Ο Πούτιν, ο Σαντάμ και οι Αμερικανοί. Μιά παλιά ιστορία που δείχνει επίκαιρη...



Όχι πριν από πολλά χρόνια, ένας Ρώσος πρόεδρος οργάνωσε αργά το βράδυ μια συνάντηση με τον ειδικό εκπρόσωπό του και του ζήτησε να πετάξει αμέσως για να συναντηθεί με έναν άραβα δικτάτορα - και να του δώσει μια προσωπική προειδοποίηση για μια επικείμενη αμερικανική επίθεση.
Εάν ο αραβας δικτάτορας παραιτηθεί από τη θέση του ως Πρόεδρος εθελοντικά και  επιτρέψει τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών, έλεγε το μυστικό μήνυμα του Ρώσου Προέδρου, θα μπορούσε να παραμείνει στη χώρα του και να κρατήσει τη θέση του στο κόμμα.
Ο δικτάτορας ήταν ο Σαντάμ, η ημερομηνία ήταν Φεβρουάριος του 2003, και ο απεσταλμένος του Προέδρου ήταν Γεβγένι Πριμακόφ.
Και ο Πρόεδρος ήταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ίσως αυτή η μικρή ιστορία να είναι στο αρχείο του Μπαράκ Ομπάμα στην Αγία Πετρούπολη.
Ήταν ο Πριμακόφ, ο οποίος ήταν ο πρώην επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, πρώην υπουργός Εξωτερικών και  πρωθυπουργός, ο οποίος αποκάλυψε το μυστικό της πρωτοβουλίας Πούτιν σε ένα δυστυχώς παραμελημένο (στη Δύση, τουλάχιστον)  βιβλίο του, η Ρωσία και οι Άραβες, το οποίο περιέχει πολλές  ιστορίες για τους Άραβες ηγέτες - και για αλαζονικές δυτικές αντίστοιχες - για τις συναλλαγές της Μόσχας με τη Μέση Ανατολή, αν μη τι άλλο σχετικές με τον Πούτιν.
Ο τελευταίος είχε δώσει εντολή στον Πριμακόφ να δώσει την προειδοποίηση του άμεσα και κατ 'αρχάς μόνο  στον Σαντάμ προσωπικά , και όχι στον υπουργό Εξωτερικών, Ταρίκ Αζίζ.
Ο Πούτιν ήθελε η πρόταση να τεθεί στο Σαντάμ ", όσο το δυνατόν πιό δραματικά".
Θα μπορούσε, ο Ρώσος πρόεδρος είπε, να είναι αυτή η τελευταία ευκαιρία του Σαντάμ για να αποφευχθεί μια αμερικανική επίθεση.
 Ο ιρακινός δικτάτορας απάντησε με ένα ποταμό κατηγοριών κατά της Ρωσίας: ότι προσπαθούσε να τον εξαπατήσει και πάλι, ακριβώς όπως έκανε όταν του είπε ότι αν απέσυρε τα στρατεύματά του από το Κουβέιτ το 1990, η Αμερική δεν θα επιτεθεί στο Ιράκ.
Ο Πριμακόφ του είπε ότι περίμενε πολύ καιρό για να οργανώσει την αποχώρησή του.
Ο Σαντάμ δεν είπε τίποτα.
 Χάιδεψε απλά τον Πριμακόφ στον ώμο, και έφυγε από το δωμάτιο.
Ο Tariq Aziz είπε τότε, αρκετά δυνατά ώστε να τον ακούσει ο Σαντάμ:
«Σε δέκα χρόνια από τώρα, θα δούμε ποιος είχε δίκιο - Ο αγαπημένος Πρόεδρός μας ή ο Πριμακόφ." Λοιπόν, ξέρουμε την απάντηση σε αυτό.

κείμενο βασισμένο σε άρθρο στον independent

Σχόλια