Τά επεισόδια αυξάνουν τά spread;



Σίγουρα ναί.
Δέν είναι μόνο ότι οι διεθνείς αναλυτές πού ήταν χθές στήν Αθήνα έκαναν σλάλομ γιά να περάσουν μέσα απο τα οδοφράγματα και να πάνε στά ξενοδοχεία τους στό Σύνταγμα αλλά είναι καί μιά ένδειξη ότι η χώρα είναι εκτός ελέγχου...
Βέβαια, κάποιοι λένε, ότι οι διεθνείς καρχαρίες πού ζούν ρουφώντας τό αίμα τών λαών , καί έχουν πιεί αρκετό ελληνικό αίμα, αφορμή ψάχνουν γιά να κάνουν κάτι πού είναι ήδη προαποφασισμένο....

Διαβάζουμε στούς FT...

Προειδοποιήσεις για την αξιολόγηση της Ελλάδας
Οι οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας κλιμακώθηκαν μετά την προειδοποίηση πιθανής υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας και τη δήλωση του κ. Jean-Claude Trichet, διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ότι η Αθήνα θα πρέπει να δράσει "θαρραλέα" για να θέσει υπό έλεγχο τον προϋπολογισμό της.

Τα επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα επτά μηνών, όταν η Standard & Poor's έθεσε την πιστοληπτική αξιολόγηση "Α-" της Ελλάδας υπό "αρνητική επιτήρηση", που συνήθως οδηγεί σε υποβάθμιση μέσα σε έναν μήνα.

Ξεχωριστά, ο κ. Trichet υπονόησε πως οι κινήσεις που έχει κάνει η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν είναι ακόμη επαρκείς ώστε να θέσουν υπό έλεγχο την κρίση. Αποκαλώντας την ελληνική κατάσταση "πολύ δύσκολη", δήλωσε στους ευρωβουλευτές πως "όλοι γνωρίζουμε τις πολύ σημαντικές και θαρραλέες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν".

Όταν η διεθνής οικονομική κρίση κορυφωνόταν τον Φεβρουάριο, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας υπονόησε ότι θα μπορούσε να δοθεί βοήθεια στις χώρες της ευρωζώνης που θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα. Αλλά το Βερολίνο δεν επανέλαβε αυτήν τη διαβεβαίωση και οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν πολύ να αποφύγουν τον ηθικό κίνδυνο της επιβράβευσης ανεύθυνων συμπεριφορών.








Δύο ημέρες βίαιων διαμαρτυριών στην Αθήνα για την πρώτη επέτειο της δολοφονίας 15χρονου αγοριού από αστυνομικό έχουν επιτείνει τη δύσκολη κατάσταση.

Διεθνείς τραπεζίτες που έφθασαν τη Δευτέρα για τις συναντήσεις τους με Έλληνες πελάτες επί της λήξης του έτους χρειάστηκε να περάσουν μέσα από συμπλοκές αστυνομικών και νεαρών που έριχναν πέτρες για να φθάσουν στα ξενοδοχεία τους στο Σύνταγμα. "Δεν ήταν τόσο χάλια όσο πέρυσι, αλλά είναι άσχημα", δήλωσε Έλληνας οικονομικός σύμβουλος, αναφερόμενος και στις ταραχές του περασμένου έτους.

Η πιστοληπτική υποβάθμιση θα είναι ιδιαίτερα δυσχερής γιατί, μέχρι να εισαχθούν έκτακτα μέτρα τον Οκτώβριο 2008, το "A minus" ήταν η χαμηλότερη βαθμολογία που δεχόταν ως εγγύηση για δανεισμό η ΕΚΤ.

Η S&P αναφέρει: "Εάν συμπεράνουμε ότι η κυβερνητική στρατηγική είναι αρκετά επιθετική ώστε να διασφαλίσει σημαντική και σταθερή μείωση του δημόσιου δανειακού βάρους, οι αξιολογήσεις θα επαναεπιβεβαιωθούν. Σε αντίθετη περίπτωση, θα υποβαθμίσουμε την αξιολόγηση κατά μία βαθμίδα… εάν θεωρήσουμε ότι οι δημοσιονομικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης δεν είναι ρεαλιστικές".

Η ελληνική κυβέρνηση δεν σχολίασε.

Η Barclays Capital εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να εισαγάγει κρατικά ομόλογα 55 δισ. ευρώ του χρόνου, κοντά στο φετινό ρεκόρ των εκδόσεων 60 δισ. ευρώ.



ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/560120/ArticleFTgr.aspx

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αμ τί νόμιζες Γιωργάκη Παπακωνσταντίνου ότι είναι ο πραγματικός κόσμος;
Άλλο να κριτικάρεις κακοπροαίρετα και να τάζεις λαγούς με πετραχήλια όταν είσαι αντιπολίτευση και άλλο να πρέπει με υπευθυνότητα και πυγμή να διαχειρισθείς τα οικονομικά της χώρας!
Μόνο το ότι νομίζατε ότι τα οικονομικά θέματα είναι απλά (τα λεφτά δεν είναι πρόβλημα, κλπ σοσιαλιστικές μπαρούφες) δείχνει και το μέγεθος της ανεπάρκειάς σας να τα διαχειριστείτε τώρα.
Πώς να λύσετε τα προβλήματα όταν όλη η Ευρώπη ξέρει ότι είσαστε βλήματα;
Πώς να μην ξεχειλώσουν τα σπρέντς του δανεισμού όταν ο δανειστής σου βλέπει ότι δεν έχετε κανένα πραγματικό σχέδιο για το που πάτε;