Ολο το παρασκήνιο με τόν Ρουσόπουλο. Η διαμάχη γιά τό ποιός θα χρεωθεί τήν (βαρειά) ήττα, σταγόνα πού ξεχείλισε τό ποτήρι...

Το πρωί της Παρασκευής στο γραφείο του Θ. Ρουσόπουλου στην οδό Ακαδημίας υπήρχε κλίμα συγκίνησης και αμηχανίας. «Μπήκα στην πολιτική με Καραμανλή και φεύγω με Καραμανλή. Δεν επιδίωξα να μπω σε παζάρι με τους δελφίνους για την πολιτική μου επιβίωση», αιτιολόγησε στους συνεργάτες του ο πρώην υπουργός την απόφασή του να βάλει (προσωρινό;) τέλος στην πολιτική του καριέρα. Η επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ήταν προϊόν ωρίμου σκέψεως και δεν ελήφθη εν θερμώ. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και ανάγκασε τον πρώην υπουργό να επισπεύσει τις αποφάσεις του ήταν η στάση υπουργών της Ν.Δ. το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Πολλοί εξ αυτών που μετείχαν στα τηλεοπτικά πάνελ των ευρωεκλογών απέδωσαν την ήττα της Ν.Δ. στο Βατοπαίδι και μόνο. Ο ήρεμος και νηφάλιος Ρουσόπουλος που όλοι γνωρίζουμε δεν άντεξε. Σήκωσε το τηλέφωνο και έστειλε μηνύματα:
«Δηλαδή, για το γεγονός ότι η διαφορά εκτοξεύθηκε στο 4,5% μετά την απόδραση Καραβέλα, από 1,8% που ήταν, φταίω εγώ;», αναρωτήθηκε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Ρουσόπουλος, ο οποίος απέδωσε τις τοποθετήσεις αυτές των υπουργών σε δάκτυλο της Ντόρας Μπακογιάννη. «Θέλει να φύγει από τη δημόσια συζήτηση το όνομά της, επειδή έχει κι εκείνη ευθύνες για την ήττα και βάζει το δικό μου! Αντε, μην αρχίσω και μιλάω κι εγώ για τα τετζερέδια της Siemens», έλεγε τη μέρα εκείνη σε οργίλο ύφος προς τους συνομιλητές του ο Ρουσόπουλος.

Ο ίδιος πιστεύει ότι χρεώθηκε κόστος πολιτικό και προσωπικό, το οποίο «τα πραγματικά γεγονότα δεν επέτρεπαν να του χρεωθεί». Και όταν όπως λέγεται θα γραφθεί η αληθινή ιστορία, θα διαπιστωθεί ότι πλήρωσε ευθύνες άλλων.
Παράπονα από τη στάση Καραμανλή απέναντί του σε γενικές γραμμές δεν έχει. Κι ας αραίωσαν εντυπωσιακά οι επαφές του με τον πρωθυπουργό μετά την παραίτησή του από το Μαξίμου. Θεωρεί όμως ότι δεν προστατεύθηκε το όνομά του και η αξιοπρέπειά του «από το ευρύτερο σύστημα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ρουσόπουλος υποδέχθηκε με ικανοποίηση όσα είπε ο Κ. Καραμανλής στο ντιμπέιτ, ότι δηλαδή στο Βατοπαίδι δεν υπήρχε ιθύνων νους και ότι δεν χρηματίστηκε κανένας.
Η απόπειρα χρέωσης της ήττας στις εκλογές και η παράταση της συζήτησης για τους λεγόμενους «Βατοπαιδινούς», «το αρνητικό πρόσημο που έμπαινε και από δικά μας στελέχη στη λέξη αυτή» δεν του άφησαν όμως πολλά περιθώρια για άλλη απόφαση.
Στις ιδιωτικές του συζητήσεις εδώ και καιρό ο κ. Ρουσόπουλος χρέωνε πάντως την ευθύνη για την εις βάρος του τροπή που έλαβαν οι εξελίξεις στους υπουργούς Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και Αμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στους οποίους απέδιδε κατά καιρούς τις εναντίον του διαρροές.
Απόπειρα προσέγγισης
Η Ντόρα Μπακογιάννη, πάντως, επεδίωξε προσέγγιση μαζί του μετά την παραίτησή του από το Μαξίμου. Το ραντεβού τους πραγματοποιήθηκε ύστερα από πολλές αναβολές (επτά στον αριθμό) σε κρητικό εστιατόριο της Τσακάλωφ, αλλά ουσιαστική πρόοδος στις σχέσεις τους δεν υπήρξε ποτέ. Ο Β. Μεϊμαράκης αναγνωρίζει εκ των υστέρων ότι «στο κομμάτι της επικοινωνίας ο Ρουσόπουλος έκανε δουλειά, αλλά δεν ασκούσε όπως έπρεπε το συντονιστικό του ρόλο στην κυβέρνηση ως υπουργός Επικρατείας». Το άσχημο για τον Ρουσόπουλο ήταν ότι μετά το «λάθος της ΔΕΘ» άρχισαν να μαζεύονται σύννεφα στις σχέσεις του και με άλλους στενούς συνεργάτες του κ. Καραμανλή, οι οποίοι του καταλογίζουν ότι στην περίφημη συνέντευξη παρέσυρε τον πρωθυπουργό να δώσει κάλυψη στον Γ. Βουλγαράκη. Από τότε τίποτε δεν ήταν ίδιο στο Μαξίμου.
Ενδεικτικό της φορτισμένης ατμόσφαιρας που υπήρχε στη ΔΕΘ στο περιβάλλον Καραμανλή είναι πως για πρώτη φορά δεν έγινε κοινή σύσκεψη για το περιεχόμενο των απαντήσεων που θα έδιδε ο κ. Καραμανλής, αλλά έγινε διαβούλευση κατά μόνας. Δεν συμφωνούσαν όλοι. Αργότερα ο κ. Θ. Ρουσόπουλος κάνοντας αυτοκριτική θα έλεγε ότι «δεν είχαμε δει ότι τα σύννεφα που μαζεύονταν ήταν τόσο πολλά ώστε να προβλέψουμε την καταιγίδα». Με τον Γιάννη Αγγέλου οι σχέσεις του κ. Ρουσόπουλου παρέμειναν, πάντως, καλές, όχι όμως και με το στενό συνεργάτη του, Ευάγγελο Αντώναρο, μολονότι ο τελευταίος τον επισκέφθηκε στο γραφείο του στην οδό Ακαδημίας.
Η αλήθεια είναι, πάντως, πως ο κ. Καραμανλής άκουσε κατά τη διάρκεια του χειμώνα πολλές φορές από συνεργάτες του στον πρωινό καφέ τη φράση πως «το Βατοπαίδι μάς κόστισε 7 μονάδες. Ημασταν τρεις μονάδες μπροστά και μείναμε τέσσερις πίσω». Και μολονότι κάλυψε όσες φορές χρειάστηκε το συνεργάτη του, έδωσε εντολή σε εταιρία δημοσκοπήσεων (όταν ήταν ανοικτό το σενάριο για διπλές εκλογές τον Ιούνιο) να μετρήσει το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος
συμμετοχής των «Βατοπαιδινών» στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.
Πάντως, στην τελευταία συνάντηση που είχαν Καραμανλής - Ρουσόπουλος στο σπίτι του στο Λυκαβηττό προ διμήνου, το θέμα της υποψηφιότητάς του συζητήθηκε (και επαναβεβαιώθηκε τότε) μόλις πέντε λεπτά. Η υπόλοιπη συζήτηση αφιερώθηκε στην πιθανότητα πρόωρων εκλογών. «Εκλογές μέσα στην κρίση είναι ασυγχώρητες. Δηλαδή, αν είχαμε πόλεμο θα έκανες εκλογές;», ήταν το επιχείρημα Ρουσόπουλου τότε και ο Καραμανλής συμφώνησε.
Τώρα, ο πρώην υπουργός θα αφιερωθεί στην εργασία που κάνει στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου για τη Φλαγγίνειο Σχολή (το θέμα του αφορά την Ορθοδοξία και τον Διαφωτισμό). Δεν προτίθεται να επιστρέψει στη δημοσιογραφία.
Με την παραίτησή του θέτει, πάντως, τον πήχυ ψηλά και βάζει στον κ. Καραμανλή διλήμματα. Θα ανακοινώσει στους υπόλοιπους Βατοπαιδινούς τον αποκλεισμό τους από τα ψηφοδέλτια ή θα περιμένει την αποχώρησή τους οικεία βουλήσει; Τα χρονικά περιθώρια, πάντως, στενεύουν για όλους.http://www.e-tipos.com/newsitem?id=94997

Σχόλια