Νά οι επόμενες κινήσεις του Εφραίμ.

απο ελεύθερο τύπο.
Πολυμέτωπο αγώνα έχει αρχίσει ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ, στο περιθώριο των εξελίξεων για το μέγα σκάνδαλο των ανταλλαγών γης, προκειμένου να βγει αλώβητος από την κρίση.
Η αποκατάσταση των σχέσεων με τους ηγουμένους, η αποκατάσταση της φήμης του μοναστηριού, η διασφάλιση της περιουσίας του, η συνέχιση της «φιλίας με ισχυρούς οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες» και βεβαίως η μη εμπλοκή του σε δικαστικές περιπέτειες είναι μέσα στις βασικές του προτεραιότητες αυτή την περίοδο, οι οποίες καθορίζουν και τη γραμμή άμυνάς του.
Το δικαστικό μέρος της υπόθεσης, που είναι και το πλέον σημαντικό, ο κ. Εφραίμ το έχει εμπιστευθεί στους πανεπιστημιακούς κ.κ. Φίλιππο Δωρή, Φώτη Κρεμμύδα και Ηλία Αναγνωστόπουλο, αλλά και τον κ. Θέμη Σοφό ο οποίος κατά το παρελθόν είχε ασχοληθεί με υποθέσεις της μονής. Σε μια προσπάθεια να απαλλαγεί από καθετί που παρέπεμπε στις συναλλαγές με το Δημόσιο και την έμμεση σύνδεσή του με πολιτικά πρόσωπα (Γιώργος Βουλγαράκης), ο κ. Εφραίμ «απέλυσε» από νομικό σύμβουλο τον κ. Διονύση Πελέκη.............
...............Παράλληλα όμως φρόντισε, πριν καταθέσει στον ανακριτή, με ανοικτή επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, να δηλώσει εμμέσως πλην σαφώς ότι όλα «έγιναν νομότυπα» και με… διακομματικές υπογραφές από το 1998 έως το 2006 και ούτε λίγο-ούτε πολύ εμφανίζει τον εαυτό του έτοιμο προς θυσία: «Τις αποφάσεις αυτές εδώ και δέκα χρόνια τις υπέγραψαν δεκάδες ανώτατοι λειτουργοί υψηλού κύρους, ήθους και γνώσεων (υπουργοί προερχόμενοι από τα δύο μεγάλα κόμματα, μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, μέλη ειδικών γνωμοδοτικών συμβουλίων, εισαγγελείς), αλλά ακόμη και απλοί δημόσιοι υπάλληλοι βασιζόμενοι σε νόμους και σε γνωματεύσεις ειδικών καθηγητών πανεπιστημίων.
Δηλαδή, τα ενέκρινε και τα επικύρωσε η κορυφή της πυραμίδας της κρατικής και δικαστικής εξουσίας. Αν το ζητούμενο είναι όμως να πειστεί η κοινή γνώμη πως όλοι αυτοί παραπλανήθηκαν και ένοχος είναι ο «μοναδικός σε ικανότητες ηγούμενος, προσωπικά δέχομαι ταπεινά να πορευτώ το δρόμο μου».......
....................Εκτός της περιουσίας ο κ. Εφραίμ έμμεσα θα επιχειρήσει να αναστρέψει το κλίμα χαρακτηρίζοντας την όλη υπόθεση ως προέκταση των πολιτικών αντιπαραθέσεων προσώπων που θέλουν να χτυπήσουν τον πρωθυπουργό και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Θ. Ρουσόπουλο. «Εγώ δεν είμαι πολιτικός» ακούγεται να λέει συχνά τον τελευταίο καιρό.......

Σχόλια

Ο χρήστης wolf είπε…
Τι σχεδιάζει ο Εφραίμ
Κυριακή, 19.10.08


Πολυμέτωπο αγώνα έχει αρχίσει ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ, στο περιθώριο των εξελίξεων για το μέγα σκάνδαλο των ανταλλαγών γης, προκειμένου να βγει αλώβητος από την κρίση.

Η αποκατάσταση των σχέσεων με τους ηγουμένους, η αποκατάσταση της φήμης του μοναστηριού, η διασφάλιση της περιουσίας του, η συνέχιση της «φιλίας με ισχυρούς οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες» και βεβαίως η μη εμπλοκή του σε δικαστικές περιπέτειες είναι μέσα στις βασικές του προτεραιότητες αυτή την περίοδο, οι οποίες καθορίζουν και τη γραμμή άμυνάς του.

Το δικαστικό μέρος της υπόθεσης, που είναι και το πλέον σημαντικό, ο κ. Εφραίμ το έχει εμπιστευθεί στους πανεπιστημιακούς κ.κ. Φίλιππο Δωρή, Φώτη Κρεμμύδα και Ηλία Αναγνωστόπουλο, αλλά και τον κ. Θέμη Σοφό ο οποίος κατά το παρελθόν είχε ασχοληθεί με υποθέσεις της μονής. Σε μια προσπάθεια να απαλλαγεί από καθετί που παρέπεμπε στις συναλλαγές με το Δημόσιο και την έμμεση σύνδεσή του με πολιτικά πρόσωπα (Γιώργος Βουλγαράκης), ο κ. Εφραίμ «απέλυσε» από νομικό σύμβουλο τον κ. Διονύση Πελέκη.

Παράλληλα όμως φρόντισε, πριν καταθέσει στον ανακριτή, με ανοικτή επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, να δηλώσει εμμέσως πλην σαφώς ότι όλα «έγιναν νομότυπα» και με… διακομματικές υπογραφές από το 1998 έως το 2006 και ούτε λίγο-ούτε πολύ εμφανίζει τον εαυτό του έτοιμο προς θυσία: «Τις αποφάσεις αυτές εδώ και δέκα χρόνια τις υπέγραψαν δεκάδες ανώτατοι λειτουργοί υψηλού κύρους, ήθους και γνώσεων (υπουργοί προερχόμενοι από τα δύο μεγάλα κόμματα, μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, μέλη ειδικών γνωμοδοτικών συμβουλίων, εισαγγελείς), αλλά ακόμη και απλοί δημόσιοι υπάλληλοι βασιζόμενοι σε νόμους και σε γνωματεύσεις ειδικών καθηγητών πανεπιστημίων.

Δηλαδή, τα ενέκρινε και τα επικύρωσε η κορυφή της πυραμίδας της κρατικής και δικαστικής εξουσίας. Αν το ζητούμενο είναι όμως να πειστεί η κοινή γνώμη πως όλοι αυτοί παραπλανήθηκαν και ένοχος είναι ο «μοναδικός σε ικανότητες ηγούμενος, προσωπικά δέχομαι ταπεινά να πορευτώ το δρόμο μου».

Παρά τη θυσιαστική του όμως διάθεση, ο κ. Εφραίμ δεν δέχεται «ως Ελληνας με απλό νου» ότι όλοι αυτοί «υπήρξαν αφελείς και παραπλανήθηκαν».

Με την επιστολή του αυτή ο ηγούμενος υποστηρίζει ότι όλες οι αποφάσεις ήταν νόμιμες και ότι θα διεκδικήσει ό,τι του ανήκει με το απλό αιτιολογικό ότι «δεν έχει δικαίωμα να απεμπολήσει τα δικαιώματα της μονής». Ομως ως κίνηση καλής θέλησης έχει προτείνει την επάνοδο στο προηγούμενο καθεστώς. «Να γίνει αντιστροφή των πράξεων ανταλλαγής» όπως λέει στον ΕΤ.Κ ο συνήγορός του κ. Ηλίας Αναγνωστόπουλος. Πάντως, λίγες μέρες αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο με μια ανακοίνωση που είχε χαρακτηριστικά διαγγέλματος ο κ. Εφραίμ δεσμεύτηκε να καταθέσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα χρήματα που προήλθαν από τις συναλλαγές ύψους 41 εκατομμυρίων ευρώ. Εκτός της περιουσίας ο κ. Εφραίμ έμμεσα θα επιχειρήσει να αναστρέψει το κλίμα χαρακτηρίζοντας την όλη υπόθεση ως προέκταση των πολιτικών αντιπαραθέσεων προσώπων που θέλουν να χτυπήσουν τον πρωθυπουργό και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Θ. Ρουσόπουλο. «Εγώ δεν είμαι πολιτικός» ακούγεται να λέει συχνά τον τελευταίο καιρό.

Ανεξάρτητα από τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου έχει ήδη αρχίσει με έμμεσες ή άμεσες επαφές την προσπάθεια ενημέρωσης των φίλων του-υποστηρικτών και κυρίως εκείνων που στήριξαν προσωπικά τις πρωτοβουλίες του, άλλες φορές με επίκεντρο τη Lada Ελλάς και άλλες φορές το εξωτερικό.

Στην αντιπροσωπία της Lada στη λεωφόρο Αθηνών ο κ. Εφραίμ με τη βοήθεια του επιχειρηματία κ. Φ Χριστοδουλίδη είχε αναπτύξει ένα δίκτυο φίλων της μονής.

Το θέμα της συνεργασίας του με την αντιπροσωπία δεν είναι και τόσο απλό, και αυτό το γνωρίζει ο κ. Εφραίμ, από τη στιγμή που ο μέχρι το 2006 υπάλληλος της εταιρίας κ. Αγγελος Αποστολίδης έχει καταθέσει οικειοθελώς στον εισαγγελέα ότι «ήταν ο οδηγός των μοναχών Εφραίμ και Αρσενίου, ο οποίος τους μετέφερε σε γραφεία και σπίτια υπουργών». Το γεγονός ότι ο κ. Αποστολίδης βρίσκεται σε αντιδικία με την εταιρία επειδή διεκδικεί δεδουλευμένα άνω των 15.000 ευρώ ίσως είναι το αδύνατο σημείο των καταγγελιών του.

Δυσχέρειες
Ο κ. Εφραίμ από δω και πέρα θα πρέπει να αποκαταστήσει και τις σχέσεις του με τους επιχειρηματίες αλλά και τους επιστήμονες με τους οποίους έχει συνεργαστεί κατά καιρούς, η εμπιστοσύνη των οποίων προς το πρόσωπό του έχει κλονισθεί.

Η αποστασιοποίηση όλων αυτών σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο και λόγω της δέσμευσης όλων των καταθέσεων της μονής -η προσπάθεια για το ξεπάγωμα των καταθέσεων προς το παρόν έχει πέσει στο κενό- θα δυσκολέψει ακόμη και τη ζωή μέσα στο μοναστήρι. Ενώ θα σταματήσουν και πολλά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και άλλες δραστηριότητες, όπως οι εκδόσεις, οι ημερίδες και τα συνέδρια που όλα αυτά τα χρόνια πραγματοποιούσε ο κ. Εφραίμ στην Αθήνα.

Αγώνας για να παραμείνει ηγούμενος

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της διερεύνησης της υπόθεσης, αυτά που καίνε τον Εφραίμ είναι, εκτός των χρημάτων, να μη χάσει τη θέση του στη μονή αλλά και να αποκαταστήσει το κύρος της.

Η πρώτη προσπάθεια έγινε κατά τη σύναξη των ηγουμένων των μονών όπου μετά από έντονη συζήτηση ο κ. Εφραίμ, αφού μίλησε για διαστρεβλώσεις και υπερβολές, δεσμεύτηκε ότι θα συμβάλει στην «αποκάλυψη της αλήθειας». Ο ίδιος είπε ότι δεν υπάρχουν καταχρήσεις και όλα έγιναν για τη «συντήρηση και αναστήλωση των μεγάλων μνημειακών χώρων».

Το γεγονός ότι δεν υπήρξαν καταχρήσεις ούτε άλλες σκοτεινές συναλλαγές είναι, σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, ένα ισχυρό υπερασπιστικό χαρτί.

Ομως αυτό είναι και το πλέον δύσκολο. Στο Αγιον Ορος ο κ. Εφραίμ δεν έχει συμπάθειες, που σημαίνει ότι δεν θα έχει τη στήριξη των μοναχών.

Υπάρχει πάντα και το Πατριαρχείο, το οποίο θα κληθεί να πάρει θέση στο πρόβλημα και ίσως γι’ αυτή την ίδια την παρουσία του στη μονή. Επιπλέον, και η Εκκλησία της Ελλάδος αναμένεται να κρατήσει αποστάσεις.

Και μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει η μονή να ανακτήσει τη λάμψη του παρελθόντος. Αν και εξετάζονται διάφορες κινήσεις, το βέβαιο είναι ότι το μοναστήρι «ζει σε κλίμα εσωστρέφειας».

Κλίμα εσωστρέφειας
Οι επισκέψεις των απλών πιστών έχουν ελαχιστοποιηθεί και αυτό είναι σημαντικό για την πορεία της μονής. Το χειρότερο για τον κ. Εφραίμ είναι ότι πλέον πολιτικοί ή οικονομικοί παράγοντες δύσκολα θα φιλοξενηθούν εκεί. Ορισμένοι μοναχοί «θεωρούν πως, όταν κατακάτσει η σκόνη, θα πρέπει όλοι μαζί και με τη βοήθεια των άλλων μονών να ενημερώσουν τους πιστούς και να αποκαταστήσουν τις σχέσεις με τη Μητρόπολη Ξάνθης είτε με αποστολή υπομνημάτων είτε με άμεσες επαφές».

Ωστόσο, παραδέχονται ότι το πιο μεγάλο στοίχημα για τον κ. Εφραίμ -«εάν παραμείνει στο τιμόνι της μονής»- είναι να αποκαταστήσει το κύρος της μονής στα μάτια των πιστών αλλά και στο εσωτερικό της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Κανείς όμως δεν είναι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρει.
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=56708
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Βενιζέλος:Μάρτυρας του δημοσίου ή του Εφραίμ;
19/10/2008

Kόλαφος είναι για τον Ευάγγελο Βενιζέλο-και κατ'επέκταση για τις κυβερνήσεις του κ. Σημίτη- το έγγραφο που έφερε την Παρασκευή στη Βουλή ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, αναφορικά με τη στάση που είχε ως υπουργός Πολιτισμού (το 2003), στη διαμάχη της μονής Βατοπεδίου με τον υπουργείο Πολιτισμού για τις περίφημες εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας. Ο Αλ. Αλαβάνος κατέθεσε στη Βουλή την αναφορά του Κ. Τσουρή, επικεφαλής της 12ης Εφορείας Αρχαιοτήτων. Συγκεκριμένα το 2003 ο κ. Τσουρής παρέστη ως μάρτυρας υπεράσπιστης του δημοσίου, εκπροσωπώντας το υπουργείο Πολιτισμού. Στην αναφορά του δηλώνει "δεν είχα στήριξη από το Υπουργείο Πολιτισμού". Ταυτοχρόνως, όπως ο ίδιος αναφέρει, στις 4 Νοεμβρίου του 2003 έλαβε με υπηρεσιακό τρόπο το πρωτότυπο έγγραφο του ορισμού ως μάρτυρα του δημοσίου, αλληλογραφία που συνοδευόταν από φάκελο του υπ. Πολιτισμού. Και λέει ο κ. Τσουρής: "Ο φάκελος περιείχε όλα τα έγγραφα με τα οποία διάφορες αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού κράτους ανεγνώριζαν πανηγυρικά και παραχωρούσαν αμαχητί τις επίδικες εκτάσεις στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου του Άγιου Όρους Άθως. Προφανώς επρόκειτο για τα νομικά όπλα με τα οποία με εφοδίαζε η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπ. Πολιτισμού για να ανταπεξέλθω στην επικείμενη δικαστική μάχη". Με περισσή δόση ειρωνείας, ο κ. Τσουρής, προσθέτει εκθέτοντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο: "Πάω στο δικαστήριο εκ μέρους του υπ. Πολιτισμού με όλα τα νομικά έγγραφα υπέρ της Μονής Βατοπεδίου και υπέρ του Εφραίμ και της κλίκας του. Προς στιγμή αναρωτήθηκα μήπως το υπ. Πολιτισμού με όριζε μάρτυρα υπέρ των συμφερόντων της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου, αλλά μόλις ξαναδιάβασα το έγγραφο του ορισμού βεβαιώθηκα ότι εν τέλει είχα ορισθεί ως μάρτυς υπέρ των συμφερόντων του δημοσίου".

Με βάση τα παραπάνω ο Αλέκος Αλαβάνος κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να κάνει αυτοκριτική και ταυτόχρονα έγιναν παραπάνω από σαφείς οι λόγοι για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εξεταστική που να ξεκινά από το 1998.

Α.Π.