Η 22χρονη Ντάνα Λιν, από το Σαν Φρανσίσκο, εργάζεται περίπου πέντε ώρες την εβδομάδα σε μία ιντερνετική εταιρεία. Χωρίς μισθό....


Η 22χρονη Ντάνα Λιν, από το Σαν Φρανσίσκο, εργάζεται περίπου πέντε ώρες την εβδομάδα σε μία ιντερνετική εταιρεία. Δεν είναι όμως η περίπτωση για την οποία ο διάσημος οικονομολόγος Τζον Μέιναρντ Κέινς, που έκανε εκείνη την τολμηρή πρόβλεψη, ότι τα εγγόνια του θα δούλευαν τρεις ώρες την εβδομάδα, θα ήταν ευτυχής.

Ο Κέινς, στο όνομα του οποίου ομνύουν σήμερα πολλές κυβερνήσεις λόγω των στεκάμενων νερών της κρίσης, είχε κατά νου τη σταδιακή απαλλαγή του ανθρώπου από το βάρος της εργασίας κι όχι την υποχρεωτική «σωτηρία», που επιβλήθηκε στην Ντάνα, μία από τους 14,7 εκατομμύρια άνεργους στις ΗΠΑ.


Υποχρεωτική «λύτρωση», που την οδήγησε να δουλεύει δωρεάν. Η απελπισία ή ο φόβος, η σπέκουλα στο κενό ή το παιχνίδι της Μονόπολης με τους αναλώσιμους, την οδήγησαν στη «φυσική» υπακοή, την προσαρμογή στο περιβάλλον, για να γίνει αρεστή. Η ίδια δείχνει να το αντιμετωπίζει ψύχραιμα, σαν να περιμένει να προβάλει «μέρα ονειροξεδιαλύτρα να διώξει τα ησκιώματα του ύπνου» από κοντά της.



Περιμένει τη μέρα που θα περάσει η μπόρα και θα μπορεί να πει στους μελλοντικούς εργοδότες της ότι δεν είχε πέσει σε χειμερία νάρκη, αλλά απασχολούσε το μυαλό της. Και το κυριότερο, αμισθί. Δεν δικαιούται λοιπόν ένα κομμάτι ασφάλειας στη μετά κρίσην εποχή; Δεν δικαιούται να μην είναι σαν τα ανάποδα πρόσωπα στα τραπουλόχαρτα;

Κάτι μου λέει ότι η χαρά, η λίγη της χαρά, σε λύπη θα τη βγάλει, και με πιο βαριά καρδιά θα ξυπνήσει από την πλάνη των ονείρων.



Πρώτον, γιατί υποτιμά τον εαυτό της, διαθέτοντας την αποδεδειγμένη εμπειρία της χωρίς ανταλλακτική αξία, και μάλιστα σ' έναν κόσμο που το χρήμα κενώνει τα πάντα.

Δεύτερον, διότι δεν είναι απλώς μια κακή ιδέα. Δεν είναι μόνο παράνομο οι ιδιωτικές εταιρείες να μην πληρώνουν τους εργαζομένους. Είναι λάθος να επιστρέφεις «σε μια φεουδαλική κατάσταση, στην οποία ένα μέρος της εργασίας οφείλεται προκαταβολικά στον αφέντη. Πρόκειται για εργασία σε συνθήκες δουλείας». (Ζαν Μποντριγιάρ)http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/15/1690218.htm

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Nέο Σοβιέτ οι ΗΠΑ. Τελικά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ θα αντιγράψουν οι ΗΠΑ για να ολοκληρωθεί ο κύκλος που άνοιξε στα 90s