«Οχι» στην παράταση του χαρατσιού από ΥΠΟΙΚ

«Ξεχάστε το», απαντά κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών όταν ερωτάται για το ενδεχόμενο να παραταθεί το χαράτσι για ένα ακόμα έτος και να παραχωρήσει τη θέση του στον ενιαίο φόρο ακινήτων το 2015 αντί για το 2014.


«Ξεχάστε το, υπάρχουν πολλά προβλήματα, θα κριθεί αντισυνταγματικό. Επιπλέον η ΔΕΗ δεν δέχεται πλέον να σηκώνει το βάρος της είσπραξης επειδή χάνει έσοδα από λογαριασμούς που μένουν απλήρωτοι», είπε. Το θέμα τέθηκε από μερίδα βουλευτών της Ν.Δ, οι οποίοι εκλέγονται, κυρίως, στην περιφέρεια και εγείρουν έντονες ενστάσεις στη φορολόγηση των αγροτεμαχίων.

Ορισμένες από τις προτάσεις που υπέβαλαν πάντως στη μακρά σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο, το βράδυ της Τετάρτης, φαίνεται πως θα «δουλευτούν» από το υπουργείο Οικονομικών ώστε να υπάρξουν μικρές βελτιώσεις στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, «θα γίνει προσπάθεια» να ενσωματωθούν αλλαγές στην κατεύθυνση:

· Αλλαγής της κλίμακας φορολόγησης των αγροτεμαχίων, ώστε όσο αυξάνεται η επιφάνεια ενός αγροκτήματος να αυξάνεται και ο συντελεστής φόρου και όχι το ανάποδο όπως προβλέπεται αρχικά και

· Αξιοποίησης των δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ, αναφορικά με τις επιδοτήσεις, ώστε όσοι αγρότες λαμβάνουν υψηλές ενισχύσεις να πληρώνουν περισσότερο φόρο.
πηγή

Σχόλια