Τό σύστημα τού Μεγάρου Μαξίμου. Ο Χρύσανθος και οι άλλοι.




Χρύσανθος, η «σκιά» του Αντώνη
Γαλάζια στελέχη κατηγορούν τον κ. Λαζαρίδη για εξωθεσμικές κινήσεις

Αποτελεί τον πιο έμπιστο συνομιλητή του Πρωθυπουργού. Θεωρείται η σκιά του κ. Αντ. Σαμαρά. Τις περισσότερες φορές η γνώμη του μετράει «πάνω απ’ όλα». Είναι ο σύμβουλος με τη μεγαλύτερη επιρροή σε πρωθυπουργό τα τελευταία χρόνια. Συμμετέχει σε όλες σχεδόν τις συσκέψεις και έχει άποψη για τα πάντα. Εχει πιστούς φίλους, αλλά και φανατικούς εχθρούς, που εξ αρχής δεν είδαν με καλό μάτι το ότι αποτελεί τον βασικό πόλο στο επιτελείο του κ. Σαμαρά.

Ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης, βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, είναι «οπαδός» του κορυφαίου μαθηματικού του 20ού αιώνα, του Κουρτ Γκέντελ, που έγινε γνωστός με το θεώρημα περί μη πληρότητας που τάραξε το 1931 τα ως τότε συμβατικά και αξιωματικά μαθηματικά. Ο Γκέντελ, βαθύτατα πλατωνιστής, αναζητούσε τη μεταφυσική πλευρά των μαθηματικών για να οδηγηθεί στο θεώρημα της μη πληρότητας, ότι δηλαδή σε ένα μαθηματικό σύστημα υπάρχουν αναφορές οι οποίες αν κι είναι αληθείς δεν μπορούν να αποδειχθούν.
Τον κ. Λαζαρίδη τον επικρίνουν για πολλά και υπάρχουν αρκετές αναφορές από άσπονδους φίλους του, εντός και εκτός κυβέρνησης, για τον παρασκηνιακό ρόλο του στη λήψη αποφάσεων και στη χάραξη της πρωθυπουργικής στρατηγικής.
Οι πάντες όμως αναγνωρίζουν ότι «τίποτε δεν γίνεται χωρίς τον Χρύσανθο» και πολλοί ξαφνιάστηκαν - ακούστηκαν και επικριτικά σχόλια από υπουργούς - όταν προ ημερών ο κ. Λαζαρίδης προήδρευσε επί της ουσίας διευρυμένης σύσκεψης για το φορολογικό με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη και τους γενικούς γραμματείς.
Σταθερός συνοδοιπόρος του κ. Σαμαρά επί πάρα πολλά χρόνια - ειδικά την περίοδο της πολιτικής ερήμου - είναι ο βασικός του λογογράφος και ο άνθρωπος που εμπιστεύεται ο Πρωθυπουργός περισσότερο από τον καθένα.
Ο άλλοτε Ρηγάς (μέλος της οργάνωσης «Ρήγας Φεραίος») που ένιωσε την ανάγκη να γράψει δύο άρθρα για την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, αλλά και μέσω αυτών να «απολογηθεί» δημόσια για τη μεταπήδησή του από την Αριστερά στη Δεξιά, χαρακτηρίζεται αρχιτέκτονας της πολιτικής της Αθήνας στην προσέγγιση με το Βερολίνο. Δεν είναι τυχαίο ότι εστάλη ως απεσταλμένος του κ. Σαμαρά στη Γερμανία προ ημερών και συναντήθηκε με το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο άλλοτε επαναστάτης που έχει μετεξελιχθεί σε συντηρητικό μεταρρυθμιστή, αφού κατ' αυτόν «οι επαναστάτες προκαλούν συχνά μεγαλύτερη συμφορά από εκείνη που βρίσκουν», συμμετέχει σε πολλές συναντήσεις που έχει ο Πρωθυπουργός και όχι μόνο σε όσες έχουν θέματα οικονομικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», πριν από λίγο καιρό ο Πρωθυπουργός είχε μια σημαντική συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία και ο μόνος σύμβουλος που έδωσε το «παρών» ήταν ο κ. Λαζαρίδης που έχει ξεκάθαρη άποψη για την ΑΟΖ.
Η ελευθερία κινήσεων που του έχει δώσει ο Πρωθυπουργός τον καθιστά πανίσχυρο σύμβουλο, αν και επικρίνεται ότι, παρά το γεγονός πως ενώ δεν έχει θεσμικό ρόλο, διατηρεί γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου και κατηγορείται στο παρασκήνιο από ορισμένους υπουργούς και αρκετούς βουλευτές για εξωθεσμικές κινήσεις.
Συνομιλεί με διάφορους παράγοντες - από τα οικονομικά και το θέμα των τραπεζών ως τον τομέα των επενδύσεων και συγκεκριμένα της ενέργειας -, ενώ πρόσφατα είχε συναντηθεί με εκπροσώπους καναδικής εταιρείας που ενδιαφέρεται για τον ελληνικό υποθαλάσσιο πλούτο.
Από πολλές πρεσβείες θεωρείται το πρόσωπο με το οποίο θα ήθελαν οι πρεσβευτές να συνομιλήσουν και δεν είναι τυχαίο ότι τον έχουν καλέσει για «χαλαρή συζήτηση», ώστε να διερευνήσουν κινήσεις και προθέσεις του Πρωθυπουργού που τον έχει εξουσιοδοτήσει να διατηρεί επαφή μαζί τους.
Το σύστημα στο Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζεται από το δόγμα «είμαστε πιστοί στον Αντώνη» και οι περισσότεροι κινούνται αποκλειστικά σε αυτή την οδό.
Αρκετές φορές όμως διαπιστώνεται ότι ορισμένοι παρεκκλίνουν της πορείας, δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα. Ειδικό ρόλο έχει ο υπουργός Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτης που αναλαμβάνει συγκεκριμένες αποστολές, κατ' εντολή του κ. Σαμαρά. Αποτελεί το βασικό πρόσωπο που συνομιλεί με τους εκπροσώπους του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ. Χειρίστηκε το ζήτημα των αλλαγών στον κρατικό μηχανισμό και διαπραγματεύτηκε με ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ τον επικείμενο ανασχηματισμό σε φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου, αν και δεν αποφεύχθηκε για μία ακόμη φορά η επιλογή από τη λίστα πολιτευτών και πρώην βουλευτών.
Ο πιο μαχητικός από τους συμβούλους τού κ. Σαμαρά είναι ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του, ο κ. Γ. Μουρούτης, ένα πρόσωπο που συγκρούεται πολύ συχνά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως από το twitter με όσους θεωρεί ότι πολεμούν τη ΝΔ και ειδικά τον Πρωθυπουργό.
Χαμηλούς τόνους τηρεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου, που δεν έχει ενεργή συμμετοχή σε όλες τις συσκέψεις και περιορίζεται στον ρόλο της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Διακριτική παρουσία έχει ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Πρωθυπουργού ο κ. Κ. Μπούρας που αποφεύγει τις διαρροές, κινούμενος αποκλειστικά στον χώρο ευθύνης του και μη δημιουργώντας προβλήματα.
Εχέμυθος, αυστηρά προσηλωμένος στα καθήκοντά του και λιγομίλητος είναι ο γ.γ. του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Τ. Μπαλτάκος και τις απόψεις του - παραπέμπουν στις βασικές αρχές και αξίες της Δεξιάς - τις λέει απευθείας στον κ. Σαμαρά, με τον οποίο διατηρεί πολυετή σχέση εμπιστοσύνης.
Μακριά από ίντριγκες βρίσκεται ο άλλος σύμβουλος, ο κ. Γρ. Τσιμογιάννης, όπως και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο κ. Ν. Τσιούτσιας.
Αποκλειστικά για θέματα οικονομικά - με απόψεις που ενοχλούν ορισμένους -ενημερώνει τον κ. Σαμαρά ο καθηγητής Μακροοικονομίας κ. Ι. Μουρμούρας (δεν έχει γραφείο στο Μαξίμου) και απέχει από κάθε παρασκηνιακή κίνηση που ενδεχομένως θα έβλαπτε τον Πρωθυπουργό.

Σχόλια