Δειτε τι γραφουν οι ξενες εφημεριδες για εμας και τα σκοπια

απο ελευθερο τυπο
Οι «New York Times» στο κύριο άρθρο τους γράφουν:
Το όνομα «Μακεδονία» μοιράζεται από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία και τη Βόρεια Ελλάδα. Εξετάζοντάς το εξωτερικά, δεν φαίνεται και τόσο σοβαρό θέμα. Ομως, στα πολυπληθή Βαλκάνια, τέτοιου είδους διαφωνίες μπορεί να κρατήσουν αιώνες -σε αυτή την υπόθεση οι δύο πλευρές διεκδικούν τον Μεγάλο Αλέξανδρο, το σημαντικότερο πρόσωπο της ιστορίας των Μακεδόνων, πεθαμένο εδώ και 2.331 χρόνια- και να εξελιχθούν σε συγκρούσεις.Από τη στιγμή που η Μακεδονία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1991 οι Ελληνες αντέδρασαν έντονα στη χρήση του νέου ονόματος και στα σύμβολα που οι Ελληνες θεωρούν δικά τους.
-----
Πρόκειται, λοιπόν, για πολύ σημαντικό εγχείρημα για να αξίζει να το εμποδίσει η Ελλάδα εξαιτίας μιας διαφωνίας στο όνομα.Η μικροσκοπική Μακεδονία δεν αποτελεί καμία απειλή για την Ελλάδα με οποιοδήποτε όνομα. Απεναντίας, η οικονομία της εξαρτάται ιδιαίτερα από τις ελληνικές επενδύσεις. Εντάσσοντάς τη στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι καλό για την Ευρώπη, καλό για τα Βαλκάνια, καλό για τη Μακεδονία και καλό για την Ελλάδα. Το όνομα είναι κάτι που η Αθήνα και τα Σκόπια μπορούν να επιλύσουν συνάμα.
Από τους «Financial Times»
Ωστόσο, το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα, ένα παλαιό κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, έχει διακηρύξει να θέσει βέτο στην υποψηφιότητα της «Μακεδονίας» εξαιτίας της μεταξύ τους φιλονικίας για το όνομα.Η Ελλάδα, της οποίας η συντηρητική κυβέρνηση διατηρεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία μίας έδρας επιμένει η «Μακεδονία» να αλλάξει το όνομά της, το οποίο είναι επίσης το όνομα μίας βόρειας ελληνικής επαρχίας.
Η χώρα με τα 2.000.000 κατοίκων θα μπορούσε να προσκληθεί με μια άλλη, χρονικά πιο μακρινή ημερομηνία ένταξης, ώστε να δοθούν στην Ελλάδα «λίγοι περισσότεροι μήνες για να έλθει στα λογικά της», λέει ένας σύμβουλος στα Σκόπια. Η «Μακεδονία» λέει πως, αν και δεν είναι μέρος της Συμμαχίας, έχει αποστείλει το 4% του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεών της σε αποστολές του ΝΑΤΟ, σχεδόν δέκα φορές περισσότερο απ’ ό,τι έχει συνεισφέρει η Ελλάδα.
Από τη «Wall Street Journal», του Ντόναλντ Ράμσφελντ
Ο καλύτερος τρόπος να πορευθεί το ΝΑΤΟ προς τα εμπρός είναι να δώσει προσκλήσεις για πλήρη ένταξη στην Αλβανία, στην Κροατία και τη «Μακεδονία» και να ξεκινήσει τη διαδικασία ώστε να φέρει μελλοντικά στη συμμαχία μέσω σχεδίων δράσης για την ένταξη (ΜΑΡ) τη Γεωργία και την Ουκρανία.
-----------
Ανετοι οι ξενοι.
Αν ομως ειχαν αυτοι αντιστοιχο προβλημα δεν θα ειχε μεινει ουτε κολυμπιθροξυλο ορθιο στα σκοπια.

Σχόλια