Στήν υπανάπτυκτη (;) Τουρκία πάντως όσοι ενέχονται σέ σκάνδαλα κομματικής χρηματοδότησης δικάζονται. Ακόμα καί οι εν ενεργεία Πρόεδροι Δημοκρατίας...


Σε νέο γύρο πολιτικής αστάθειας κινδυνεύει να οδηγηθεί η Τουρκία μετά την ετυμηγορία δικαστηρίου ότι ο πρόεδρος της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη σχετικά με σκάνδαλο κομματικής χρηματοδότησης που ανάγεται στα τέλη του 1990.
Ο Γκιουλ, ιδρυτικό μέλος του ισλαμικών καταβολών κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), εξελέγη στο ανώτατο αξίωμα της Τουρκίας το 2007 και ως πρόεδρος χαίρει ασυλίας.
Η υπόθεση για την οποία κατηγορείται ανάγεται στα τέλη της δεκαετίας του 1990 όταν το τότε Κόμμα της Ευημερίας, που προηγήθηκε του AKP, κατηγορήθηκε ότι καταχράσθηκε κεφάλαια του υπουργείου Οικονομικών.
«Αποτελεί κανόνα στο Σύνταγμα και τη νομοθεσία της Τουρκικής Δημοκρατίας ότι όλοι είναι υπόλογοι στο νόμο» αναφέρει η δικαστική απόφαση, την οποία επικαλείται το Reuters.
Το γραφείο του Τούρκου προέδρου δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε κάποιο σχόλιο επί της δικαστικής εξέλιξης, η οποία εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να πυροδοτήσει νέα πολιτική αστάθεια στη χώρα.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Νετζμετίν Ερμπακάν είχε κριθεί ένοχος πριν από πέντε χρόνια για την ίδια υπόθεση απάτης. Ο Ερμπακάν (πρωθυπουργός για σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ 1996-1997) έχει κριθεί συγκεκριμένα ένοχος για πλαστογράφηση εγγράφων με στόχο την υπεξαίρεση εκατομμυρίων τουρκικών λιρών από το κράτος.
Οι σχετικές κατηγορίες εις βάρος του Ερμπακάν απαγγέλθηκαν το 2002, πέντε χρόνια αφότου το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο διέκοψε τη λειτουργία του Κόμματος της Ευημερίας, του οποίου ηγούνταν, με την αιτιολογία ότι προσπαθούσε να ανατρέψει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.
Ο Ερμπακάν τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό, γλιτώνοντας τη φυλάκιση χάρη σε ευνοϊκό νόμο που προώθησε το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν. Πέρυσι, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος διατέλεσε υπουργός του Κόμματος Ευημερίας στην κυβέρνηση Ερμπακάν μεταξύ 1996 και 1997, απένειμε πέρυσι χάρη στον πρώην πρωθυπουργό.http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1014867&lngDtrID=245
ΣΣ Μέ ενδιαφέρον παρατηρούμε ότι στήν υπανάπτυκτη Τουρκία τα αδικήματα τών πολιτικών ΔΕΝ παραγράφονται. Προσέξτε  ότι ο κατηγορείται ο πρόεδρος τής Δημοκρατίας τους γιά αδίκημα πού συντελέστηκε τό 1990. Τελείως υπανάπτυκτοι αυτοί οι Τούρκοι...
Πάντως για να είμαστε δίκαιοι να πούμε ότι στο συγκεκριμένο θέμα όλος ο κόσμος είναι υπανάπτυκτος. Μόνο εμείς εδώ είμαστε πολιτισμένοι......

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αγαπητέ wolf
Δεν συμφωνώ με την αυτό που θες να περάσεις με αυτή την ανάρτηση. Ξέρεις ποιό είναι το πρόβλημα στην Τουρκία και τι τράβηξε ο Ερντογάν για να κάνει τον Γκιούλ πρόεδρο.
Πάντως όσο υπάρχει Καραμανλής μην φοβάσαι τίποτα!!!!