Χατζηδάκης: Ανοιχτά όλες τις Κυριακές τα εμπορικά




Την πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας της αγοράς προβλέπει μεταξύ άλλων ο νέος Αγορανομικός Κώδικας (μνημονιακή υποχρέωση) που παρουσίασε πριν από λίγο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και ο οποίος τίθεται σε δημόσια διαβούλευση.


Μεταξύ των αλλαγών που περιλαμβάνονται στον νέο ΑΚ ο οποίος θα πάει στη Βουλή στις αρχές του νέου έτους, είναι η λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο για όλες τις επιχείρησεις.

Την ίδια ώρα, δίδεται η δυνατότητα να είναι ανοικτά όλες τις Κυριακές του χρόνου εκείνα τα εμπορικά καταστήματα με συνολική επιφάνεια εμβαδού μικρότερη των 250 τ.μ. Τα εν λόγω καταστήματα θα πρέπει να μην συνδέονται υπό οιαδήποτε νομική σχέση, με αλυσίδα καταστημάτων και να μη λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «shop in a shop».

Σε ότι αφορά στο ωράριο λειτουργίας για τις Κυριακές, η πρόταση είναι να λειτουργούν τα καταστήματα 10:00 – 18:00. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης οι ρυθμίσεις αυτές θα τονώσουν την αγορά, θα ενισχύσουν την απασχόληση και θα βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο υπουργός εκτίμησε ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα τύχουν θετικής αποδοχής.

Επίσης στις νέες ρυθμίσεις του νέου ΑΚ περιέχονται νέες κυρώσεις για "πειραγμένες" αντλίες καυσίμων που προβλέπουν πως όποιος είναι υπεύθυνος για την αντλία τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μήνες, τα μέσα καταδολίευσης ή αλλοίωσης κατάσχονται και επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ.

Οι αλλαγές που εισάγονται στο νέο Αγορανομικό Κώδικα:

1. Θεσμοθετείται η κωδικοποίηση των σχετικών διατάξεων ανά πενταετία. Δηλαδή κάθε πέντε χρόνια θα κωδικοποιούνται οι αγορανομικές διατάξεις.

2. Καταργούνται απαρχαιωμένες διατάξεις που ανάγονται στη μεταπολεμική περίοδο και εξυπηρετούσαν άλλες ανάγκες επάρκειας αγαθών και προστασίας του καταναλωτικού κοινού. Σε αυτές εντάσσεται π.χ. η εξουσία που δινόταν στον υπουργό να απαγορεύει τις εξαγωγές.

3. Ενοποιείται η διαδικασία ελέγχων και επιβολής κυρώσεων σε σχέση με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Ανάπτυξης. Έτσι επιτυγχάνεται ένα ενιαίο νομικό πλαίσιο για την αγορανομική νομοθεσία.

4. Αυστηροποιούνται και αντικειμενικοποιούνται τόσο οι ποινικές κυρώσεις όσον και τα διοικητικά πρόστιμα. Με υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν βάσει αυτού του νόμου θα καθορισθούν σαφή κριτήρια για την επιβολή προστίμων.

5. Δυνατότητα σφράγισης των εγκαταστάσεων και δέσμευσης των προϊόντων με σαφέστερο νομικό προσδιορισμό.

6. Τιμωρούνται αυστηρά τόσο η διακίνηση / εμπορία επικίνδυνων για την υγεία τροφίμων όσο και η κατ’ επάγγελμα εμπορία και εγκατάσταση καταδολιευτικών μέσων στις αντλίες καυσίμων. Π.χ. Εάν σε ένα βενζινάδικο βρεθεί «πειραγμένη» η αντλία μέχρι σήμερα η κύρωση ήταν πρόστιμο έως 30.000 ευρώ. Οι νέες κυρώσεις προβλέπουν πως όποιος υπεύθυνος για την αντλία τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μήνες. Τα μέσα καταδολίευσης ή αλλοίωσης κατάσχονται και επιβάλλεται πρόστιμο 30.000 ευρώ ανά "πειραγμένη" αντλία. Παράλληλα αφαιρείται οριστικά η άδεια λειτουργίας της εν λόγω επιχείρησης ενώ δεν επιτρέπεται η χορήγηση νέας άδειας λειτουργίας στο ίδιο σημείο για ομοειδή ή παρόμοια επιχείρηση όχι μόνο στον παραβάτη αλλά και στους συγγενείς του μέχρι δεύτερου βαθμού.

7. Θεσπίζεται για πρώτη φορά η δυνατότητα ελέγχων των πρατηρίων υγρών καυσίμων με το λεγόμενο «κρυφό αυτοκίνητο».

8. Δίνεται πλέον η δυνατότητα της καταβολής του ημίσεως του επιβληθέντος προστίμου με παράλληλη παραίτηση από κάθε ένδικο μέσο.

9. Αλλάζει άρδην το καθεστώς των εκπτώσεων και των προσφορών. Με την εξαίρεση της αγοράς αυτοκινήτου επιτρέπεται η πώληση εμπορευμάτων με μειωμένες τιμές τέσσερις πλέον φορές το χρόνο.

10. Μέσα στις τέσσερις εκπτωτικές περιόδους καθιερώνεται και μια Κυριακή στην οποία τα καταστήματα θα είναι ανοικτά. Επίσης καθιερώνονται 2 Κυριακές την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και μία Κυριακή πριν από το Πάσχα. Δηλαδή δίνεται η δυνατότητα να παραμένουν ανοικτά όλα τα εμπορικά καταστήματα 7 Κυριακές τον χρόνο.

Επίσης παρέχεται η δυνατότητα να είναι ανοικτά όλες τις Κυριακές του χρόνου εκείνα τα εμπορικά καταστήματα με συνολική επιφάνεια εμβαδού μικρότερο των 250 τ.μ. Τα εν λόγω καταστήματα θα πρέπει να μην ανήκουν υπό οιαδήποτε νομική σχέση, σε αλυσίδα καταστημάτων και να μη λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «shop in a shop».
πηγή

Σχόλια