Standard & Poor's: 33% ότι κάποια μελλοντική, εκλεγμένη, κυβέρνηση μπορεί κάτω απο τήν πίεση τής ύφεσης να αποφασίσει τό GRexit.





Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΘΑ ΛΗΦΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Standard & Poor's: Στο 33% η πιθανότητα Grexit, χωρίς κίνδυνο διάσπασης για την Ευρωζώνη


Μία στις τρεις είναι οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, μια απόφαση που λάβει ελληνική κυβέρνηση και όχι οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης, υποστήριξε κορυφαίο στέλεχος του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's (S&P).
Ο ίδιος, πάντως, τονίζει ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα απειλούσε τη συνοχή της Ευρωζώνης, καθώς οι συνέπειες θα ήταν τόσο αρνητικές που πιθανότατα θα απέτρεπαν άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης από το να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας.
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη υπό την παρούσα κυβέρνηση, αλλά ακόμα και εάν λάμβανε μια απόφαση αποχώρησης κάποια στιγμή στο μέλλον, η Ευρωζώνη είναι απίθανο να διασπαστεί», ανέφερε ο Moritz Kraemer, επικεφαλής της S&P για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική σε επιχειρηματικό συνέδριο στο Ισραήλ.
«Ενώ αναγνωρίζουμε ότι αυτό το σενάριο δεν έχει σοβαρές πιθανότητες υπό την παρούσα κυβέρνηση της Ελλάδας, δεν αποκλείεται να το αποφασίσει κάποια μελλοντική κυβέρνηση, παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί τα τελευταία χρόνια, μετά από τόσα χρόνια ύφεσης, υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου και αυξανόμενης ανεργίας», είπε ο Kraemer, ο οποίος σημείωσε: «Μια τέτοια απόφαση θα προερχόταν από μια εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση και όχι από κάποιους πολιτικούς στον πυρήνα της Ευρώπης, οι οποίοι κατά καιρούς έχουν επιχειρηματολογήσει επί αυτού και το έχουν ζητήσει, σε περίπτωση που τα υπερχρεωμένα κράτη-μέλη δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες».
«Εάν επαληθευτεί το σενάριο αυτό, και του δίνουμε μία στις τρεις πιθανότητες να συμβεί, πιστεύουμε ότι επιπτώσεις στην Ελλάδα -σε κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο- θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές. Θα ήταν πολύ αρνητική εξέλιξη, ενδεχομένως να προκαλούσε ανθρωπιστική κρίση. Αφήνοντας την Ευρωζώνη χωρίς χρηματοδότηση στο ισοζύγιο των πληρωμών, θα δημιουργούνταν πολλά προβλήματα για τον πληθυσμό της Ελλάδας και εκτιμούμε ότι εάν αυτό επρόκειτο να συμβεί, το αποτέλεσμα θα ήταν τόσο αρνητικό που άλλες χώρες θα το σκέφτονταν δύο φορές πριν αποφασίσουν να ακολουθήσουν το ελληνικό παράδειγμα», κατέληξε στην τοποθέτηση του ο Kraemer.
πηγή

Σχόλια