Μέχρι τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα πρέπει να πουλήσει ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, ΕΛ.ΠΕ και κάποια φιλέτα (ακίνητα). Αλλιώς νέο Μνημόνιο (και νέα μέτρα) περιμένει τούς Ελληνες.



Πρόγραμμα: Στόχος να εισπραχθούν έσοδα 2,6 δισ. ευρώ μέσα στο έτος, προκειμένου να αποφευχθούν νέα μέτρα

Οι αποκρατικοποιήσεις έχουν τον πρώτο λόγο


Αποφασιστικής σημασίας θα είναι η ορθή ολοκλήρωση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και ειδικά αυτών που αφορούν τον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΠΑ και των ΕΛ.ΠΕ. αφού αν δεν εισπραχθούν μέρος ή το σύνολο των 2,6 δισ. ευρώ που έχουν προγραμματιστεί θα πρέπει να αντικατασταθούν μέχρι το Σεπτέμβριο, με νέα επώδυνα μέτρα.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίον το πρόγραμμα είναι «εμπροσθοβαρές» τόσο σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες όσο και σε ό,τι αφορά τα έσοδα. Το πρόγραμμα του 2013 θα αποτελέσει πρόκριμα και για την επίτευξη των στόχων για έσοδα αποκρατικοποιήσεων αφού σύμφωνα με στελέχη του Ταμείου αν δεν πετύχει το πρόγραμμα του επόμενου χρόνου θα οδηγηθούμε σε νέο μνημόνιο πριν το τέλος του χρόνου.

Το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου με βάση τη συμφωνία που έχει κάνει με τους δανειστές μας αναμένει έσοδα 2,3 δισ. ευρώ από την πώληση μεριδίων κρατικών εταιρειών και άλλα 300 εκατ. ευρώ από την αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκέντρωση των εσόδων από την πώληση συμμετοχών του Δημοσίου θα παίξει η ολοκλήρωση της πώλησης του 34,5% του ΟΠΑΠ, η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και της θυγατρικής της ΔΕΣΦΑ και μαζί η πώληση του35,5% που κατέχει σήμερα το Δημόσιο στον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων.

Αν δεν ολοκληρωθούν αυτές οι αποκρατικοποιήσεις είναι αδύνατο ακόμη και να προσεγγιστεί ο στόχος του 2013, αφού ούτε το σταδιακό τίμημα από την εταιρεία για τα Κρατικά Λαχεία με την προκαταβολή των 190 εκατ. ευρώ ούτε και το ετήσιο τίμημα για το IBC μπορούν να καλύψουν τη διαφορά.

Τα υπόλοιπα 300 εκατ. ευρώ αναμένεται να προέλθουν από την προώθηση όλων των επιμέρους φιλέτων του δημοσίου. Συγκεκριμένα αναμένεται να υπάρξει θετική κατάληξη με τις πωλήσεις έξι μεγάλων εμπορικών ακινήτων στο εξωτερικό και το δεύτερο μέρος του τιμήματος για το διεθνές κέντρο ραδιοτηλεόρασης (IBC). Επίσης αναμένεται θετική κατάληξη και από τη θετική κατάληξη των διαγωνισμών για την Κασσιόπη της Κέρκυρας και την περιοχή Αφάντου στη Ρόδο.

Οι αποκρατικοποιήσεις αυτές θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε συνθήκες περίπου ίδιες με αυτές του 2012 έτος κατά το οποίο το ταμείο αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου εισέπραξε εκ μέρους του δημοσίου μόνο 100 εκατ. ευρώ.

Η έλλειψη Τραπεζικής Χρηματοδότησης είναι το ίδιο έντονη όσο και τα αμέσως προηγούμενα χρόνια, γεγονός που κάνει πολύ δύσκολη την εξεύρεση κεφαλαίων για την ολοκλήρωση επενδύσεων που θα γίνουν μετά την ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων.

Η αβεβαιότητα, σχετικά με το οικονομικό μέλλον της χώρας, είναι ακόμη παρούσα στους ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι σχεδιάζουν μακροχρόνιες επενδύσεις στη χώρα. Η διαρκής διαπραγμάτευση για την καταβολή της δόσης «μαμούθ» που εγκρίθηκε πριν λίγες εβδομάδες είχε το αποτέλεσμά της και στις αποκρατικοποιήσεις. Οι 14 όμιλοι που διεκδικούσαν τη ΔΕΠΑ συνέστησαν συμμαχίες ώστε τα σχήματα να έχουν ισχυρότερη χρηματοοικονομική βάση. Όλο το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου το ΤΑΙΠΕΔ αγωνιζόταν να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον για το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων τη στιγμή που οι ενδιαφερόμενοι, με το φόβο της εξόδου της Ελλάδα από το ευρώ [EUR=X]  , φαίνονταν να υποχωρούν ή στην καλύτερη περίπτωση να δημιουργούν συμμαχίες.

Ένα επίσης μεγάλο πρόβλημα είναι οι πολιτικές αντιδράσεις για τις όποιες επικείμενες αποκρατικοποιήσεις και τις μακρόσυρτες διαδικασίες για τη συζήτησή τους κατ αρχήν στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής και μετά την έγκρισή τους από την ολομέλεια του σώματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σε αυτό αποτελεί ο διαγωνισμός για την πώληση του 70% της ΕΥΑΘ ο οποίος μεταφέρθηκε για τις αρχές του 2013 επειδή η επιτροπή οικονομικών δεν μπορούσε να ορίσει ημερομηνία για τη συζήτησή της.

Επόμενες κινήσεις

Στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης των διαδικασιών στις 9 Ιανουαρίου αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ώστε να εκκινήσει τις διαδικασίες της τελικής φάσης του διαγωνισμού για τον ΟΠΑΠ και τις ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Τα τεύχη της επόμενης φάσης αναμένεται να έχουν σταλεί στους ενδιαφερόμενους μέχρι και τις 15 του επόμενου μήνα.

Μέσα στις επόμενες μέρες θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία αξιοποίησης άλλων δύο μεγάλων ακινήτων του Δημοσίου: του Αστέρα Βουλιαγμένης όπου τον πρώτο λόγο θα έχει η Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT]  η οποία κατέχει περίπου του 75% της έκτασης των περίπου 120 στρεμμάτων της συγκεκριμένης έκτασης. Το δεύτερο νέο ακίνητο που αναμένεται να μπει και αυτό σε τροχιά αξιοποίησης τον επόμενο χρόνο θα είναι τα κτήματα Τατοΐου. Το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τη δημοτική εταιρεία, η οποία διαχειρίζεται σήμερα το ακίνητο, το οποίο θα αξιοποιηθεί σε μελλοντικό χρόνο ο οποίος όμως δεν θα υπερβαίνει το 2014.

Παράλληλα θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις για το διεθνή διαγωνισμό για την πώληση και επαναμίσθωση 28 εμπορικών ακινήτων μεγάλης αξίας σε όλη τη χώρα τα περισσότερα από τα οποία στεγάζουν σήμερα δημόσιες υπηρεσίες και κατά βάση εφορίες, υπουργεία και αστυνομικά τμήματα.

Οι προτεραιότητες του Ταμείου στο πρώτο τρίμηνο 2013

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 αναμένεται επίσης να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις μιας σειράς από δημόσιες εταιρείες και συμμετοχές. Συγκεκριμένα θα πρέπει να προχωρήσουν διαγωνισμοί που αφορούν:

1. Τη δεύτερη φάση για το πρώην Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης - IBC στο Μαρούσι για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου.

2. Την αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης για θέματα κρατικών ενισχύσεων.

3. Την αποκρατικοποίηση των δύο μεγάλων εταιρειών ύδρευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης ΕΥΔΑΠ [EYDr.AT]  ΕΥΔΑΘ) όπου το Δημόσιο κατέχει σήμερα ποσοστά άνω τους 70%.

4. Την πώληση του 51,4% της ΛΑΡΚΟ η οποία έχει επίσης πρόβλημα με το θέμα των κρατικών ενισχύσεων.

5. Την πώληση του71% που έχει στην ΕΛΒΟ

6. Την παραχώρηση του υποθαλάσσιου Αποθηκευτικού Χώρου Φυσικού Αερίου «Νότια Καβάλα»: παραχώρηση της χρήσης και εκμετάλλευσης των δικαιωμάτων επί των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων.

7. Την πώληση έως και 90% των ΕΛ.ΤΑ. Χρηματοοικονομικός σύμβουλος: Lazard.

8. Την έναρξη των διαδικασιών για την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΛΑΡΚΟ επίσης το πρώτο τρίμηνο του επόμενου χρόνου.

9. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο το Ταμείο αναμένεται να ξεκινήσει τους διαγωνισμούς για τα περιφερειακά αεροδρόμια ώστε η διαχείρισή τους να παραχωρηθεί κατά μόνας ή κατά περιοχή σε ιδιώτες.

10. Η έναρξη του διαγωνισμού για τα περιφερειακά λιμάνια.

11. Η έναρξη του διαγωνισμού για τα περιφερειακά αεροδρόμια.

12. Η περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ [OLPr.AT]  και του ΟΛΘ.

Αξιοποίηση του παλαιού αεροδρομίου Ελληνικού

Σε διαδικασία επανεκκίνησης βρίσκεται και το θέμα της αξιοποίησης του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού εν όψει της επόμενης φάσης του διαγωνισμού. Η διοίκηση της Ταμείου βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους επενδυτές. Ηδη η ηγεσία συναντά από κοντά τους υποψήφιους επενδυτές αποσαφηνίζοντας σημαντικές λεπτομέρειες για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Η διοίκηση του Ταμείου έχει ταξιδέψει ήδη στο Κατάρ συναντώντας τους εκπροσώπους της Qatar Investment Authority (QIA), και αυτές τις ημέρες βρέθηκε στο Τέλ Αβίβ ώστε να έχει επαφές με στελέχη της Elbit Imaging με προοπτική στις αρχές του χρόνου να έχει ανάλογη συνάντηση και με τη London & Regional Properties, (L&R) στην αγγλική πρωτεύουσα. Στόχος των συναντήσεων αυτών είναι να διευκρινιστούν οι προθέσεις των υποψήφιων επενδυτών και να συναποφασιστούν τα επόμενα βήματα για την αξιοποίηση του ακινήτου.

Παράλληλα βέβαια με τις επαφές στο εξωτερικό στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις και με την ελληνική εταιρεία η οποία έχει δηλώσει παρούσα στη διεκδίκηση του Ελληνικού την Lamda Development [LMDr.AT]  του ομίλου Λάτση για την οποία υπάρχει ένσταση για το κατά πόσο είναι δυνατό χρηματοοικονομικά να υποστηρίξει μια τόσο μεγάλη επένδυση.

Στελέχη του Ταμείου τονίζουν ότι θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις στο μέτωπο του Ελληνικού στις αρχές του 2013.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - tdas@naftemporiki.gr
πηγή

Σχόλια