φιλτράρει, στέλνοντας στα κεντρικά της NSA «μόλις» 181 εκατομμύρια εγγραφές τον μήνα. Στις εγγραφές αυτές περιλαμβάνονται «μεταδεδομένα», που δείχνουν ποιος επικοινωνεί με ποιον και πότε, αλλά και περιεχόμενο επικοινωνιών, εικόνων, βίντεο, τσατ κ.λπ. Η Google εξέφρασε «προβληματισμό» για την εισβολή στα ασφαλή δίκτυά της τονίζοντας ότι η παραβίαση δεν ήταν εν γνώσει της. Σύμφωνα με το έγγραφο, στην επιχείρηση συνεργάζεται η βρετανική υπηρεσία GCHQ, ενώ το πρόγραμμα έχει προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες για εχθρικά κράτη.

Εν τω μεταξύ, με απόλυτη δυσπιστία αντιμετωπίστηκαν στην Ευρώπη οι ισχυρισμοί του επικεφαλής της ΝSA, στρατηγού Κιθ Αλεξάντερ, ότι η υπηρεσία δεν παρακολουθεί σε μαζική κλίμακα Ευρωπαίους πολίτες. «Τα στοιχεία φαίνεται ότι είναι καλά τεκμηριωμένα» δήλωσε η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Ναζάτ Βαγιό Μπελκασέμ. «Απ’ αυτή την άποψη, οι αρνήσεις του διευθυντή της ΝSA δεν φαίνονται βάσιμες».

Στην προχθεσινή του κατάθεση στην αρμόδια επιτροπή της αμερικανικής Βουλής, ο Αλεξάντερ είχε υποστηρίξει ότι «δεν πρόκειται για πληροφορίες που συλλέξαμε για τους Ευρωπαίους πολίτες. Είναι πληροφορίες που εμείς και οι εταίροι μας στο ΝΑΤΟ συλλέξαμε για την άμυνα των χωρών μας και την υποστήριξη στρατιωτικών επιχειρήσεων».

Τα δημοσιεύματα για τη συλλογή 70 εκατομμυρίων στοιχείων επικοινωνιών μηνιαίως στη Γαλλία και 60 εκατομμυρίων στην Ισπανία βασίστηκαν σε έγγραφα της NSA που περιγράφουν το πρόγραμμα Boundless Informant (πληροφοριοδότης χωρίς σύνορα). «Το εργαλείο επιτρέπει στους χρήστες να επιλέξουν μια χώρα στον χάρτη και να δουν τον όγκο των δεδομένων καθώς και λεπτομέρειες για τη συλλογή σε βάρος της χώρας αυτής», αναφέρεται στην περιγραφή του Boundless Informant στα εσωτερικά έγγραφα της NSA.

Οι αποκαλύψεις έχουν θέσει σε αμφιβολία τη συνέχιση της συμφωνίας «Safe Harbor» για την ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η συμφωνία αυτή είναι ζωτικής σημασίας για πάνω από 4.200 αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, μεταξύ αυτών την Apple, την Google, τη Facebook και την Amazon. H συμφωνία επιτρέπει στις αμερικανικές επιχειρήσεις να αποθηκεύουν και να επεξεργάζονται τα δεδομένα που συλλέγουν στην Ευρώπη σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου επιθυμούν. «Δεν νομίζω ότι η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να πεισθεί από την έκφραση οργής και μόνο, αλλά αν καταστεί σαφές ότι σε περίπτωση συνέχισης της παγκόσμιας επιτήρησης, τα αμερικανικά συμφέροντα θα υποφέρουν», είπε ο Πέτερ Σαρ, επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας προσωπικών δεδομένων της Γερμανίας.

Ακόμη μεγαλύτερης σημασίας από το Safe Harbor είναι οι συνομιλίες για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ-Ε.Ε. «Προκειμένου να επιτύχουν οι φιλόδοξες και περίπλοκες διαπραγματεύσεις απαιτείται εμπιστοσύνη ανάμεσα στους εταίρους», είπε η επίτροπος Δικαιοσύνης της Ε.Ε., Βίβιαν Ρέντιγκ, υπογραμμίζοντας ότι η εμπιστοσύνη έχει κλονισθεί.
πηγή

Σχόλια