Π. Καψης: Η Αριστερα ειναι δυναμη διαμαρτυριας, δεν εχει να προτεινει τιποτα. Στρατηγικη ηττα στην παιδεια.

απο τα νεα
ΕΝΑ μόλις χρόνο πριν η παραδοσιακή Αριστερά έμοιαζε να μονοπωλεί τον χώρο των πανεπιστημίων. Οι συγκρούσεις για τον νόμο της κ. Γιαννάκου είχαν συσπειρώσει ένα μεγάλο μέρος των φοιτητών γύρω από τις θέσεις της, ενώ το ΠΑΣΟΚ χάρη στις παλινωδίες της ηγεσίας του είχε ουσιαστικά εξουδετερωθεί.
Η αναστάτωση στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης ήταν τόσο μεγάλη που οι απειλές της, ότι θα ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις στην πράξη, έμοιαζαν ρεαλιστικές- ιδίως μετά την εκπαραθύρωση της κ. Γιαννάκου από το υπουργείο Παιδείας.
Ένα μεταχρονολογημένο ελληνικό ΄68!
ΣΗΜΕΡΑ είναι προφανές ότι ζούσαμε μια συλλογική αυταπάτη. Και είναι εξαιρετικά πιθανό ότι αντί της αριστερής αναγέννησης θα γίνουμε μάρτυρες μιας στρατηγικής ήττας που θα επηρεάσει αρνητικά και τις εκλογικές της προοπτικές.
Ο λόγος είναι απλός: σαν δύναμη διαμαρτυρίας η Αριστερά μπορεί και κινητοποιεί ευρύτερες δυνάμεις.
Όταν έρχεται η στιγμή να προτείνει συγκεκριμένες λύσεις ωστόσο δεν έχει να πει τίποτα ουσιαστικό.
ΤΟ παράδειγμα των πρυτανικών εκλογών είναι χαρακτηριστικό. Η καθολική συμμετοχή των φοιτητών από όποια πλευρά και αν τη δει κανείς είναι ένα προοδευτικό μέτρο.
Κάτω από την πίεση της πραγματικότητας- αλλά και του ΠΑΣΟΚ, το οποίο επιτέλους δεν φοβήθηκε να πει τα αυτονόητα- ο Συνασπισμός αναγκάστηκε να το παραδεχθεί. Βρέθηκε έτσι διχασμένος, σε σύγκρουση με όλους εκείνους που τόσα χρόνια τώρα είχε εκπαιδεύσει να λειτουργούν εκτός πολιτικού πλαισίου.
-----------------------------------
Υπαρχει βεβαια και το ενδεχομενο η στρατηγικη ηττα να ειναι γενικοτερη για την Αριστερα και οχι μονο για την εγχωρια.
Απλα εδω εχουμε μια καθυστερηση.
Συνδυασμενη βεβαια με την ανικανοτητα του ΣΥΝ η ηττα αυτη γινεται ακομα μεγαλυτερη...
Ο Καψης στην τελευταια του φραση λεει βεβαια πιο κυριλατα αυτο που λεγαμε και εμεις χθες. Για τις τεραστιες ευθυνες ΣΥΝ που κοροιδεψε ανηλικα (γυμνασια-λυκεια) και ανωριμα παιδια (φοιτητες) και τωρα βεβαια που αλλαξε γραμμη δεν μπορει να τα συμμαζεψει .

Σχόλια