Μιά καλή πρωτοβουλία από τόν Γιώργο γίνεται πράξη. Ολα στό διαδίκτυο. Μπράβο....


Οταν το προτείναμε και εμείς απο εδώ στήν κυβέρνηση (όσο ήταν ακόμα στα πράματα η ΝΔ) μάς έλεγαν κάποιοι λαικιστές κλπ....
Ομως το μέτρο είναι σωστό (όπως ακριβώς καί η βλακεία κάποιων στή ΝΔ είναι ανίκητη)...
Είναι τόσο σωστό πού δέν χωράει κανενός είδους αντιπολίτευση...
Είναι μέτρο στα όρια τού αυτονόητου....
Μπράβο στόν Γιώργο.....
Καί βέβαια τώρα, όσοι απο τήν ΝΔ δέν προώθησαν τό συγκεκριμένο μέτρο αλλά τό χάρισαν στό ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να μάς εξηγήσουν γιατί δέν το έκαναν...

Διαβάζουμε στίς ειδήσεις...


«Συνεχής ο αγώνας κατά της διαφθοράς»
Γ. Παπανδρέου: «Ολα στο φως»

Τα νομοσχέδια για τη διαφάνεια και την πράσινη ανάπτυξη βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής, ανοικτής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού.

Όπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, τα παραπάνω δύο νομοσχέδια δίνουν το στίγμα των κεντρικών πολιτικών της κυβέρνησης και ριζικές τομές στην κατεύθυνση των προγραμματικών της στόχων.

«Σήμερα κάνουμε πράξη δέσμευση μας για αυστηρούς κανόνες διαφάνειας. Με τη δημοσιοποίηση όλων των αποφάσεων και υπογραφών κάθε αρχής και φορέα του δημοσίου. Η απόφαση είναι οριστική και αμετάκλητη. Όλα στο φως, όλα στη δημόσια κριτική και στον έλεγχο. Θέλουμε να γνωρίζει ο πολίτης πού πάνε τα λεφτά του ελληνικού λαού», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

«Γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα της διαφθοράς δεν θα λυθεί μονομιάς. Σήμερα κάνουμε σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της διαφάνειας, δίνουμε καίριο πλήγμα στη διαφθορά της χώρας μας. Είναι ένας νόμος που δεν κοστίζει τίποτα όμως συμβάλλει στην προσπάθειά μας της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος», πρόσθεσε.

Σημείωσε δε πως πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. «Το κύρος των θεσμών κτίζεται από το κύρος των προσώπων που τους υπηρετούν και το κύρος των προσώπων που τους υπηρετούν από τις πράξεις τους», ανέφερε.

Προανήγγειλε τέλος πως ο αγώνας της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχιστεί με ένα νέο εκλογικό νόμο.

Ολα στο διαδίκτυο



Λαμβάνοντας το λόγο ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γ. Ραγκούσης ανακοίνωσε ότι στο διαδίκτυο θα αναρτώνται οι προϋπολογισμοί, ισολογισμοί και οι δαπάνες υπουργείων, αλλά και κάθε φορέα του Δημοσίου. Θα δημοσιοποιούνται επίσης οι διορισμοί, στοιχεία για τη συγκρότηση επιτροπών, ομάδων εργασίας και τις προβλεπόμενες αμοιβές τους.

«Επιδιώκουμε τη δημοσιότητα προκηρύξεων επιλογής προσωπικού και ειδικά διευθυντικών στελεχών», πρόσθεσε ο κ. Ραγκούσης και συμπλήρωσε πως ο πολίτης θα έχει διαδικτυακή πρόσβαση επίσης σε πράξεις που αναφέρονται σε αναπτυξιακούς νόμους καθώς και στο δημόσιο έλεγχο της διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας.

«Δεν υποκαθιστούμε το σύστημα δημοσίευσης στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, ενισχύουμε και συμπληρώνουμε αυτό το σύστημα, καθιερώνουμε την δωρεάν πρόσβαση στο περιεχόμενο της εφημερίδας της κυβερνήσεως», πρόσθεσε ο ΥΠΕΣ.

H νομοθετική πρωτοβουλία για την διαφάνεια στο Δημόσιο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση......http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1750275

Σχόλια

Ο χρήστης exomatiakaivlepo είπε…
Όλα στο Διαδίκτυο, Όλα στο Φώς..


http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2009/12/blog-post_6391.html
Ο χρήστης exomatiakaivlepo είπε…
Το πρόβλημα Κοι του ΠΑΣΟΚ δεν είναι να ενημερωνόμαστε μετά, δηλαδή κατόπιν εορτής αλλά έγκαιρα και πριν γίνει κάτι.
Επίσης σχολιάζοντας τη ρήση "Σήμερα κάνουμε σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της διαφάνειας, δίνουμε καίριο πλήγμα στη διαφθορά της χώρας μας", θα ήθελα να ρωτήσω, η διαφθορά έχει να κάνει με τις αποφάσεις και διοικητικές πράξεις;
Επειδή θα δημοσιεύονται όλες οι αποφάσεις τι θα αλλάξει, απλά ο πολίτης θα έχει πρόσβαση στην πληροφορία και ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.
Το θέμα είναι να λαμβάνονται υπόψη σοβαρά τα σχόλια των πολιτών, αυτό που λέτε εσείς διαβούλευση, εμείς το λέμε "συμμετοχή".
Επίσης ότι δημοσιεύεται είναι και εγκεκριμένο-δεδομένο και δεν μπορεί κατα πάσα πιθανότητα να ανακληθεί.
Αναφέρθηκε ότι είναι ανέξοδο το μέτρο-νόμος δημοσίευσης "των πάντων" στο Διαδίκτυο.
Ουδέν ανακριβέστερο, για να οργανωθούν ΟΛΕΣ οι υπηρεσίες και να αποκτήσουν αυτή την δυνατότητα, απαιτούνται αρκετές χιλιάδες, να μην πω εκατομμύρια, ευρώ σε εξοπλισμό και λογισμικό.
Κοιτάξτε να φτιάξετε τις ιστοσελίδες των νεοσύστατων υπουργείων και τα οργανογράμματα πρώτα..

Είδαμε τι έγινε με την περίφημη και κωμικοτραγική διαδικασία πρόσληψης των Γραμματέων.
Διαπιστώσαμε το πώς λειτουργεί ο μηχανισμός ελέγχου (αν υπάρχει) στην πιο πάνω περίπτωση.
Όλα τα αναφερθέντα στο Υπουργικό Συμβούλιο στην συντριπτική τους πλειοψηφία, ήταν και με την προηγούμενη κυβέρνηση διαθέσιμα ηλεκτρονικά (ΦΕΚ, προκηρύξεις διαγωνισμών, προμηθειών, προϋπολογισμός, Εγκύκλιοι κλπ).
Μπορεί να μην ήταν σωστά οργανωμένο το σύστημα η να πλήρωνες για τα ΦΕΚ, όμως τα έβρισκες.
Κοιτάξτε να προσλάβετε τους απαραίτητους για την λειτουργία του κράτους ανώτατους λειτουργούς (Περιφερειάρχες, Γραμματείς, Πρόεδροι οργανισμών κλπ) και αφήστε τα "παραμύθια"
Ο χρήστης Βασίλειος Περαντζάκης είπε…
Όλα στο διαδίκτυο; Πράγματι μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία αν υλοποιηθεί.


Είναι όμως ένα δαιδαλώδες σχέδιο και απορώ πως το παίρνουν τόσο ελαφρά. Τι πάει να πει όλα στο διαδίκτυο ακριβώς; Η κυρία Μπατζελή για παράδειγμα μας έδωσε ένα αρχείο Word (δεν ξέρουν στο υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης τα opendocument format;) με τους τίτλους των αποφάσεων που υπέγραψε και μία ημερομηνία!!!

Με συγχωρείτε αλλά αυτό δεν είναι "όλα στο διαδίκτυο".

Επίσης το να τα βγάζετε απλά σε μια σελίδα... κάπου... θυμίζει το βιβλίο του Ντάγκλας Άνταμς "Ο οδηγός του Γαλαξία με Οτοστόπ" στο σημείο που λέει "μα τα σχέδια ήταν σε εμφανή σημείο", "ναι, στο τρίτο υπόγειο, πίσω από μία κλειδωμένη πόρτα με χαλασμένη κλειδαριά, χωρίς φως και τα φιλούσε και μία πεινασμένη τίγρης".

Οπότε σας παρακαλώ κύριοι της κυβέρνησης μην το παίρνεται τόσο ελαφρά. Θα πρέπει να υπάρξει ένα κεντρικό σύστημα όπου θα καταθέτονται όλα τα έγγραφα με ηλεκτρονική μορφή έτσι ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα από όλους. Δεν είναι δυνατόν να ψάχνουμε για να βρούμε κάτι σε 200 διάσπαρτα site με διαφορετική δομή και τρόπο έκδοσης. Και μη μου πείτε ότι δεν το είχατε σκεφτεί. Γιατί τότε θα σας πω ότι σας είπα για το opengov.gr. Καλή η προσπάθεια, αλλά η προχειρότητα και η ανοργανωσιά σας... φαίνεται.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Να σταματήσουν πια οι συμβολισμοί και τα τάχατις του Γιωργάκη.
Εκ των πραγμάτων, δεν μπορούν να βγαίνουν όλα στο διαδίκτυο.
Δεν γίνεται, δεν πρέπει.
Υπάρχουν και άλλες παράμετροι που πρέπει να παίρνεις υπόψη σου όταν κυβερνάς, που δεν πρέπει να είναι γνωστές σε όλους.
Σκεφθείτε το.