Τό Στέιτ Ντιπάρτμεντ πάντως πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται πλήρως σε ό,τι αφορά τη λήψη μέτρων γιά τήν παράνομη διακίνηση ανθρώπων...

Η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται πλήρως σε ό,τι αφορά τη λήψη μέτρων που θα οδηγήσουν σε εξάλειψη του φαινομένου της διακίνησης ανθρώπων αναφέρεται στην ετήσια Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την παράνομη εμπορία προσώπων για το 2009, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι έχει καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να το πετύχει και «έχει αυξήσει τη συνολική χρηματοδότηση για την προστασία των θυμάτων, ενώ ειδικές αστυνομικές υπηρεσίες έχουν καταβάλλει σθεναρές προσπάθειες κατά της διακίνησης».

Αναφέρεται επίσης ότι η Ελλάδα είναι χώρα προορισμού και διέλευσης για γυναίκες και παιδιά που διακινούνται για σκοπούς σεξουαλικής εκμετάλλευσης, και ανδρών και παιδιών που διακινούνται με σκοπό την καταναγκαστική εργασία.
Η Ελλάδα διατηρείται στη δεύτερη κατηγορία (Tier 2) των χωρών «οι οποίες δεν ανταποκρίνονται πλήρως στα ελάχιστα επίπεδα (minimum standards), αλλά καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για να τα εκπληρώσουν».
Υπογραμμίζεται, επίσης ότι φέτος σημειώθηκαν περισσότερες συλλήψεις από πέρυσι (162 έναντι 121). Στην ίδια κατηγορία αναβαθμίζεται η Κύπρος, από την χειρότερη (Tier 2-Watch List) στην οποία βρισκόταν πέρυσι, ενώ στο Tier 2 βρίσκονται επίσης οι περισσότερες βαλκανικές χώρες και η Τουρκία. Η ΠΓΔΜ κατατάσσεται στην πρώτη κατηγορία (Tier 1).

Στην έκθεση τονίζεται, επίσης, ότι το 2008 η Ελλάδα επικύρωσε συμφωνία με την Αλβανία για τον επαναπατρισμό παιδιών, η οποία είχε συνταχθεί το 2004, αλλά η εφαρμογή της προχώρησε με αργούς ρυθμούς.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι η Ελλάδα συνέχισε να χρηματοδοτεί προγράμματα για την πρόληψη της διακίνησης στις χώρες-πηγές, συγχρηματοδοτεί την εκπαίδευση κατά της διακίνησης ανθρώπων και παρέχει καταφύγια για τα θύματα.
Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι οι γυναίκες διακινούνται στη χώρα μας κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια, και την Αφρική, για τους σκοπούς της εμπορικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της αναγκαστικής εργασίας.

Χώρες-πηγές κατά το 2008 ήταν η Αλβανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, άλλες βαλκανικές χώρες, η Νιγηρία και η Βραζιλία, ενώ η διακίνηση προς την Ελλάδα με σκοπό την αναγκαστική εργασία προέρχεται κυρίως από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, την Ινδία και το Μπανγκλαντές.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ένας από τους εννέα «Ήρωες της Παγκόσμιας Προσπάθειας για την Καταπολέμηση της Παράνομης Εμπορίας Ανθρώπων» που τιμήθηκε φέτος από την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Χ. Κλίντον είναι ο Αστυνόμος Α’ Γεώργιος Βανικιώτης, Τμηματάρχης του Τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.
Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ελληνικής πρεσβείας στην Αθήνα, ο κ. Βανικιώτης είναι ένας από τους πλέον καταρτισμένους αξιωματικούς σε θέματα καταπολέμησης εμπορίας ανθρώπων.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια