Ο Ομπάμα προσπαθεί να «καθαρίσει» τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Ομως τά πράγματα δέν είναι πολύ εύκολα...


Το φάντασμα της «βρώμικης CΙΑ» επέστρεψε στις ΗΠΑ μετά την αποκάλυψη ότι με εντολή του Ντικ Τσέινι σχεδιάζοταν ένα πρόγραμμα δολοφονίας των ηγετικών στελεχών της Αλ Κάιντα. Η κυβέρνηση Ομπάμα επιχειρεί να «καθαρίσει» τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Αλλά δεν φαίνεται διατεθειμένη να σκαλίσει το παρελθόν τους.

Η κατάρτιση του σχεδίου άρχισε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός χολιγουντιανού σεναρίου. Η πραγματικότητα, ωστόσο, δεν επιτρέπει να καλυφθούν οι τρύπες που κρύβονται εύκολα στον κινηματογράφο. Πώς θα παρέμενε μυστικός ο ρόλος των ΗΠΑ; Τι θα γινόταν εάν οι εκτελεστές της CΙΑ συλλαμβάνονταν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης; Θα έπρεπε να ενημερωθούν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ; Πώς θα μπορούσε να παρακαμφθεί η διεθνής νομοθεσία; Τα ερωτήματα αυτά δεν απαντήθηκαν ποτέ στα επόμενα χρόνια και το σχέδιο έμεινε στα συρτάρια έως ότου ακυρώθηκε τον περασμένο μήνα από τον σημερινό διευθυντή της CΙΑ Λίο Πανέτα. «Στις ταινίες όλα αυτά φαίνονται εύκολα. Αλλά όταν προσπαθείς να τα εφαρμόσεις τα πράγματα δυσκολεύουν», δήλωσε στους «Νew Υork Τimes» πρώην στέλεχος της μυστικής υπηρεσίας.

Οι αποκαλύψεις
Η αποκάλυψη του σχεδίου, το οποίο είχε εκπονηθεί με εντολή του Ντικ Τσέινι, επανέφερε στις μνήμες τις βρώμικες μεθόδους που είχε πολλές φορές υιοθετήσει η CΙΑ στα 62 χρόνια της λειτουργίας της. Τη δεκαετία του 1970 οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν καταστρώσει σχέδια δολοφονίας του Πάτρικ Λουμούμπα στο Κονγκό, του Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα και του Νγκο Ντιν Ντιεμ στο Βιετνάμ. Το 1976 και έπειτα από την έρευνα της επιτροπής Τσερτς, κατά τη διάρκεια της οποίας αποκαλύφθηκε η ύπαρξη αυτών των σχεδίων, ο τότε πρόεδρος Τζέραλντ Φορντ υπέγραψε μια εκτελεστική πράξη με την οποία έθετε εκτός νόμου τις δολοφονίες. Η κυβέρνηση Μπους σκόπευε να επαναφέρει αυτή την πρακτική 35 χρόνια αργότερα. Και σήμερα, πολλοί Δημοκρατικοί ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση Ομπάμα να αρχίσει έρευνες για τα αντιτρομοκρατικά προγράμματα της προηγούμενης κυβέρνησης. Ο Μπαράκ Ομπάμα, όμως, εμφανίζεται απρόθυμος να υποκύψει στις πιέσεις θεωρώντας ότι η διεξαγωγή τέτοιων ερευνών θα προκαλούσε έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες θα έθεταν σε κίνδυνο το πρόγραμμα της οικονομικής ανάκαμψης, τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και τη μάχη κατά των κλιματικών αλλαγών. Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ «πρέπει να κοιτάξουν μπροστά και όχι πίσω», όπως είχε δηλώσει πρόσφατα. Αυτή η θέση του, πάντως, εξακολουθεί να μην πείθει όλους τους Δημοκρατικούς.


Οι σκελετοί στην ντουλάπα είναι πολλοί


ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ δεν διστάζουν να προτείνουν ακόμη και τη σύσταση επιτροπής «για την αλήθεια και την εθνική συμφιλίωση» κατά τα πρότυπα της Νότιας Αφρικής μετά το τέλος του απαρτχάιντ. Αν και αυτές οι προτάσεις δεν φαίνεται να έχουν καμία τύχη, οι σκελετοί στην ντουλάπα του Τζορτζ Μπους και του Ντικ Τσέινι είναι πολλοί για να μείνει η πρόταση χωρίς υποστηρικτές, σημειώνει η «Repubblica». Τα βασανιστήρια, οι «έκτακτες μεταγωγές», οι μυστικές φυλακές, οι υποκλοπές και η πρόσφατη αποκάλυψη ότι υπό τα βλέμματα των ανθρώπων της CΙΑ εκτελέστηκαν από τοπικό πολέμαρχο και ενταφιάστηκαν σε μαζικό τάφο τουλάχιστον χίλιοι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν είναι ακόμη και για τη σημερινή κυβέρνηση βαρίδια από τα οποία δυσκολεύεται να απαλλαγεί. Η επιχείρηση «καθαρή CΙΑ», γράφει ο ανταποκριτής της ιταλικής εφημερίδας στην Ουάσιγκτον, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.


«Ο πόλεμος κατά της Αλ Κάιντα δεν προέβλεπε δολοφονίες»


«ΠΡΕΠΕΙ να υπενθυμίσουμε ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου ο Μπους χαρακτήρισε την Αλ Κάιντα “εχθρό” των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι απέναντι σε αυτόν τον εχθρό κηρύχθηκε ένας πόλεμος. Στους κανόνες του πολέμου, πάντως, ακόμη και αν ο εχθρός είναι η Αλ Κάιντα, δεν προβλέπονται οι δολοφονίες». Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «La Repubblica» ο Βίνσεντ Κανιστράρο, πρώην επικεφαλής «Επιχειρήσεων και Αναλύσεων» στον αντιτρομοκρατικό κλάδο της CΙΑ. Ο Βίνσεντ Κανιστράρο θεωρεί ότι η εντολή του Τσέινι δεν δόθηκε με προσωπική του απόφαση.

bush-at-cia.jpg image by vradul

«Ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπους. Φαντάζομαι ότι η απόφαση ελήφθη συλλογικά στον Λευκό Οίκο, ασφαλώς με την έγκριση του Τζορτζ Μπους», σημειώνει. Όπως υποστηρίζει, εξάλλου, δεν είναι βέβαιο ότι η CΙΑ παρέβη την αμερικανική νομοθεσία υποκρύπτοντας την ύπαρξη του σχεδίου από το Κογκρέσο. «Εάν πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο δεν υλοποιήθηκε ποτέ, τότε δεν υπάρχει κάτι παράνομο. Δεν είναι το ίδιο εάν έπειτα από τον σχεδιασμό υπήρξε δράση. Σε αυτή την περίπτωση το Κογκρέσο έπρεπε να ενημερωθεί, γιατί διαφορετικά θα είχαμε παραβίαση του νόμου για την εθνική ασφάλεια». Ως ανώτερο στέλεχος της CΙΑ, ο Κανιστράρο είναι σε θέση να γνωρίζει ότι «πολλοί Δημοκρατικοί δεν χώνεψαν ποτέ τον τρόπο με τον οποίο ο Ντικ Τσέινι και γενικότερα ο Λευκός Οίκος του Μπους διαχειρίστηκαν την υπηρεσία επί μια επταετία». Δεν πιστεύει, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θέλει να κυνηγήσει τα φαντάσματα του παρελθόντος.http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4526730&ct=2

Σχόλια