Τον Ιανουάριο του 1961 παραλίγο να καταστραφεί η Νέα Υόρκη απο ατύχημα με πυρηνική βόμβα





Μια αμερικανική ατομική βόμβα 260 φορές πιο ισχυρή από αυτή της Χιροσίμας παραλίγο να  εκραγεί τον Ιανουάριο του 1961 στη Βόρεια Καρολίνα, σύμφωνα με ένα «αποχαρακτηρισμένο» έγγραφο που αποκαλύφθηκε την Παρασκευή 20η Σεπτεμβρίου από την Guardian.
Σύμφωνα με το έγγραφο που ήρθε στη δημοσιότητα από το δημοσιογράφο Eric Schlosser σύμφωνα με το νόμο για το δικαίωμα στην ενημέρωση, ένα βομβαρδιστικό Β-52 εξεράγη κατά την διάρκεια πτήσης, αφήνοντας να πέσουν δύο Mark 39 βόμβες υδρογόνου πάνω απο το Goldsboro.
Η μία από τις δύο συμπεριφέρθηκε ακριβώς όπως αν είχε πέσει εκ προθέσεως, παρά τους μηχανισμούς ασφαλείας.
Το αλεξίπτωτό της άνοιξε και η διαδικασία της πυροδότησης μπήκε σε λειτουργία.
Η καταστροφή απετράπη την τελευταία στιγμή με ένα μικρό διακόπτη χαμηλής τάσης.

 Διάψευση των αρχών

 Η Ουάσιγκτον,  η Βαλτιμόρη, η Φιλαδέλφεια  ακόμη και η Νέα Υόρκη θα μπορούσε να καταστραφεί, μιλάμε δηλαδή αρκετά εκατομμύρια πληθυσμού.
Εκείνη την εποχή, το περιστατικό είχει οδηγήσει σε έντονη φημολογία σχετικά με τη σοβαρότητά του, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα αρνηθεί  ζωές τέθηκαν σε κίνδυνο λόγω των ανεπαρκών μέτρων ασφαλείας.
 Στην έκθεση που συνέταξε Οκτώ χρόνια αργότερα, ο Parker Jones, μηχανικός στο Sandia National Laboratories υπεύθυνος για τη μηχανική ασφάλεια του πυρηνικού οπλοστασίου, αναφέρει ότι τρεις από τις τέσσερις συσκευές που υποτίθεται ότι υπήρχαν για την αποφυγή ακούσιας πυροδότησης δεν λειτούργησαν σωστά.
 "Η βόμβα MK 39 Mod 2 δεν είχε τους κατάλληλους μηχανισμούς ασφαλείας για εναέρια χρήση απο ένα αεροσκάφος  Β-52», καταλήγει σε αυτή την αναφορά.
Ο Eric Schlosser ανακάλυψε την έκθεση αυτή κατά τη διάρκεια  έρευνας για τη συγγραφή ενός βιβλίου για την κούρσα των εξοπλισμών, λέει ο Guardian.
Πηγή: Le Monde

Σχόλια