Η δεύτερη εταιρία τής κοινοπραξίας τού Αστακού...

ΟΠως είπαμε ήδη στόν πόλεμο για μερίδιο στό ελληνικό (και όχι μόνο, δέν υπάρχουν πλέον σύνορα) ενεργειακό τοπίο , ήδη δόθηκε η πρώτη μάχη τού Αστακού...
Στη μάχη αυτή , όλα δείχνουν ότι βγήκε εκτός παιγνιδιού η δεύτερη (απο τίς τρείς) εταιρίες τής κοινοπραξίας...
Ας τη γνωρίσουμε...

Διαβάζουμε απο τήν Ελευθεροτυπία (30/5/2010), η οποία (Ελευθεροτυπία) πάντως, όπως και πολλοί άλλοι, δέν έδειχνε πολύ φιλική με το όλο πρότζεκτ...



«Γέφυρες» με άραβες επενδυτές
Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ
Στις εργώδεις -όπως τις χαρακτηρίζει ο ίδιος- προσπάθειες του να προσελκύσει επενδύσεις στη χώρα, κυρίως από τον αραβικό κόσμο, ο Γ. Παπανδρέου, έχει βρει έναν πολύτιμο σύμμαχο: τη CCC (Consolidated Contactors Company) με έδρα στην Αθήνα, που είναι από τις ισχυρότερες κατασκευαστικές στον κόσμο, με οικονομικό και διεθνή πολιτικό ρόλο.


Ο Γ. Παπανδρέου θέλει να φέρει αραβικά κεφάλαια. Εδώ στη Βηρυτό με τον πρωθυπουργό Σ. Χαρίρι.
Ο Γ. Παπανδρέου θέλει να φέρει αραβικά κεφάλαια. Εδώ στη Βηρυτό με τον πρωθυπουργό Σ. Χαρίρι.


Στη χώρα μας δραστηριοποιείται πρώτη φορά, συμμετέχοντας στην κοινοπραξία Astakos Power Plan Concorctium, που θα υλοποιήσει την επένδυση του Κατάρ 3,5 δισ. ευρώ στον Αστακό, για τη δημιουργία μονάδας υγροποιημένου αέριου και ηλεκτροπαραγωγής.

«Διαβατήριο» ο Ανδρέας

Το βαρύ όνομα της CCC έπαιξε ρόλο «εγγυητή» για να πεισθούν οι Αραβες να άρουν τις (πολλές) επιφυλάξεις τους και να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Οι Λιβανέζοι, παλαιστινιακής καταγωγής, Σαμπάγ και Χούρι, ιδιοκτήτες της CCC, στους οποίους έχει προστρέξει ο πρωθυπουργός, του ανοίγουν πολλές πόρτες στον αραβικό επιχειρηματικό κόσμο, καθώς το όνομα του πατέρα του, Ανδρέα Παπανδρέου, ήταν ό,τι πρέπει για δημιουργία φιλικών σχέσεων, αλλά όχι και επενδύσεων.

Στο πρόσφατο ταξίδι του στον Λίβανο, ο πρωθυπουργός μίλησε σε φόρουμ αράβων επιχειρηματιών (που συνδιοργάνωνε η CCC) και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης ξένων επιχειρήσεων.

Μεγάλης σημασίας ήταν και οι συναντήσεις με επιχειρηματίες από το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία που έκανε στο περιθώριο του φόρουμ, με τη μεσολάβηση των ανθρώπων της εταιρείας. Αυτό που του είπαν οι περισσότεροι ήταν ότι «οι Αραβες θέλουν να επενδύσουν, αλλά δεν βοηθούν οι νόμοι και το γνωστό τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας». Οι συστάσεις της CCC είναι το καλύτερο «διαβατήριο» για την Ανατολή και ο Γ. Παπανδρέου το γνωρίζει καλά.

Πρόκειται για την εταιρεία που έχει χτίσει το μισό Ντουμπάι και κατασκευάζει από αεροδρόμια, λιμάνια και ουρανοξύστες, μέχρι αγωγούς πετρελαίου και αερίου, από τη Μόσχα μέχρι τη Γάζα και τη Νέα Υόρκη.

Διαμεσολαβητικός ρόλος

Εχουν συνεργαστεί σε πρότζεκτ με τις αμερικανικές Bechtel και Halliburton, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που ανέλαβαν και πολιτικές αποστολές, καθώς έχουν παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Παλαιστινίων και ΗΠΑ (με συνομιλητές τους Κάρτερ, Κλίντον και Μπους).

Η πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ φρόντιζε πάντα να τους αξιοποιεί, καθώς αποτελούν μία θαυμάσια γέφυρα προς τον αραβικό κόσμο, όπου χαίρουν της εκτίμησης σχεδόν όλων των ηγετών της Μέσης Ανατολής (οι περισσότεροι είναι και προσωπικοί τους φίλοι, όπως η «αδερφική» όπως την αποκαλούν οικογένεια του πρωθυπουργού Χαρίρι του Λιβάνου, με τον οποίο συναντήθηκε πρόσφατα ο Γ. Παπανδρέου).

Η CCC ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε αναλάβει κάποια δουλειά στην Ελλάδα, καθώς υπάγεται στη νομοθεσία για τις εταιρείες εξωτερικού. Δεν υπόκειται, δηλαδή σε φορολογία στη χώρα μας, γι' αυτό και δεν μπορεί να ασκεί δραστηριότητα σε αυτήν. Είχε τη δυνατότητα να το κάνει, ωστόσο, μέσω άλλων εταιρειών συμφερόντων της (όπως τώρα στον Αστακό με την εταιρεία Shabbagh & Khoury SAL).

Οι παλαιστινιακής καταγωγής ιδιοκτήτες της CCC Χασίμπ Σαμπάγ (πέθανε πριν από λίγους μήνες και τη θέση του πήραν τα παιδιά του) και Σαΐντ Χούρι πάντα απέφευγαν να κάνουν δουλειές στην Ελλάδα, γιατί θεωρούσαν ότι δεν τους συνέφερε, κυρίως λόγω κόστους, γραφειοκρατίας και «αμφιβολίας εάν αύριο θα ισχύουν οι ίδιοι νόμοι που ισχύουν σήμερα».

Αδεια για 30 χρόνια

«Το κεφάλαιο είναι "δειλό". Πηγαίνει εκεί που υπάρχει σιγουριά» αναφέρει στην «Κ.Ε.» ο Νάσρι Σαΐντ, υψηλόβαθμο στέλεχος της CCC. «Και τώρα, το σκεφτήκαμε πάρα πολύ πριν μπούμε στον Αστακό». Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά, καθώς οι αρμόδιες αρχές εξέδωσαν την άδεια (για 30 χρόνια) σε χρόνο ρεκόρ, λιγότερο από μήνα. Λέγεται ότι αυτός ήταν κι ένας από τους όρους του Κατάρ: «Ή αίρετε τα γραφειοκρατικά εμπόδια ή δεν ερχόμαστε». Ο πρωθυπουργός, όμως, που έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επένδυση αυτή (με την οποία ασχολήθηκε και ο αδερφός του Νίκος), έδωσε εντολή να κινηθούν όλα γρήγορα, γεγονός που εκτίμησαν οι άραβες επενδυτές. siouti@enet.gr
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=167530

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ


Η βρώμικη επένδυση του Κατάρ στον Αστακό εκτός από επιχειρηματικούς λόγους ή ενδεχόμενες ενδοκυβερνητικές διαφωνίες ακυρώθηκε και εξ αιτίας των αντιδράσεων του λαού της περιοχής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμφισβήτητα ήταν η μόνη κοινοβουλευτική δύναμη που από την αρχή, με συνεχείς πολιτικές και κινηματικές πρωτοβουλίες, στη Βουλή, στην Ευρωβουλή και στο δρόμο, αγωνίστηκε μαζί με τους κατοίκους του Αστακού και της ευρύτερης περιοχής να ακυρωθεί αυτή η καταστροφική για το περιβάλλον και την απασχόληση επένδυση, όταν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ την προωθούσαν ή την ήθελαν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις σφύριζαν αδιάφορα.

Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να σταματήσει ο Αστακός να θεωρείται από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού ένα "καταραμένο" μέρος που σπρώχνουν σταθερά την τελευταία 20ετία προς αυτόν βρώμικές ύποπτες και αδιαφανείς επενδύσεις. Να υπάρξει επιτέλους ένα αναπτυξιακό σχέδιο αξιοποίησης των εγκαταστάσεων στο Πλατυγυάλι Αστακού ως διαμετακομιστικό εμπορικό κέντρο, όπως εξάλλου είχε αρχικά σχεδιαστεί και γι' αυτό επιδοτηθεί από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, με ήπια βιομηχανική παραγωγή που να αξιοποιεί τις παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής (επεξεργασία - συσκευασία -τυποποίηση αγροτικών, κτηνοτροφικών προϊόντων, αλιευμάτων κλπ) για να υπάρξει οικονομική αναζωογόνηση και νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή με σεβασμό στο περιβάλλον.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
O Δήμαρχος Αστακού Π Στάϊκος: Ο Αστακός γιορτάζει την απόσυρση των εμίρηδων


Η επένδυση αυτή δεν στόχευε σε ανάπτυξη. Πιστεύαμε πως θα είχαμε φυσικό αέριο στην περιοχή, όμως αυτό θα πήγαινε με αγωγό στην Ιταλία. Εμείς όμως θα κινδυνεύαμε να κάνει μπάμ! και να σκοτωθούμε», είπε ο κ. Στάϊκος και συνέχισε: «Αν είναι να σκοτωθώ για να ζήσω καλυτέρα, να σκοτωθώ, αλλά όμως να σκοτωθώ για να ζουν άλλοι καλύτερα, δεν νομίζω».
Επίσης υπογράμμισε ότι από την ενέργεια που θα παραγόταν από το LPG δεν θα είχε τίποτα να ωφεληθεί η περιοχή, όπως για παράδειγμα να διατεθεί κάποια ποσότητα ώστε να δημιουργηθούν εργοστάσια προκειμένου να προκύψουν και θέσεις εργασίας. «Ευτυχώς που υπήρξε μια γυναίκα στη βουλή που φοράει παντελόνια και είναι η κα Μπιρμπίλη», εννοώντας ότι η υπουργός είχε το θάρρος να αντιταχτεί στην επένδυση.
«Είναι ψέμα ότι ο αδελφός του κ. Παπανδρέου ήταν όλη μέρα με τους Καταριανούς; Ήταν δηλαδή αναμεμειγμένος εξωθεσμικά. Χθες μιλούσαμε για τους κουμπάρους του Κ. Καραμανλή, και τώρα μιλάμε για τα αδέλφια;» είπε ο δήμαρχος. «Η Ιταλία δηλαδή θα έπαιρνε καθαρή ενέργεια, οι ρύποι θα έμεναν στην Ελλάδα και στη μέση θα ήταν οι μεσάζοντες. Στη μέση ήταν και η Rassandel.Δεν είναι σκάνδαλο αυτό;» πρόσθεσε ο δήμαρχος. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε και στις υποσχέσεις για 1500 θέσεις εργασίας οι οποίες τελικά δεν ήταν παραπάνω από 140, πράγμα που κατά την άποψή του «δεν άξιζε τον κόπο».