Μια "αστικη" Επαναστασι‏.

Στις 10 Αυγουστου 1908 ο Χενρυ Φορντ πραγματοποιει την μεγαλυτερη επαναστασι στο καπιταλιστικο συστημα:

-Το μοντελο Τ πωλειται στη χαμηλοτερη δυνατη τιμη επι πιστωσει

-Διδει αυξησι 20% στους εργατες και ισχυρα κινητρα να αγορασουν οι ιδιοι αυτοκινητα της Εταιρειας.
Για πρωτη φορα η μεθοδος συναρμολογησεως μεταβαλλεται .
Ο απλός σκελετός του αυτοκινήτου ξεκινούσε να μετακινείται κατά μήκος της γραμμής και περνούσε από κάθε σταθμό εργασίας ώσπου το ολοκληρωμένο αυτοκίνητο μετακινούνταν εκτός γραμμής. Οι γραμμές που προμήθευαν τα εξαρτήματα κατά μήκος της διαδρομής ήταν συγχρονισμένες ώστε να παρέχουν τα κατάλληλα εξαρτήματα την κατάλληλη στιγμή.
Ετσι η παραγωγή του Model T έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ με ένα ολοκληρωμένο αυτοκίνητο να αφήνει τη γραμμή παραγωγής κάθε δέκα δευτερόλεπτα σε κάθε εργάσιμη μέρα. Ο Φορντ μπορούσε έτσι να μειώσει τις τιμές, τελικως να διπλασιάσει τον κατώτατο ημερομίσθιο στα $5.00, να κατασκευάσει ένα εξαιρετικό προϊόν και να έχει και κέρδος

Την εποχή αυτή δύο εκατομμύρια Model T κατασκευάζονταν από την Ford κάθε χρόνο και πωλούνταν μόνο $260 ( δηλαδη 50 ημερομισθια!!!!)

Αυτη ηταν μια «αστικη»επαναστασι. Δεν σκοτωθηκε κανεις.Ολοι επωφεληθησαν.

Σημερα (100 χρονια μετα) το ημερομισθιο στα γειτονικα Σκοπια ειναι 2 $ την ημερα ( δηλαδη το μισο περιπου απο αυτο που επαιρναν οι εργατες του Φορντ το 1908). Εν τω μεταξυ Ρουμανοι, Αλβανοι Βουλγαροι, Πολωνοι εχουν δημιουργησει στην Αθηνα πολυαριθμες γειτονιες, ζητωντας εδω στην καπιταλιστικη Ελλαδα, μια αλλη τυχη, διαφορετικη απο αυτη που η προλεταριακη επαναστασι επεβαλε δια της βιας στις χωρες τους. Την δυστυχια και την αθλιοτητα.

Αυτο δεν ειναι γεγονος που «κατασκευασαν» οι νικητες. Αλλα πραγματικοτητα που δημιουργησαν οι ηττημενοι.Ουτε το αναφερουμε για να δημιουργησουμε ασχημα συναισθηματα, σε οσους θελουν να εχουν διαφορετικη αποψι.Ομως ειναι αυτη η αληθεια.

Αν δυστυχώς για δογματικους λογους απαγορευομε στην κρισι να λειτουργηση, τοτε δεν θελουμε , ισως δεν θα δουμε ποτε καθαρα τι συνεβη και γιατι. Ειναι ως εαν η προηγουμενη η συσσωρευμενη εμπειρια αιωνων ειναι ανυπαρκτη και για μας ισχυει η θεωρια. Μια θεωρια, η οποια, ενω οπου εφαρμοσθη πειραματικως κατεληξε στην τυραννια, την δυστυχια, την φτωχεια και εγινε Νομος τι σημαινει Κομμουνισμος.( τυραννικη ισοτητα στην αθλιοτητα) Παρ ολα ταυτα εμεις να επιμενουμε οτι δεν υπαρχει εμπειρια αιωνων, δεν εφαρμοσθηκε πειραματικα η κομμουνιστικη "θεωρια μας" για να γινη Νομος ο μη υπαρκτος σοσιαλισμος..Αλλα να θεωρουμε οτι η "θεωρια μας" η εκ παρενογενεσεως αναγενηθεισα,αν ξανα-εφαρμοσθη -και παντα με επαναστασι γιατι με πειθω δεν εγινε ποτε πειστευτη- τα αποτελεσμα της θα ειναι την επομενη φορα ο παραδεισος.

Εν τω μεταξυ ειτε πρωην αριστεροι ή κομμουνιστες, εγνωσμενης μαχητικοτητος και "ορθοδοξιας" σε δυσκολες εποχες, ιδεολογοι αγνοι, ομολογουν την αποτυχια του συστηματος ειτε δεξιοι προσπαθουν με επιχειρηματα να μας προβληματισουν, θεωρουμε την κριτικη κατα του κομμουνισμου αδικη.

Δεν ειναι λοιπον θεμα διαλογου. Ειναι θεμα του καθενος να δη την αληθεια. Οσο νωριτερα τοσο καλλιτερα για ολους...

ΙΑΣΩΝ

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δηλαδή, φίλε Ιάσονα, προτείνεις να εφαρμόσουμε τον κομμουνισμό για καμιά διακοσαριά χρόνια για να δούμε ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΠΕΤΥΧΕΙ; Θα σου το πώ διπλωματικά, ξανασκέψου το λίγο φίλε.
Και πήγαινε και ένα ταξίδι σε πρώην κομμουνιστικές χώρες ΝΑ ΣΟΥ ΠΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΖΗΣΑΝ τη δική τους γνώμη, σίγουρα ξέρουν το αντικείμενο καλύτερα από εμάς.
Ο χρήστης Unknown είπε…
Τουναντιον προσπαθω να αποδειξω οτι οι μαρτυριες και τα γεγονοτα δεν αφηνουν περιθωρια για ψευδαισθησεις περι του τι υπηρξε και τι σημαινει κομμουνισμος.Το γραφω εξ αλλου. Κομμουνισμος =τυραννικη ισοτητα στην αθλιοτητα. Αλλα δυστυχως οι οπαδοι του λογω δογματικγς αγκυλωσεως, επειδη δεν πεΙθονται απο κανενα διαλογο πρεπει μονοι τους να προβληματισθουν, να δουν την αληθεια χωρις να ανανγκασθουν να βγαλουν τα ματια τους οπως ο οιδιπους.Νομισα οτι το κειμενο μου ηταν σαφες. Λυπαμαι αν χρησιμοποιωντας τριτο προσωπο, δημιουργησα συγχισι.Θα σε παρακαλουσα να το ξαναδιαβαζες. Σε ευχαριστω για το σχολιο σου. ΙΑΣΩΝ