Ενας φίλος ήρθε απόψε απ΄τα παλιά. Η αντικατάσταση τού Καστανίδη από τόν Μαντέλη επί Σημίτη. Τί έλεγε τότε η ΝΔ;

Ο Μαντέλης, ο φίλος πού ήρθε απο τα παλιά , φορτωμένος ασφαλώς με χιλιάδες αναμνήσεις...
Ας θυμηθούμε...
Σεπτέμβριος τού 1997...
Ο Ριζοσπάστης σέ ένα άρθρο του (2/9/1997) αναφέρεται στην αποπομπή Καστανίδη απο τον Σημίτη και την αντικατάστασή του απο τον Μαντέλη....
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τότε τοποθέτηση τής ΝΔ για αυτήν την εξέλιξη...



Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 1997

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ
Επίδειξη πυγμής και "γόρδιας" διαπλοκής
O πρώτος - μετά την παραίτηση Ροζάκη - σημαντικός κραδασμός στο εσωτερικό της κυβέρνησης, που προήλθε από την παραίτηση Καστανίδη από τη θέση του υπουργού Μεταφορών, επιδιώχτηκε να μετατραπεί από το Μέγαρο Μαξίμου, σε αφορμή για την επίδειξη πυγμής εκ μέρους του πρωθυπουργού. Ο Κ. Σημίτης με μια καθόλου κολακευτική επιστολή για τον "εκσυγχρονιστή" πρώην υπουργό, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα, κάνει αποδεκτή την παραίτηση Καστανίδη, χρησιμοποιώντας ύφος και αναφορές που ουσιαστικά ισοδυναμούν με αποπομπή του υφισταμένου του. Οσο για τον αντικαταστάτη του ορίστηκε ότι θα είναι ο Τ. Μαντέλης,τη θέση του οποίου στο υφυπουργείο Εσωτερικών καταλαμβάνει ο Στ. Μπένος,η ορκωμοσία των οποίων γίνεται σήμερα.
Την ίδια ώρα, πάντως, η ουσία των όσων αναδύονται από την απομάκρυνση Καστανίδη από την κυβέρνηση παραμένουν στο ακέραιο: Πρώτον, για μια ακόμα φορά έρχονται στο προσκήνιο ζητήματα που αφορούν διαπλοκές και πιέσεις που ασκούν τα μεγάλα συμφέροντα, ώστε να κερδίσουν όσο γίνεται μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των ιδιωτικοποιήσεων, των προμηθειών του δημοσίου κλπ. Πίτα που σε ό,τι αφορά το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών κάθε άλλο παρά μικρή είναι. Δεύτερον, η περίπτωση Καστανίδη επιβεβαιώνει το κάθε άλλο παρά αρραγές του "εκσυγχρονιστικού" μπλοκ στο ΠΑΣΟΚ. Ο τελευταίος ήταν γνωστός"πιστός" του πρωθυπουργού, ωστόσο γνωστές ήταν και οι "κόντρες" του με άλλους στενούς συνεργάτες του Κ. Σημίτη, τους οποίους και κατηγορεί για"υπόσκαψη" του έργου του.
Σε ό,τι αφορά την επιστολή αποδοχής της παραίτησης Καστανίδη, πρόκειται για εμφανή επιχείρηση επίδειξης "αποφασιστικότητας" από τον Κ. Σημίτη, αλλά και κάλυψης όσων κυβερνητικών παραγόντων δέχτηκαν τις αιτιάσεις του πρώην υπουργού περί υπόσκαψης του έργου του.
Από την πρώτη κιόλας γραμμή ο Κ. Σημίτης, απευθυνόμενος στο υπουργό του κάνει λόγο για τις αστικές συγκοινωνίες που "πάσχουν" (!), συνεχίζοντας ότι "ένας υπουργός δεν επιτρέπεται να ενοχλείται όταν στο Υπουργικό Συμβούλιο γίνεται αναφορά σε αυτά τα θέματα". Συνεχίζοντας σε ανάλογο ύφος αναφέρει ότι "όσον αφορά τις μεθοδευμένες πληροφορίες σε βάρος σου από τη συζήτησή μας δεν προέκυψαν συγκεκριμένα στοιχεία. Σχόλια τρίτων ασχέτων με την κυβέρνηση και μάλιστα εφημερίδων δεν τεκμηριώνουν μεθοδεύσεις. Ο υπουργός... με υπερβολές παρεμποδίζει το έργο του", συνεχίζει ο πρωθυπουργός, για να καταλήξει με τις φράσεις "σε ευχαριστώ για το έργο σου" και "δέχομαι την παραίτησή σου"...
Στενοί συνεργάτες του Κ. Σημίτη, έλεγαν χτες ότι με αυτή την κίνηση ο Κ. Σημίτης... "έλυσε τον γόρδιο δεσμό" και έστειλε "αποφασιστικό μήνυμα" προς τους υπουργούς για τη συμπεριφορά τους... Τόνιζαν δε ότι η απομάκρυνση Καστανίδη επήλθε "νομοτελειακά" από τη στιγμή που ο τελευταίος δεν προέβη σε ανασκευή της επιστολής παραίτησής του, μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ υποστήριζαν ότι κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και ο ίδιος αναγνώρισε ότι η κίνησή του "ήταν μια υπερβολή".
Χτες στη δημοσιότητα δόθηκε και η επιστολή παραίτησης του Χ. Καστανίδη, την οποία απέστειλε την επομένη του Υπουργικού Συμβουλίου της Παρασκευής, μετά από μπαράζ δημοσιευμάτων για την κριτική που είχε εκεί ασκήσει ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων υπουργών και στον ίδιο. Στην επιστολή Καστανίδη γίνεται λόγος για "συγκεκριμένα κέντρα (που) με μεθοδευμένο τρόπο" επιδιώκουν να τον εμφανίσουν υπαίτιο ολιγωριών της κυβέρνησης. Παράλληλα, φωτογραφίζοντας τους Τσουκάτο, Β. Παπανδρέου, και δικαιολογώντας την υποβολή της παραίτησης, αναφέρεται σε "διαρροές πληροφοριών... πάντοτε από τους ίδιους κύκλους τους οποίους γνωρίζω καλά" και σημειώνει "αισθάνομαι ότι ορισμένοι εκλαμβάνουν την παρουσία μου στο ΥΜΕ ως εμπόδιο στην ελεύθερη άσκηση των παιγνίων τους".
"Ασπονδοι φίλοι" του Χ. Καστανίδη, σχολιάζοντας τους λόγους που επικαλείται για την παραίτησή του, έλεγαν ότι "πρόκειται για αστεία πράγματα" και πως "το έφαγε το κεφάλι του"...
Ικανοποίηση στη ΝΔ!
Ικανοποιημένη εμφανίστηκε η ηγεσία της ΝΔ από την αποδοχή της παραίτησης του Χ. Καστανίδη από τον πρωθυπουργό, γιατί ήταν ανεπαρκής και προκαλούσε ζημιά στην εθνική οικονομία!

Στη σχετική ανακοίνωση του εκπροσώπου του κόμματος τονίζεται ότι η ΝΔ είχε ζητήσει κατ' επανάληψη την παραίτηση του Χ. Καστανίδη "προκειμένου να περιοριστεί όσο ήταν δυνατόν η ζημιά που υφίστατο η εθνική οικονομία από την οφθαλμοφανή ανεπάρκειά του" (!). Είναι φανερό πως η ηγεσία της ΝΔ εκτιμά και προσδοκά ότι μετά την απομάκρυνση του Χ. Καστανίδη από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί υλοποίησης των νεοφιλελεύθερων επιλογών στο νευραλγικό τομέα του συγκεκριμένου υπουργείου.
Κατά τα λοιπά, εμφανίζοντας την επιθυμία της ως πραγματικότητα, η ΝΔ εκτιμά ότι "άρχισε να φυλλορροεί η κυβέρνηση", ενώ ζητά διευκρινίσεις στη βάση των επιστολών που αντάλλαξαν οι Σημίτης - Καστανίδης.

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=3696802&textCriteriaClause=


Σχόλια