Λευκωσία: Καμία περίπτωση μεταφοράς φ. αερίου μέσω Τουρκίας χωρίς λύση του Κυπριακού



Αποκλείει κατηγορηματικά η κυπριακή κυβέρνηση ενδεχόμενο μεταφοράς φυσικού αερίου με αγωγούς μέσω Τουρκίας, όπως αναφέρει το περιοδικό Economist, αν πρώτα δεν επιλυθεί το Κυπριακό. Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου τόνισε πως ούτε η τρόικα έχει δικαίωμα να επεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου περιλαμβανομένου και του θέματος του φυσικού αερίου.


«Είναι γεγονός ότι η Τρόικα επιχείρησε να περάσει πρόνοια στο δικό της Μνημόνιο ότι θα συναποφασίζαμε για το φυσικό αέριο, αλλά η αποφασιστική στάση της Κυβέρνησης απέτρεψε την υλοποίηση των προθέσεων της» υπογράμμισε. Δεν υπάρχει πρόνοια, είπε, για συναπόφαση στο κατ’ αρχήν συμφωνηθέν Μνημόνιο και συνέχισε λέγοντας ότι η Τρόικα τηρείται ενήμερη, αλλά είναι η Κύπρος που καταρτίζει τους σχεδιασμούς και αποφασίζει για το πώς θα προχωρήσει.
Ανέφερε ακόμη ότι δεν ευσταθεί αυτό που αναφέρεται στο δημοσίευμα του Economist ότι η Κύπρος θα πάρει έσοδα από το φυσικό αέριο 15 χρόνια μετά την έναρξη της εκμετάλλευσης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Economist, «οι πιστωτές της Κύπρου ίσως πιέσουν για την πιο γρήγορη και φθηνή επιλογή κατασκευής ενός αγωγού στην Τουρκία, κάτι που οι Ελληνοκύπριοι θα έβρισκαν δύσκολο να “καταπιούν”».
Σε ό,τι αφορά την υποβάθμιση από τον Οίκο Αξιολόγησης Fitch, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η υποβάθμιση των κρατικών ομολόγων από τον Οίκο Fitch, για μια ακόμα φορά αποδεικνύει ότι το καθοριστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος με την οικονομία της είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».
πηγή

Σχόλια