Οι Αμερικανοί τά έχουν κάνει σαλάτα στά Βαλκάνια. Τώρα προσπαθούν να τα μαζέψουν. Δείτε τί σκέφτονται γιά Σκόπια κλπ...

Αυξημένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια

Η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων συνιστά μία από τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να αποφευχθεί η αστάθεια στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Η επισήμανση αυτή έγινε από τον Γιάνους Μπουγκάλσκι, πρώτο κάτοχο της Εδρας Μελετών Νοτιοανατολικής Ευρώπης Λαυρέντη Λαυρεντιάδηστο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSΙS), ο οποίος τόνισε ότι το ενδιαφέρον της νέας αμερικανικής κυβέρνησης για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων είναι αυξημένο.





Η χορηγία για την Εδρα Λαυρέντη Λαυρεντιάδη παρουσιάστηκε χθες σε γνωστό ξενοδοχείο, παρουσία του Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι , εκ των κορυφαίων αμερικανών στρατηγικών αναλυτών και πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας επί προεδρίας Κάρτερ. Το «παρών», πέραν των κκ. Μπρεζίνσκι, Μπουγκάλσκι και Λαυρεντιάδη έδωσαν ο πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών και πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αγκυρα Μαρκ Γκρόσμαν και η Χέδερ Κόνλεϊ, ανώτατη ερευνήτρια στο CSΙS.

Ιδιαίτερη εντύπωση πάντως προκάλεσε και η τοποθέτηση του κ. Μπουγκάλσκι, ο οποίος υπογράμμισε ότι το αμερικανικό ενδιαφέρον για τα Δυτικά Βαλκάνια πιάνει το νήμα από εκεί όπου το άφησε η κυβέρνηση Κλίντον πριν από 2001. Οπως επεσήμανε ο αμερικανός αναλυτής η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι η χώρα που απασχολεί πιο πολύ την Ουάσιγκτον, λόγω και της ανησυχίας για πιθανή διάλυση του κράτους, αν η «Σερβική Δημοκρατία» προχωρήσει σε πιθανή αυτονόμηση. Ανάλογος φόβος απόσχισης των Σέρβων επικρατεί και στο Κοσσυφοπέδιο, εξέλιξη η οποία θα πυροδοτούσε ανάλογα φαινόμενα τόσο στους Αλβανούς της Νότιας Σερβίας όσο ενδεχομένως και στον αλβανικό πληθυσμό της πΓΔΜ, ιδιαίτερα αν καθυστερήσει η ένταξή της σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ερωτηθείς από «Το Βήμα» σχετικά με την πρόταση που έχει καταθέσει για ένα σχήμα υψηλόβαθμης συνεργασίας ΗΠΑ- Κίνας (ένα μοντέλο G2) όσον αφορά τον 21ο αιώνα, ο κ. Μπρεζίνσκι σημείωσε ότι καθώς η ανάδυση του Πεκίνου στο διεθνές στερέωμα δεν είναι αναθεωρητική όπως άλλων μεγάλων δυνάμεων στο παρελθόν (π.χ., Γερμανία) οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά γεωπολιτικά συμφέροντα, όπως στο Ιράν, στο Αφγανιστάν ή στη Βόρεια Κορέα. Και πρόσθεσε ότι όπως φάνηκε από την πρόσφατη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στο Πεκίνο οι ΗΠΑ δεν μπορούν μόνο να ζητούν από τους Κινέζους αλλά και να προσφέρουν.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=32&artId=283246&dt=08/12/2009

Σχόλια