Γιαννης Λουλης: Tο κεντρικό στρατηγικό πλεονέκτημα του κυβερνώντος κόμματος παραμένει η σύγκριση σε επίπεδο ηγεσιών.

Μια δημοσκόπηση και οι νέες ισορροπίες


Μετά την ΔΕΘ το τοπίο έχει μπει σε μια νέα ισορροπία. Στα πλαίσια αυτής της νέας ισορροπίας, μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού στην Κ.Ε. του κυβερνώντος κόμματος, διαμορφώθηκαν αποχρώσεις νέων τάσεων. Αυτές αφορούν την ενίσχυση της συσπείρωσης της ΝΔ, αλλά και την ενδυνάμωση της ηγετικής εικόνας του Πρωθυπουργού. Τούτο δείχνουν οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις και κυρίως εκείνη της GPO για το Mega. Από τη δημοσκόπηση αυτή προκύπτει, συνοπτικά, η ακόλουθη εικόνα:

• Οι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση έχουν πέσει στο 29,2% που είναι και το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2007. Αντίστοιχα οι ικανοποιημένοι από την αξιωματική αντιπολίτευση φθάνουν το 33,1% που είναι και το υψηλότερο της αντίστοιχης περιόδου.
• Παρά τη βελτίωση της εικόνας του ΠΑΣΟΚ, μόνο το 9,2% αποδίδει την εξέλιξη αυτή στην «αποτελεσματική δράση του», ενώ το 70,2% την μεταθέτει στα λάθη της κυβέρνησης. Επίσης μόνο το 32,6% θεωρεί ότι η θετική πορεία του ΠΑΣΟΚ είναι «μια σταθερή τάση», ενώ το 61,2% την χαρακτηρίζει «συγκυριακή».
• Οι θετικές κρίσεις για τον Πρωθυπουργό μπορεί να έχουν πέσει στο 44,2% (που είναι και το χαμηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο) όμως παραμένουν υψηλές για τα δεδομένα μιας τόσο δύσκολης και φορτισμένης συγκυρίας. Οι αντίστοιχες θετικές κρίσεις για τον Γιώργο Παπανδρέου βρίσκονται στο 38,1%.
• Ως «καταλληλότερος Πρωθυπουργός» υπερτερεί ο Κώστας Καραμανλής με 42,1% έναντι 30,5% του Γιώργου Παπανδρέου. Διαχρονικά ο Καραμανλής σημειώνει τα χαμηλότερα ποσοστά του και ο Παπανδρέου τα πιο υψηλά του από τον Δεκέμβριο. Όμως η υπεροχή στον δείκτη αυτόν είναι ξεκάθαρη.
• Στις επιμέρους ιδιότητες, ο Καραμανλής υπερισχύει συντριπτικά στην «αποτελεσματικότητα», στις «πολιτικές ικανότητες» και τις «σταθερές απόψεις». Με πιο μικρές διαφορές επικρατεί στο χειρισμό των εθνικών αλλά και των κρίσιμων οικονομικών. Ο Παπανδρέου θεωρείται πιο ειλικρινής, πιο σύγχρονος, με καλύτερους συνεργάτες, ενώ οριακά «εκφράζει καλύτερα τα συμφέροντα των πολιτών».
• Αναφορικά με την ομιλία του Πρωθυπουργού στην Κ.Ε. της ΝΔ, το 35,3% αντέδρασε θετικά και το 40,4% αρνητικά, κάτι που στο παρόν κλίμα, δεν αποτελεί περιορισμένο επίτευγμα. Στο χώρο των ψηφοφόρων της ΝΔ το 64,8% ήταν θετικοί, και το 13,8% ήταν αρνητικοί. Θετικές αντιδράσεις καταγράφονται στους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης μεταξύ 13 – 11%.
• Η οικονομία κυριαρχεί πλέον ως κομβικό ζήτημα στις επιλογές των ψηφοφόρων με 73,9%, ενώ τα σκάνδαλα έχουν πέσει στο 8,2% (έχοντας, λογικά, εξαντλήσει τη ζημιά τους στην κυβέρνηση).
• Ένα εντυπωσιακό 40,1% εκτιμά πως δεν υπάρχουν περιθώρια για μια «άλλη πιο φιλολαϊκή πολιτική». Με την άποψη αυτή συμφωνεί το 40,3% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 43,9% εκείνων του ΠΑΣΟΚ, το 41,3% του ΣΥΡΙΖΑ και το 34,1% του ΚΚΕ.
• Στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ προηγείται οριακά με 29,2% έναντι 28% της ΝΔ, ενώ στην παράσταση νίκης προηγείται η ΝΔ με 5%. Η ΝΔ χάνει προς το ΠΑΣΟΚ 4,2% και κερδίζει 2,7% από αυτό.
• Τέλος, από το 15,4% των αναποφάσιστων, το 8,3% προέρχεται από τη ΝΔ, δίνοντάς της σημαντική δεξαμενή «αποθεμάτων». Να σημειωθεί, και τούτο είναι κρισιμότατο, πως το 44,3% των αναποφάσιστων ψηφοφόρων επιλέγουν ως «καταλληλότερο Πρωθυπουργό» τον Καραμανλή και μόνο το 11,4% επιλέγει τον Παπανδρέου.

Ένα πολύ σύντομο συμπέρασμα μπορεί να προκύψει από όλα τα παραπάνω στοιχεία: Μετά την Πρωθυπουργική ομιλία στην Κ.Ε. υπάρχει μικρή ανάκαμψη της ΝΔ και ισχυροποίηση της εικόνας Καραμανλή. Παπανδρέου και ΠΑΣΟΚ έχουν βελτιώσει τη θέση τους, αλλά παραμένουν στρατηγικά ευάλωτοι. Η κυβερνητική παράταξη (κυρίως) και ο Πρωθυπουργός (σε μικρότερο βαθμό) έχουν τραυματισθεί. Όμως η ΝΔ έχει περισσότερες εφεδρείες στους αναποφάσιστους. Την ίδια ώρα ο Καραμανλής συνεχίζει να κυριαρχεί του Παπανδρέου σε συνολική «πρωθυπουργική εικόνα». Ακόμη πιο σημαντικό: Κυριαρχεί επίσης σε επιμέρους καθαρά «ηγετικές» ιδιότητες, στις οποίες ο Παπανδρέου (παρά τη βελτίωση της εικόνας του) συνεχίζει να υστερεί.

Όλα αυτά πιστοποιούν την αστάθεια του τοπίου. Ταυτόχρονα όμως επιβεβαιώνουν πως το κεντρικό στρατηγικό πλεονέκτημα του κυβερνώντος κόμματος παραμένει η σύγκριση σε επίπεδο ηγεσιών. Καθώς ο ένας αρχηγός υπερτερεί σε ιδιότητες «σκληρά ηγετικές», ενώ ο άλλος σε ιδιότητες περισσότερο «συναισθηματικές» και άρα πιο περιφερειακές εν σχέση με το κέντρο βάρους μιας ηγετικής εικόνας. Φυσικά το πόσο θα βαρύνει στην έκβαση μιας επόμενης εκλογικής μάχης ο παράγων «σύγκριση ηγετικών εικόνων», θα κριθεί από το πότε θα γίνουν οι εκλογές και το πώς θα έχουν τότε ισορροπήσει οι εικόνες αυτές.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τελικά υπάρχει Θεός και είναι και σοφός! Έστειλε τον Αντρέα να καταστρέψει την Ελλάδα για να διαλύσει τις φαντασιώσεις του Ελληνικού λαού για το σοσιαλισμό.
Έστειλε όμως και το χαζούλη γιό του για να μας δώσει τη δυνατότητα να επανορθώσουμε τις μαλακίες μας.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μεγάλη πλάκα οι στόχοι του χαζοκούταβου Γιωργάκη για την οικονομία! Θα μειώσει τη φοροδιαφυγή, θα αυξήσει τις συντάξεις, θα εξαφανίσει τα ολιγοπώλια και θα μειώσει το δημόσιο χρέος.
Γιώργο μου η συνταγή σου για να τα πετύχεις όλα αυτά ακούγεται τρομερή περίπτωση, σχεδόν ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ.
Τέτοιο ΟΥΦΟ που είσαι τέτοιες παλαβωμάρες λές!