Το backstage της υπόθεσης "Ρέστη"




Σημαντικές ανατροπές, με προεκτάσεις σε όλο το εύρος του τραπεζικού κλάδου, και όχι μόνο, φέρνει η ασφυκτική πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαλεύκανση ύποπτων υποθέσεων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η οποία έχει ως αφετηρία την FBBank.
Οι εντολές από την Ευρώπη και ειδικότερα από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DGCom) είναι ξεκάθαρες: μετά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με κοινοτικά κεφάλαια, όσοι εμπλέκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος ή στρέβλωσης του ανταγωνισμού θα έρθουν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη.

Πηγές από την Κομισιόν, δε, αναφέρουν ότι στον ορατό ορίζοντα θα πραγματοποιηθούν εκτεταμένες έρευνες στις ελληνικές τράπεζες που θα περιλαμβάνουν τόσο τα «χαριστικά» δάνεια όσο και τις περιπτώσεις ξεπλύματος. Το «κυνήγι» του μαύρου χρήματος αποτελεί τη βασική προτεραιότητα των Αρχών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και πλέον επιταχύνονται οι προσπάθειες και στην Ελλάδα. Η κινητοποίηση, μάλιστα, είναι τέτοια, που, όπως σημειώνεται από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, προωθείται νομοθετική ρύθμιση για δήμευση περιουσιών με διαδικασίες-express, μέσα σε 40 ημέρες από τη δικαστική απόφαση.

Μαζί τους έρχονται στην επιφάνεια αδιαφανείς πρακτικές που «χρωματίζουν» την απόλυτη κυριαρχία που απολάμβαναν επιχειρηματίες-τραπεζίτες. Η υπόθεση του Βίκτωρα Ρέστη και της FBBank είναι χαρακτηριστική. Ο εφοπλιστής ελέγχεται για υπεξαίρεση, «χαριστικά» δάνεια, δηλαδή, προς επιχειρήσεις συμφερόντων του, αλλά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Όπως αποκάλυψε το Capital.gr, η έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος θα επεκταθεί άμεσα (μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και σίγουρα μέσα στον επόμενο μήνα) και σε άλλες «ύποπτες» χορηγήσεις, πέραν του «αμαρτωλού» δανείου των 5,8 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι να διερευνηθούν κινήσεις κεφαλαίων από την τράπεζα προς συνδεδεμένα με τον πρώην μεγαλομέτοχο πρόσωπα και εταιρείες, αλλά και άλλες αιτίες (πέραν της ύφεσης και της φυσιολογικής αύξησης των ΝPLs) που έχουν διευρύνει το funding gap της τράπεζας σε ποσά τα οποία «αγγίζουν» τα 524 εκατ. ευρώ.

«Τα “χαριστικά” δάνεια είναι η αφορμή. Οι πρακτικές πιστοδοτήσεων και η κανονιστική συμμόρφωση είναι δεδομένο ότι θα ελεγχθούν, όμως, αυτό που πάνω απ’ όλα ψάχνουν οι Αρχές είναι το μαύρο χρήμα», σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας.

Αν κανείς παρατηρήσει την ημερολογιακή ακολουθία των γεγονότων, θα δει ότι οι διαρροές για τον εντοπισμό ατασθαλιών στην FBBank πύκνωσαν με τη διάσπαση της τράπεζας. Τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι με τη διαδικασία «good» και «bad» bank και την παρουσία εκκαθαριστή ήταν λογικό να προκύψουν θέματα, από τη στιγμή που «όλοι οι φάκελοι των δανείων ήταν στη διάθεσή του».

Η Τράπεζα της Ελλάδος, από την πλευρά της, είχε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες από το καλοκαίρι του 2012, όταν έγιναν οι πρώτες συστάσεις και η απαγόρευση χορήγησης δανείων (Αύγουστος 2012), για να φτάσουμε στην αδυναμία κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών και την απορρόφηση από την Εθνική.

Ο αόρατος ρόλος της DGCom

Οι έλεγχοι δεν θα σταματήσουν στην FBBank. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ», η DGCom ζητά να βρεθούν άμεσα στο μικροσκόπιο όλες οι τράπεζες και θέτει θέμα συμβατότητας ή ακόμα και νομιμότητας για δάνεια που έχουν λάβει μέτοχοι, διοικητικά στελέχη κ.ά. Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού εκτιμά ότι προκύπτει ζήτημα ελέγχου διαφάνειας για δάνεια που χορηγήθηκαν πριν από τη συγκέντρωση του κλάδου και τα οποία, μετά τις συγχωνεύσεις, μεταφέρθηκαν σε μία τράπεζα.

Όπως επισημαίνεται αρμοδίως, η έρευνα δεν θα αφορά μόνο τα δάνεια που χορηγήθηκαν στο εσωτερικό της χώρας, αλλά «πιάνει» και τις θυγατρικές των ελληνικών ομίλων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η DGCom έχει ζητήσει να ελεγχθούν τα δίκτυα στα Βαλκάνια, θέτοντας παράλληλα θέμα ανταγωνιστικότητας.

Κρίνει, μάλιστα, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ελληνικές τράπεζες έχουν αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών τραπεζών, παρέχοντας δάνεια μέσω του δικτύου στα Βαλκάνια τα οποία χρηματοδοτούνται από το δάνειο των 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση.

Η εν λόγω έρευνα αναμένεται να αλλάξει πλήρως το τοπίο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς, όπως όλα δείχνουν, η DGCom έχει πλέον γνώση για το σύνολο των λειτουργιών, μέσω των τακτικών εκθέσεων των «monitoring trustees». Το... άγρυπνο μάτι των επιτρόπων αναμένεται να ρίξει φως σε πληθώρα υποθέσεων, όπως δάνεια προς εκδότες, επιχειρηματίες και πολιτικούς, σε μια διαδικασία που θα συνεχιστεί, όπως ακούγεται από... ευρωπαϊκά χείλη, μέχρι να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

 Τα ύποπτα δάνεια και οι επιπτώσεις της κρίσης

Με αφορμή την υπόθεση της FBBank και τη σύλληψη του Βίκτωρα Ρέστη, έμπειρα τραπεζικά στελέχη προσπαθούν να δώσουν μια διαφορετική εικόνα και να αποτρέψουν τον στιγματισμό όλων των τραπεζών. «Δεν μπορούμε να ποινικοποιήσουμε την επιχειρηματική αστοχία, καθώς δεν υπάρχει πάντα και παντού δόλος στα δάνεια που “σκάνε”», τονίζουν.

Προσθέτουν, δε, ότι τα τελευταία χρόνια η ύφεση έχει οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις σε αδιέξοδο, ενώ υπάρχουν και παραδείγματα τραπεζών που δεν «ζύγισαν» σωστά το μέγεθος της κρίσης και πίστεψαν ότι είχαν τον έλεγχο των δανείων που είχαν χορηγήσει χωρίς να έχουν τις απαραίτητες εξασφαλίσεις.

Οι ίδιοι υπογραμμίζουν, αφενός, ότι είναι απαραίτητος ο ενδελεχής έλεγχος των διαδικασιών και της πορείας όλων των «ύποπτων» δανείων και, αφετέρου, ότι περιπτώσεις όπως της FBBank ή της Proton –χωρίς να μπαίνουν στο ίδιο καλάθι, τουλάχιστον πριν αποφανθεί η δικαιοσύνη– δεν θα πρέπει να «μολύνουν» το σύνολο του τραπεζικού κλάδου.

*Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο"



Πηγή

Σχόλια