Τουρκία καί Ισραήλ είναι σύμμαχοι-τοποτηρητές τών ΗΠΑ στήν περιοχή. Τό show τού Ερντογάν στό Νταβός ήταν γιά νά κερδίσει ψήφους.


...Κρατώντας πανό που έγραφαν «Καλωσόρισες, πορθητή του Νταβός»(!), «Ιδού ο νέος ηγέτης του κόσμου» και «Κόσμε, κοίτα τον πρωθυπουργό μας» και φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ισραήλ, χιλιάδες τούρκοι πολίτες που ανέμιζαν τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες συγκεντρώθηκαν «αυθορμήτως», υποτίθεται, έξω από το «Ατατούρκ».
Επρόκειτο, όπως γρήγορα απεδείχθη, για μια καλά οργανωμένη κινητοποίηση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Ο επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης του ΑΚΡ Κωνσταντινούπολης απέστειλε γραπτό μήνυμα σε όλα τα μέλη στο οποίο αναφερόταν: «Στη 1.30 υποδεχόμαστε τον νέο ηγέτη του κόσμου». Για τη διευκόλυνση μάλιστα των «αυθορμήτως» συγκεντρωθέντων, ο δήμος της Πόλης παρέτεινε τη λειτουργία του μετρό προς το αεροδρόμιο ως τις 3 τη νύχτα. Εννοείται ότι τα φιλοκυβερνητικά κανάλια προέβλεψαν, ώρες πριν, πως ο πρωθυπουργός θα τύχαινε «υποδοχής ήρωα»....

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Θριαμβική υποδοχή επεφύλαξαν χθες τα ξημερώματα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης χιλιάδες οπαδοί του στον Ταγίπ Ερντογάν μετά το θερμό φραστικό επεισόδιο με τον ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες που οδήγησε τον τούρκο πρωθυπουργό να αποχωρήσει εκνευρισμένος από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Κρατώντας πανό που έγραφαν «Καλωσόρισες, πορθητή του Νταβός»(!), «Ιδού ο νέος ηγέτης του κόσμου» και «Κόσμε, κοίτα τον πρωθυπουργό μας» και φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ισραήλ, χιλιάδες τούρκοι πολίτες που ανέμιζαν τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες συγκεντρώθηκαν «αυθορμήτως», υποτίθεται, έξω από το «Ατατούρκ».

Επρόκειτο, όπως γρήγορα απεδείχθη, για μια καλά οργανωμένη κινητοποίηση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Ο επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης του ΑΚΡ Κωνσταντινούπολης απέστειλε γραπτό μήνυμα σε όλα τα μέλη στο οποίο αναφερόταν: «Στη 1.30 υποδεχόμαστε τον νέο ηγέτη του κόσμου». Για τη διευκόλυνση μάλιστα των «αυθορμήτως» συγκεντρωθέντων, ο δήμος της Πόλης παρέτεινε τη λειτουργία του μετρό προς το αεροδρόμιο ως τις 3 τη νύχτα. Εννοείται ότι τα φιλοκυβερνητικά κανάλια προέβλεψαν, ώρες πριν, πως ο πρωθυπουργός θα τύχαινε «υποδοχής ήρωα».

Αναλυτές εκτιμούν ότι και η έκρηξη του τούρκου πρωθυπουργού στο Νταβός ήταν αμφιβόλου αυθορμητισμού. Στην αρχική τοποθέτησή του, ο κ. Ερντογάν είχε απλώς καταδικάσει τη «δυσανάλογη χρήση πυρός» από την πλευρά του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησε να κληθεί η Χαμάς στην πολιτική διαδικασία. Ο κ. Πέρες, ο οποίος μίλησε για 22 λεπτά- έναντι 12 του κ. Ερντογάν- υπερασπίστηκε σε υψηλούς τόνους το σφυροκόπημα της Γάζας και ρώτησε τον κ. Ερντογάν, ρητορικά, τι θα έκανε «αν η Κωνσταντινούπολη βομβαρδιζόταν κάθε νύχτα με εκατοντάδες ρουκέτες». Ο κ. Ερντογάν κάπου εκεί έχασε εντελώς την ψυχραιμία του και επιτέθηκε στον κ. Πέρες, λέγοντας: «Είσαι μεγαλύτερός μου,αλλά ο τόνος της φωνής σου είναι έντονος. Και αυτό προέρχεται από την ψυχολογία αυτού που έχει εγκληματήσει.Ξέρετε πολύ καλά να σκοτώνετε.Σκοτώσατε μικρά παιδιά σε παραλίες.Είχατε πρωθυπουργούς που δήλωναν ότι αισθάνονται ευτυχισμένοι όταν μπαίνουν στα παλαιστινιακά εδάφη πάνω σε τανκς».

Οταν ο συντονιστής προσπάθησε να τον διακόψει, ο τούρκος πρωθυπουργός αποχώρησε φωνάζοντας: «Για μένα το Νταβός τελείωσε!». Η δεύτερη πράξη της «παράστασης» Ερντογάν, η πιο «ηρωική», παίχτηκε στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ».

Υ πήρξε όμως και τρίτη πράξη, που παίχτηκε χθες με τις εκατέρωθεν «εξηγήσεις» Ερντογάν και Πέρες. Αυτή μάλλον θύμιζε θέατρο του παραλόγου. Ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε ότι του τηλεφώνησε ο κ. Πέρες για να του «ζητήσει συγγνώμη» για το ύφος του. «Κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι η Τουρκία είναι η εγγύηση της ειρήνης στην περιοχή.Δεν είμαι φύλαρχος,είμαι ο πρωθυπουργός της Τουρκικής Δημοκρατίας» είπε. Στη συνέχεια, όμως, διαβεβαίωσε ότι «οι στενές συμμαχικές σχέσεις μας με το Ισραήλ δεν πρόκειται να θιγούν».

Η προεδρία του Ισραήλ διέψευσε κατηγορηματικά τα περί συγγνώμης του ο κ. Πέρες. «Ο πρόεδρος τηλεφώνησε στον τούρκο πρωθυπουργό και είχαν μια φιλική συνομιλία» ανακοινώθηκε λακωνικά. Σε δηλώσεις του, ο κ. Πέρες δήλωσε ότι θεωρεί πως οι σχέσεις με την Τουρκία «δεν θα πληγούν».http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=253045