Οργή στη ΝΔ για τη "διολίσθηση" Δρούτσα.

Την οργή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την αποχώρηση των παριστάμενων βουλευτών του προκάλεσε η αναφορά σε «διολίσθηση» της κυβέρνησης της ΝΔ σε σχέση με τη Δυτική Θράκη,

του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, μετά από ερώτηση του πρώην υπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη. Όλα αυτά στη διάρκεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής.

DROUTSAS




«Διολίσθηση» και... αντιδράσεις

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ εισέπραξε αυτήν την (μάλλον απρεπή, δεδομένης της απουσίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή) απάντηση, σε ερώτησή του για το αν υπάρχει αναφορά για τη μουσουλμανική μειονότητα στην επιστολή του Ταγίπ Ερντογάν προς τον Γιώργο Παπανδρέου. «Σε αυτό υπήρξε διολίσθηση από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτή η εντύπωση δόθηκε. Κι εμείς το φέραμε το θέμα αυτό στη σωστή του βάση», είπε ο κ. Δρούτσας, προκαλώντας... εξέγερση. Όταν αμέσως μετά ρωτήθηκε από τον βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ να διευκρινίσει ή να ανακαλέσει, υπογράμμισε ότι δεν έχει να πει τίποτε περισσότερο. Οι βουλευτές της ΝΔ απαντώντας έκαναν λόγο για «πολιτική συκοφαντία αίσχιστου είδους», λέγοντας μάλιστα ότι «θα εξαντλήσουν κάθε κοινοβουλευτική διαδικασία, ώστε να αναγκαστεί είτε να ανακαλέσει ο κ. Δρούτσας, είτε να αποδείξει αυτά που ισχυρίστηκε».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αργότερα, μιλώντας με δημοσιογράφους αναδιπλώθηκε, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει εκ νέου τον όρο «διολίσθηση» που προκάλεσε την οργή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κάνει λόγο για «μυστική διπλωματία» και «παρασκηνιακές διαβουλεύσεις», κάτι για το οποίο τοποθετήθηκε ο κ. Δρούτσας, λέγοντας ότι «καμία μυστική διπλωματία δεν γίνεται από την σημερινή κυβέρνηση,ούτε κανένα ίχνος μυστικής διπλωματίας υπάρχει, επειδή δεν δημοσιοποιήθηκε η σχετική επιστολή». Για την ιστορία: ο κ. Δρούτσας δεν διέψευσε ότι στην επιστολή Ερντογάν γίνεται λόγος για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Δεν συζητά η Ελλάδα για τη μειονότητα

Όσον αφορά στο θέμα της επιστολής Ερντογάν, για την οποία ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι «θα υπάρξει απάντηση τις αμέσως επόμενες μέρες και βεβαίως θα ενημερωθεί ο ελληνικός λαός και η Βουλή για το περιεχόμενό της» (σύμφωνα με πληροφορίες ίσως και σήμερα), αυτή δεν θα δωθεί στη δημοσιότητα, καθώς όπως αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΕΞ, την επιστολή την έχει διαβαθμίσει ο ίδιος ο αποστολέας της. Επίσης, κύκλοι του αν. ΥΠΕΞ διευκρίνισαν ότι το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας μπήκε στην ατζέντα επί της κυβέρνησης της ΝΔ και ότι ο πρωθυπουργός, στην απαντητική του επιστολή στον Τούρκο ομόλογό του, θα απορρίψει κατηγορηματικά τις τουρκικές αιτιάσεις, ενώ από εδώ και πέρα η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί κανένα διάλογο επί του θέματος της μειονότητας και καμία «αμοιβαιότητα».

Μυστικές «συνομιλίες» στις Πρέσπες

Την ίδια ώρα, ερωτήματα εγείρει η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να διοργανώσει τριμερή συνάντηση στις Πρέσπες, λίγες μόλις εβδομάδες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Πρόθεση του κ. Παπανδρέου, είναι, όπως ανακοινώθηκε, «να συζητήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας για την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του Πάρκου των Πρεσπών» με τους ομολόγους του των Σκοπίων και της Αλβανίας. Όμως, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ, θα υπάρξουν και διμερείς συναντήσεις «χωρίς ατζέντα», κάτι στο οποίο αναφέρεται και ο σκοπιανός Τύπος και παραπέμπει σε μια προσπάθεια εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, εξεύρεσης ενός «κοινού τόπου», ώστε να προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας για το όνομα της γειτονικής μας χώρας, λίγο πριν ληφθεί η απόφαση για τις ενταξιακές της διπαραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής. Από την πλευρά τους, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκαναν λόγο σε συζητήσεις με δημοσιογράφους για «διπλωματία ΜΚΟ», λέγοντας ότι ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποιεί τη συνάντηση στις Πρέσπες ως πρόσχημα, για την προώθηση της «μυστικής» του διπλωματίας.

Επί τούτου, ο κ. Δρούτσας, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής, υπογράμμισε με νόημα θολώνοντας τα νερά ότι «η Ελλάδα δεν έχει λόγους να βιάζεται και δεν βιάζεται», αν και είναι πασιφανές ότι ισχύει το αντίθετο. Για αυτό άλλωστε και δήλωσε στη διάρκεια της τοποθέτησής του, ότι «τα Δυτικά Βαλκάνια, ακόμα και σήμερα διατρέχουν τον κίνδυνο του εκτροχιασμού». Καθησύχασε πάντως τους παριστάμενους, λέγοντας ότι «δεν κουνάμε τα δοκάρια, ούτε αλλάζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού στη μέση του αγώνα... Η λύση θα είναι ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, erga omnes». Την ίδια ώρα όμως, στα Σκόπια οι εθνικιστές κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, θεωρώντας ότι έτσι θα πιέσουν την ελληνική πλευρά. Την Παρασκευή θα λάβουν χώρα διαδηλώσεις από εθνικιστικές οργανώσεις, κάτι που θα επαναληφθεί και στις 2 Δεκεμβρίου. Οι Σκοπιανοί δείχνουν με τη συμπεριφορά τους ότι δεν σκοπεύουν να κάνουν πίσω ρούπι...

Νίκος Χιδίρογλου.......http://www.elora.gr/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=1758:-----qq-&catid=5:hellas&Itemid=4

Σχόλια