Η διεθνής των VIP φοροφυγάδων σε ένα CD. Στα πλατό ο Εβέρ Φαλτσιανί


ΣΤΑ ΠΛΑΤΟ Ο ΕΒΕΡ ΦΑΛΤΣΙΑΝΙ
Η διεθνής των VIP φοροφυγάδων σε ένα CD
Η διεθνής των VIP φοροφυγάδων σε ένα CD  Η «λίστα Φαλτσιανί», γνωστή στη χώρα μας ως «λίστα Λαγκάρντ», υπήρξε η βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκαν μερικές από τις πιο επιτυχημένες προσπάθειες των οικονομικών Αρχών αρκετών κρατών να εντοπίσουν το μαύρο χρήμα και να εισπράξουν σημαντικά ποσά από τους φοροφυγάδες

Το ηλεκτρονικό αρχείο που έβαλε φωτιά στην μπαρουταποθήκη της ελληνικής πολιτικής σκηνής έγινε γνωστό στη χώρα μας ως «λίστα Λαγκάρντ», ενώ ως «λίστα Φαλτσιανί» είναι γνωστότερο στο εξωτερικό. Οπως και να ονομάζεται και σε όποιο μέσο -CD, USB ή σκληρό δίσκο- και αν είναι αποθηκευμένο, αυτό το αρχείο υπήρξε η βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκαν μερικές από τις πιο επιτυχημένες προσπάθειες των οικονομικών Αρχών αρκετών κρατών να εντοπίσουν το μαύρο χρήμα και τη φοροδιαφυγή των VIP.
Γύρω απ' τη «λίστα Φαλτσιανί» στήθηκε ένα θρίλερ, όπου ρόλο παίζουν πολιτικοί και δικαστικοί πολλών κρατών, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, η HSBC, χιλιάδες διάσημοι και πλούσιοι, μυστικές υπηρεσίες, η αμερικανική Γερουσία, καρτέλ ναρκωτικών και άλλοι. Ενα ακόμα θρίλερ που μεταφερόμενο στην Ελλάδα απέκτησε στοιχεία παρωδίας.
Ανάμεσα σε αυτούς που έθαψαν τα λεφτά τους στις Αλπεις, υπάρχουν μόνο μεγάλα ψάρια. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Εβέρ Φαλτσιανί, που δούλεψε στην HSBC για οχτώ χρόνια, το ελάχιστο ποσό το οποίο ένας επίδοξος καταθέτης έπρεπε να διαθέτει για να ανοίξει λογαριασμό στην ελβετική θυγατρική της τράπεζας ήταν 500 χιλιάδες δολάρια. Ο Εβέρ Φαλτσιανί, 40 ετών, μηχανικός υπολογιστών, προσελήφθη στο τμήμα πληροφορικών συστημάτων της HSBC το 2000. Το 2006 πήρε μετάθεση για τη Γενεύη. Σύμφωνα με όσα λέει ο ίδιος, εντόπισε κενά ασφαλείας στα συστήματα της τράπεζας, τα οποία προσπάθησε να κάνει γνωστά στους προϊσταμένους του, αλλά δεν του έδωσαν σημασία. Εκείνος τότε ξεκίνησε να «κατεβάζει» δεδομένα λογαριασμών στον υπολογιστή του καθημερινά για τα επόμενα δύο χρόνια.
O Γάλλος εισαγγελέας Ερίκ Ντε Μοντγκολφιέ αρνήθηκε να επιστρέψει τη λίστα στους Ελβετούς και έτσι ξετυλίχθηκε το κουβάρι της φοροδιαφυγής.
O Γάλλος εισαγγελέας Ερίκ Ντε Μοντγκολφιέ αρνήθηκε να επιστρέψει τη λίστα στους Ελβετούς και έτσι ξετυλίχθηκε το κουβάρι της φοροδιαφυγής.



Οι περιπέτειές του πήραν νέα τροπή όταν μαζί με τη φίλη και συνάδελφό του στην HSBC, τη Γαλλο-λιβανέζα Τζορτζίνα Μιχαέλ, με την οποία συνήψε εξωσυζυγική σχέση, έφτιαξαν μια εικονική εταιρεία στην οποία ο Φαλτσιανί εμφανιζόταν σαν Ρούμπεν Αλ-Τσιντιάκ. Σύμφωνα με μαρτυρίες, μεταξύ άλλων και της Μιχαέλ, η οποία έχει χωρίσει με τον Φαλτσιανί και συνεργάζεται με τις ελβετικές διωκτικές αρχές, ο Φαλτσιανί προσπάθησε τον Φεβρουάριο του 2008 να πουλήσει το αρχείο του σε μεγάλες τράπεζες του Λιβάνου. Ο ίδιος όμως λέει ότι βρισκόταν εκεί σε αποστολή, προσπαθώντας να εντοπίσει πιθανούς εχθρούς της HSBC, ενώ σε άλλες εξομολογήσεις του, ο -εβραϊκής καταγωγής- Φαλτσιανί έχει πει ότι ήταν η Μοσάντ που τον πλησίασε και του ανέθεσε την αποστολή, προκειμένου να εντοπίσει και να κόψει τις γραμμές χρηματοδότησης της Χεσμπολάχ.
Στην ελβετική θυγατρική της βρετανικής HSBC ήταν κρυμμένοι οι θησαυροί χιλιάδων ατόμων και επιχειρήσεων τους οποίους έφερε στο φως ο Φαλτσιανί. Το ίδιο έτος, η γερμανική μυστική υπηρεσία, η γαλλική αστυνομία και η Εφορία και το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, ειδοποιήθηκαν από τον ίδιο τον Φαλτσιανί ότι υπάρχει λίστα φοροφυγάδων. Οι ελβετικές αρχές στα τέλη του 2008 έφτασαν στα ίχνη του ζεύγους. Ο Φαλτσιανί κατέθεσε στον ανακριτή και την ίδια μέρα διέφυγε στη Γαλλία. Καθώς διαθέτει δύο υπηκοότητες, ιταλική απ' τον πατέρα του, και γαλλική απ' τη μητέρα του, και επειδή Γαλλία και Ιταλία δεν εκδίδουν τους πολίτες τους, δεν διέτρεχε κίνδυνο να συλληφθεί σε καμιά από τις δύο χώρες. Ωστόσο, έρευνα στο σπίτι του μπορούσε να γίνει και τη ζήτησε ένας Ελβετός εισαγγελέας απ' τον εισαγγελέα της Νίκαιας, Ντε Μοντγκολφιέ. Στο σπίτι της Ριβιέρας όπου κατοικούν οι γονείς του, το 2009, βρέθηκαν τα περίφημα αρχεία, τα οποία οι Ελβετοί είχαν ζητήσει. Ωστόσο, ο Ντε Μοντγκολφιέ είχε άλλη γνώμη και κράτησε τα στοιχεία για να τα επεξεργαστεί...

.
ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ
Οι Γάλλοι τού έδιναν νέο όνομα, οι Ισπανοί έβαλαν στο χέρι 6 δισ.
Προκειμένου να «κρύψουν» τον Φαλτσιανί από τις ελβετικές Αρχές οι οποίες τον κυνηγούσαν οι Γάλλοι του πρόσφεραν νέα ταυτότητα. Ο ίδιος όμως δεν θέλησε να κρυφτεί και, αντιθέτως, μιλούσε συχνά στα ΜΜΕ.
Η διεθνής των VIP φοροφυγάδων σε ένα CD  Γνωρίζοντας το ενδεχόμενο να συλληφθεί, καθώς η Ελβετία είχε εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης, ο Φαλτσιανί πήρε το πλοίο για τη Βαρκελώνη. Σήμερα βρίσκεται στη φυλακή, περιμένει την ισπανική δικαιοσύνη και την κυβέρνηση να αποφασίσει για την έκδοσή του, η οποία φαίνεται πολύ δύσκολη.

Εξάλλου το έγκλημα για το οποίο κατηγορείται στην Ελβετία δεν στοιχειοθετείται στην Ισπανία. Αντίθετα, η απόκρυψη της φοροδιαφυγής είναι έγκλημα. Πιο σημαντικό είναι ότι τον Φαλτσιανί τον θέλουν και οι Αμερικανοί, αφού υπάρχουν πληροφορίες ότι θέλουν να τον εντάξουν σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και να τον χρησιμοποιήσουν για να καταθέσει για 3.000 λογαριασμούς που οι υπηρεσίες τους αποδίδουν σε καρτέλ ναρκωτικών, την Αλ Κάιντα κλπ.
Οταν οι γαλλικές αρχές απέκτησαν πρόσβαση στο αρχείο του Φαλτσιανί ήταν σαν να εντόπισαν το νησί του θησαυρού. Βρήκαν γύρω στους 8.000 λογαριασμούς Γάλλων, εκ των οποίων μόνο οι δύο (2) είχαν δηλωθεί!
Μεταξύ των ονομάτων που έγιναν γνωστά ήταν του Πατρίς Ντε Μεστρ, διαχειριστή της περιουσίας της πλουσιότερης Γαλλίδας, της Μπετανκούρ, της αυτοκρατορίας Λορεάλ, της Νίνα Ρίτσι (των αρωμάτων), του Ζαν-Σαρλ Μαρτσιανί, δεξιού χεριού του στελέχους του UMP και πρώην υπ. Εσωτερικών, Σαρλ Πασκουά. Οι γαλλικές οικονομικές αρχές έστειλαν σημειώματα σε 3.000 Γάλλους και έλαβαν... 4.200 απαντήσεις από φοροφυγάδες που τους είχε λούσει κρύος ιδρώτας. Εισέπραξαν 1.2 δισ. ευρώ με συνοπτικές διαδικασίες.
Οι Γάλλοι παρέδωσαν (μεταξύ 2009-2010) τη λίστα σε όλες τις χώρες που τη ζήτησαν και με τις οποίες έχουν διμερείς συμφωνίες φορολογικής συνεργασίας.
Με το καλημέρα
Οι Ισπανοί έλαβαν τη λίστα το 2010 και την ίδια χρονιά κατόρθωσαν να εισπράξουν 300 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με επίσημες πηγές, χάρη στα δεδομένα αυτά έγινε εφικτή «η σημαντικότερη ανάκτηση εσόδων που έγινε ποτέ», που -σύμφωνα με τον πρώην γραμματέα του αρμόδιου ισπανικού υπουργείου- έφτασε το αστρονομικό ποσό των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Μεταξύ των 659 ατόμων που διατηρούσαν 3.000 λογαριασμούς και πιάστηκαν στη φάκα ήταν και ο Εμίλιο Μποτίν, αφεντικό της Banco Santander, της μεγαλύτερης ισπανικής τράπεζας, ο οποίος -από κοινού με 11 άλλα μέλη της οικογένειάς του- πλήρωσε 200 εκατομμύρια ευρώ για να διακανονίσει εξωδικαστικά το ζήτημα.

Μέσα στη λίστα βρίσκονται επίσης τα ονόματα 5.728 Ιταλών φορολογουμένων και κάποιων εταιρειών. Ανάμεσά τους, 700 VIP - σχεδιαστές όπως ο Μπούλγκαρι κι ο Βαλεντίνο, η γυναίκα του αφεντικού της Formula 1, τηλεοπτικές προσωπικότητες και άλλοι.
Χάρη στη λίστα γύρω στα 570 εκατ. μπήκαν στα κρατικά ταμεία, ώσπου δικαστήριο του Τορίνο το περσινό φθινόπωρο έκρινε μη νόμιμη τη χρήση στοιχείων της και ζήτησε την καταστροφή της. Ωστόσο, μια πιο πρόσφατη απόφαση δικαστηρίου του Τρεβίζο, τον περασμένο Ιούλιο, ανέτρεψε το δεδικασμένο. Το δικαστήριο επικύρωσε πρόστιμα 2.36 εκατ. ευρώ που είχαν επιβληθεί σε δύο φοροφυγάδες της επίμαχης λίστας.
ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ ΕΩΣ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
Οι έμποροι διαμαντιών προτιμούν την Ελβετία
Τη λίστα του Φαλτσιανί ζήτησαν και έλαβαν και οι γερμανικές αρχές από τη γαλλική εισαγγελία, σύμφωνα με τον Ντε Μοντγκολφιέ, απ' τον ίδιο τον κομιστή και επί πληρωμή σύμφωνα με δημοσιογραφικές αναφορές. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, από τους 1.300 Γερμανούς καταθέτες της HSBC απέσπασαν χωρίς τυμπανοκρουσίες γύρω στα 200 εκατ. ευρώ.
Στο Βέλγιο η Εφορία έστειλε ραβασάκι σε 500 άτομα της λίστας, κυρίως εμπόρους διαμαντιών στην Αμβέρσα. Το συνολικό ποσό που κινδυνεύουν να πληρώσουν, αν προστεθούν και τόκοι, ξεπερνάει το σύνολο των καταθέσεων που τους αποδίδονται, οι οποίες ανέρχονται σε 1.28 δισ. Η νομική συμπαράσταση των εμπόρων διαμαντιών προσανατολίζεται στο να ζητήσει συνολική διευθέτηση του ζητήματος.
6 δισ. λίρες
Στη Βρετανία κλήθηκαν 6.000 φορολογούμενοι με λογαριασμούς στην ελβετική HSBC και καταθέσεις 6 δισ. λιρών να δώσουν εξηγήσεις. Αρκετοί έσπευσαν και έκλεισαν τις υποθέσεις τους πληρώνοντας. Επίσης, με βάση τα στοιχεία της λίστας έχουν σχηματιστεί 100 δικογραφίες και οι κατηγορούμενοι κινδυνεύουν με πρόστιμα διπλάσια απ' τα ποσά που επιχείρησαν να αποκρύψουν. Πρώτος καταδικασθείς, ο μεγαλοκατασκευαστής Μ. Shanly, που προσπάθησε να κρύψει 430 χιλιάδες λίρες απ' την κληρονομιά της μητέρας του στην HSBC της Γενεύης. Του επιβλήθηκε πρόστιμο 830 χιλιάδων λιρών.
Στις ΗΠΑ, όπως αναφέρθηκε, η λίστα Φαλτσιανί έχει ήδη ενταχθεί στο πλαίσιο των ευρύτερων ερευνών που διεξάγουν οι εποπτικές αρχές, ενώ και ο Καναδάς παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Ακόμα κι η Ινδία, που και αυτή έλαβε τα στοιχεία απ' τους Γάλλους το 2009, σχημάτισε 12 ομάδες έρευνας για 700 Ινδούς πολίτες, κυρίως εμπόρους διαμαντιών και πάλι.
Στο φως οι λογαριασμοί 79.000 ατόμων
Τι περιείχε η «λίστα Φαλτσιανί»; Τα πάντα. Σίγουρα δεν επρόκειτο για έναν απλό κατάλογο ονομάτων και ποσών. Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές και τον εισαγγελέα, Ερίκ Ντε Μοντγκολφιέ, αποτελείται από πάνω από 127.000 ξεχωριστά αρχεία, τα οποία περιέχουν όλες τις κινήσεις των λογαριασμών που έχουν ανοίξει μεταξύ 1997-2007 στην ελβετική θυγατρική της βρετανικής HSBC 79.000 άτομα και 20.000 νομικά πρόσωπα.
Ολόκληρο τρένο θα γέμιζαν αν τυπώνονταν σε χαρτί οι περιεχόμενες πληροφορίες, έχει χαρακτηριστικά πει ο Γάλλος εισαγγελέας. Πολύ διαφορετικά στοιχεία δίνει η HSBC που μιλάει για 24.000 πελάτες, οι 9.000 απ' αυτούς παλιότερων ετών. Βεβαίως, η αξιοπιστία της είναι περιορισμένη αφού αρχικά έκανε λόγο για μόλις... 10 πελάτες που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα απ' αυτήν την ιστορία, κάτι που διαψεύστηκε πανηγυρικά.
300 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ κατόρθωσαν να εισπράξουν από τον πρώτο χρόνο (2010) που απέκτησαν τη λίστα με τα 659 άτομα που διατηρούσαν 3.000 λογαριασμούς οι Ισπανοί. Τελικά τα δημόσια ταμεία ενισχύθηκαν με 6 δισεκατομ-μύρια ευρώ
1,2 ΔΙΣ. κατόρθωσαν να εισπράξουν οι γαλλικές οικονομικές αρχές οι οποίες έστειλαν με βάση τα στοιχεία της λίστας σημειώ- ματα σε 3.000 Γάλλους και έλαβαν... 4.200 απαντήσεις από φοροφυγάδες
570 ΕΚΑΤ. μπήκαν στα ιταλικά κρατικά ταμεία. Στη λίστα βρίσκονται τα ονόματα 5.728 φορολογουμένων και κάποιων εταιρειών με συνολικές καταθέσεις 6,9 δισεκατομμυρίων
200 ΕΚΑΤ. απέσπασαν οι γερμα-νικές αρχές από 1.300 καταθέτες της HSBC στην Ελβετία
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΟΥΡΙΔΑΚΗΣ


πηγή







Σχόλια