Τί προτείνουν βασικοί συνεργάτες τού Καραμανλή καί τί προσπαθούν να κατοχυρώσουν αλλά καί να αποκτήσουν οι ...άλλοι.


Ο ανασχηματισμός θα έχει ως στόχο την ανάταξη της κυβερνητικής εικόνας αλλά θα έχει σημασία και για τους ορίζοντες του μέλλοντος. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης, του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπάρχουν δύο ρεύματα:
- Οι βασικοί συνεργάτες του κ. Καραμανλή εισηγούνται ριζικές ανατροπές και όχι υποταγή στις επιθυμίες των κορυφαίων. «Αν δεν προχωρήσει έτσι, θα χάσει την εμπιστοσύνη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου στο καραμανλικό μπλοκ», λένε οι γνωρίζοντες.
- Αλλοι θύλακες μέσα στο κόμμα επιθυμούν κατοχύρωση κεκτημένων, μη ανατροπή των ισορροπιών στην ηγετική ομάδα της Κυβερνητικής Επιτροπής και απόκτηση του ελέγχου των στρατηγικής σημασίας τομέων του κόμματος και της επικοινωνίας.
ολο το αρθρο τού Κοττάκη στο πρώτο σχόλιο (πατήστε εδώ)
Σ.Σ. Αμα τούς δώσει τό κόμμα (Γενική Γραμματεία) και την επικοινωνία (Επικρατείας, Προεδρίας) πάμε να φύγουμε απο τώρα.....Στήν πραγματικότητα και ένα απο αυτα τα δύο να πάρουν πάλι υπάρχει πρόβλημα.

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Ταυτόχρονο ανασχηματισμό σε Μαξίμου, κυβέρνηση και κόμμα μελετά ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος κατά τη διάρκεια των εορτών θα έχει την ευκαιρία να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις για τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος. Οπως πληροφορείται ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να αλλάξει συνολικά το μοντέλο διακυβέρνησης, καθώς το ήδη υπάρχον, τόσο σε επίπεδο απόδοσης όσο και εσωτερικών ισορροπιών, εξεμέτρησε πλέον το «ζην». Κύρια χαρακτηριστικά του νέου σχήματος θα είναι:
- Η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του Μαξίμου, τόσο σε επίπεδο επιτελικό όσο και επικοινωνιακό.
- Η τοποθέτηση δύο αντιπροέδρων.
- Η ανασύνθεση της Κυβερνητικής Επιτροπής.
- Η αλλαγή γραμματέα στο κόμμα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
- Η νέα διάταξη της κυβέρνησης, με ανασύνθεση υπουργείων και ριζική ανανέωση κυρίως σε επίπεδο υφυπουργών, ώστε το σχήμα να γίνει πιο βαρύ. Οπως όλα δείχνουν, τουλάχιστον πέντε υπουργοί και δέκα υφυπουργοί (ειδικώς όσοι συμπληρώνουν πενταετία στη θέση τους) θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.

Στενοί συνεργάτες
Σειρά γεγονότων έπεισαν καταρχήν τον κύριο Καραμανλή ότι ο ανασχηματισμός θα πρέπει να ξεκινήσει από τον εαυτό του. Από το πώς λειτουργεί το γραφείο του. Η αποστροφή του «Δεν είχα πλήρη εικόνα» στην ομιλία του στη Βουλή δεν είναι τυχαία. Τόσο στην υπόθεση των ομολόγων όσο και στην υπόθεση του Βατοπαιδίου, ο κ. Καραμανλής δεν είχε ακριβή εικόνα.

Πρόσφατα είπε σε συνεργάτη του ότι δεν του είχε μεταφερθεί έγκαιρα ακριβής εικόνα ούτε για το άνοιγμα της ψαλίδας στις δημοσκοπήσεις, πριν αυτές δημοσιευθούν στον Τύπο. Ακόμα και στην υπόθεση του Βατοπαιδίου υπήρξαν την προηγούμενη εβδομάδα στελέχη του επιτελείου του που προσπάθησαν να τον εγκλωβίσουν στη θέση ότι «δεν υπάρχουν ευθύνες». Η δε ενημέρωσή του για την κατάσταση που επικρατούσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα θα ήταν ελλιπής αν δεν υπήρχε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας. Ο κ. Καραμανλής έχει στο συρτάρι του αναλυτική εισήγηση ογδόντα σελίδων που προβλέπει:

- Ενίσχυση του Μαξίμου με συμβούλους-συνδέσμους με όλα τα κρίσιμα υπουργεία. Αυτή τη στιγμή έχει μόνο συμβούλους για θέματα του υπουργείου Εξωτερικών.
- Τη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου (follow-up) ο οποίος παίζει και ρόλο υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, για θέματα εμπλοκής υπουργών σε θέματα διαφάνειας.
- Την οικοδόμηση ενός νέου επικοινωνιακού μηχανισμού, ο οποίος μάλλον θα αυτονομηθεί από το Μαξίμου και θα λειτουργεί στο νέο υπουργείο Προεδρίας.

Ισχυρό ρόλο στο νέο Μαξίμου θα έχουν οι Γιάννης Ανδριανός, Μενέλαος Δασκαλάκης και Αργύρης Καρράς, ενώ σταθερά ισχυρή αξία δίπλα στον πρωθυπουργό θα είναι ο Γ. Αγγέλου. Η υπόλοιπη δομή (με εξαίρεση ορισμένους που συνδέονται με τον κ. Καραμανλή παλαιόθεν) είναι στον αέρα.

Mετακινήσεις
Η διάταξη σε επίπεδο κυβέρνησης θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
Ο ανασχηματισμός δεν φαίνεται ότι θα είναι δομικός με μειώσεις υπουργείων. Αντιθέτως, το σχήμα, λόγω και της συγκυρίας, θα βαρύνει, ιδίως σε επίπεδο αριθμού υφυπουργών. Ρόλο στην είσοδο των νέων θα «παίξει» η συνολική παρουσία τους στη Βουλή αλλά και γεωγραφικά κριτήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες:

- Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, επιθυμεί την προαγωγή του σε αντιπρόεδρο. Κατ’ άλλους, την έχει εξασφαλίσει.
- Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, αποχωρίζεται τα υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, για να αναλάβει το νέο υπουργείο Επικρατείας, το οποίο θα περιλαμβάνει τις αρμοδιότητες της μεταρρύθμισης του κράτους και την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης. Με βάση αυτή την εισήγηση, πιθανόν να προαχθεί σε δεύτερο αντιπρόεδρο.
- Μπαίνουν στην κυβέρνηση οι Αντώνης Σαμαράς (πιθανοί προορισμοί Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Παιδείας - αν μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο ο Ε. Στυλιανίδης) και Λευτέρης Ζαγορίτης.
- Συζητείται, υπό προϋποθέσεις, η αμοιβαία μετάθεση της Ντόρας Μπακογιάννη και του Γιώργου Αλογοσκούφη στα υπουργεία Οικονομίας και Εξωτερικών. Τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί.
- Για το υπουργείο Εσωτερικών «παίζει» το όνομα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αν και ο ίδιος θα επιθυμούσε να επιστρέψει στο κόμμα ή να αναλάβει τον στρατηγικής σημασίας τομέα της επικοινωνίας. Με βάση τις εισηγήσεις, ο υπουργός θα επικουρείται από δύο υφυπουργούς, έναν για τη Δημόσια Τάξη και έναν για την Αυτοδιοίκηση.
- Υπό μετακίνηση είναι και ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Στην κυβέρνηση θα επιστρέψουν και ένας-δύο τέως υπουργοί, οι οποίοι έμειναν εκτός στους ανασχηματισμούς του 2006 και 2007, ενώ ακούγεται ότι θα «επιβραβευθεί» με πόστο και ο πρόεδρος της Εξεταστικής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης (στην κυβέρνηση ή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα).

Αλλαγή σκυτάλης
Στο κόμμα θα υπάρξει μάλλον παράδοση σκυτάλης. Ο Λ. Ζαγορίτης τερματίζει «ευδοκίμως» τη σχεδόν τριετή θητεία του. «Είμαι στην ομάδα, θα πάω όπου μου πει», λέει ο γραμματέας. Λέγεται ότι προορίζεται για το υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά αυτό δεν μοιάζει πιθανό, καθώς ο Σωτήρης Χατζηγάκης κρίνεται επιτυχημένος.

Ο διάδοχος του Λευτέρη Ζαγορίτη στο κόμμα θα είναι, όπως λένε οι γνωρίζοντες, «Καραμανλικός, σαραντάρης, οργανωτικός, εκλέξιμος από την Κεντρική Επιτροπή και επικοινωνιακός». Η Ρηγίλλης ρίχνει στην αγορά το όνομα του Ευριπίδη Στυλιανίδη, αλλά με τις αναταράξεις στην Παιδεία αυτό είναι εντελώς απίθανο. Οι υφυπουργοί Ανδρέας Λυκουρέντζος και Χρήστος Ζώης είναι δύο ισχυρές υποψηφιότητες, με άρωμα ανανέωσης.

Ο ανασχηματισμός θα έχει ως στόχο την ανάταξη της κυβερνητικής εικόνας αλλά θα έχει σημασία και για τους ορίζοντες του μέλλοντος. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης, του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπάρχουν δύο ρεύματα:

- Οι βασικοί συνεργάτες του κ. Καραμανλή εισηγούνται ριζικές ανατροπές και όχι υποταγή στις επιθυμίες των κορυφαίων. «Αν δεν προχωρήσει έτσι, θα χάσει την εμπιστοσύνη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου στο καραμανλικό μπλοκ», λένε οι γνωρίζοντες.
- Αλλοι θύλακες μέσα στο κόμμα επιθυμούν κατοχύρωση κεκτημένων, μη ανατροπή των ισορροπιών στην ηγετική ομάδα της Κυβερνητικής Επιτροπής και απόκτηση του ελέγχου των στρατηγικής σημασίας τομέων του κόμματος και της επικοινωνίας.

Ο κ. Καραμανλής, που δείχνει να εγκαταλείπει την αναβλητικότητα και το συντηρητισμό, φαίνεται ότι θα επιλέξει, σε περίοδο διεθνούς κρίσης, το μεσαίο δρόμο, μεταξύ ρεαλισμού και τόλμης. Με έμφαση στην τόλμη.



ΚΟΤΤΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Ελεύθερος Τύπος http://www.e-tipos.com/newsitem?id=66753