Φ. Ολάντ: Η Ευρώπη έχει ευθύνες για την άνοδο της ακροδεξιάς.

Φρανσουά Ολάντ: «Να αντισταθούμε ενιαία ως Ευρωπαίοι στους λαϊκισμούς»
Φρανσουά Ολάντ: «Να αντισταθούμε ενιαία ως Ευρωπαίοι στους λαϊκισμούς»

«Απέναντι στους εξτρεμισμούς, το καλύτερο είναι να σηκώσουμε το κεφάλι», επισήμανε σε συνέντευξή του ο Φ. Ολάντ, αναγνωρίζοντας παράλληλα τον κίνδυνο να προκύψει από τις ευρωεκλογές ένα Κοινοβούλιο αποτελούμενο «σε μεγάλο μέρος του από αντιευρωπαίους».
Μιλώντας στο γαλλικό περιοδικό «Νουβέλ Ομπσερβατέρ», στη γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα «Λε Σουάρ» και στη φλαμανδική «Ντε Σταντάρ», εξέφρασε την εκτίμηση πως «θα ήταν υπερβολικά απλοϊκό» να αποδώσουμε την άνοδο των εθνικιστικών αισθημάτων στην κρίση: «Ο εθνικισμός είναι μια τάση που γεννήθηκε πριν από δύο δεκαετίες. Οφείλεται στην έλλειψη προοπτικής και συλλογικής δυναμικής καθώς και στον φόβο της παρακμής. Η Ευρώπη είναι μια ήπειρος με βαριά Ιστορία. Κάποιες χώρες βιώνουν επώδυνα την αντιπαράθεση με την παγκοσμιοποίηση. Και έπειτα, ας μιλήσουμε ειλικρινά: καλώς ή κακώς, η Ευρώπη συνδέεται με το άνοιγμα των συνόρων και άρα με τη μετανάστευση. Κάτι ακόμα που τροφοδοτεί τον λαϊκισμό είναι η σχέση με το Ισλάμ. Προστίθενται οι φόβοι των εργαζομένων απέναντι στις βιομηχανικές αναδιαρθρώσεις, ο φόβος πολλών απέναντι στην άνοδο των αναπτυσσόμενων χωρών και ο συντηρητισμός που συνδέεται εν μέρει με τη γήρανση του πληθυσμού. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η ξενοφοβία. Το να βγούμε λοιπόν από την κρίση είναι απαραίτητο, χρειάζεται όμως να κάνουμε πολύ περισσότερα προκειμένου να περιορίσουμε τους εθνικούς εγωισμούς».
Ο Φ. Ολάντ θεωρεί πως η Ευρώπη έχει ευθύνες για την άνοδο των εθνικισμών - «στο μέτρο που οι ηγέτες της δυσκολεύονται να αρθούν από τα εθνικά διακυβεύματά τους». Αλλά η Ευρώπη, πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό της: «Ξεπέρασε την κρίση του ευρώ χάρη στην υιοθέτηση μηχανισμών αλληλεγγύης και σταθερότητας. Είναι ένα σημαντικό βήμα. Μένει να ανταποκριθούμε στην πρόκληση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Αλλά η Ευρώπη είναι μια ιδέα. Δεν θα πείσουμε με κριτήρια, διαδικασίες και πειθαρχίες τους πολίτες. Η μάχη εναντίον των λαϊκισμών δεν θα κερδηθεί ούτε με εκκλήσεις για αναδίπλωση στα έθνη-κράτη ούτε με μαγικές επικλήσεις στις ηνωμένες πολιτείες της Ευρώπης. Μόνον όντας Ευρωπαίοι, δίνοντας μια προοπτική, μια έννοια, ένα περιεχόμενο, θα ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη. Δεν είναι ώρα για θεσμικές τροποποιήσεις αλλά για πολιτικές αποφάσεις».
πηγή

Σχόλια