Ο Γιαννης Πρετεντερης μιλαει ελληνικα: Μπορουμε να κερδισουμε


Νομίζω ότι στην πολιτική υπάρχει ένας βασικός κανόνας: οι υπερβολές και τα καραγκιοζιλίκια δεν ευνοούν ποτέ κανέναν. Η Ελλάδα το πλήρωσε με τα συλλαλητήρια του 1992.
Τώρα, το πληρώνουν τα Σκόπια. Κeep walking, που θα έλεγε και ο άλλος.
Με άλλα λόγια, υπάρχουν σοβαρές προϋποθέσεις να κερδίσουμε το παιχνίδι, αρκεί να μην παρασυρθούμε και εμείς σε ανάλογες γελοιότητες. Και το παιχνίδι μπορεί να κερδηθεί για δύο λόγους:
Πρώτον, επειδή η κυβέρνηση οικοδόμησε μια γραμμή αμύνης, η οποία είναι και συμβιβαστική (εφόσον αποδέχεται τη σύνθετη ονομασία), αλλά και σταθερή.
Δεύτερον, επειδή σε αυτή τη γραμμή συνέπεσαν τα τέσσερα από τα πέντε κοινοβουλευτικά κόμματα, αλλά και (νομίζω) η συντριπτική πλειονότητα του λαού. Ακόμη κι αν ήθελε (που δεν ξέρω αν θέλει...), θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για την κυβέρνηση να υποχωρήσει.
Τώρα οι Αμερικανοί τρέχουν να προλάβουν. Οχι τόσο για να βάλουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, αλλά για να κρατήσουν ανοιχτή τη διαπραγμάτευση. Καλά να πάθουν. Αυτοί εξέθρεψαν την αδιαλλαξία των Σκοπίων. Αυτοί καλλιεργούσαν την ψευδαίσθηση ότι η Ελλάδα θα καταπιεί το μουρουνέλαιο.
Αυτοί άργησαν να αντιδράσουν όταν ήταν όλο και πιο προφανές ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να κουνήσει ρούπι. Απομένει «το ποντίκι που βρυχάται» . Το μπαλάκι πλέον βρίσκεται σε αυτούς.
Δεν ξέρω τι είχαν νομίσει στα Σκόπια, αλλά το μεγάλο μαγαζί στην περιοχή είναι η Ελλάδα.
Δεν ξέρω πώς τους έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να παραδοθεί άνευ όρων.
Και δεν ξέρω από πού νόμισαν ότι η χώρα είναι διατεθειμένη να ταπεινωθεί, προκειμένου να διευρυνθεί το ΝΑΤΟ.
Οι συμπαθείς γείτονες θα πρέπει να είχαν αντιληφθεί ότι, όπως οι ίδιοι οδήγησαν τα πράγματα, το ζήτημα δεν είναι πια ποιος έχει δίκιο αλλά ποιος θα ταπεινωθεί.
Μπορώ ανέτως να τους διαβεβαιώσω ότι πάντως αυτός δεν θα είναι η Ελλάδα.
---------
Ενα απο τα προβληματα της χωρας ειναι η ελλειψη αυτοπεποιθησης.
Το ελληνικο κρατος εχει απογοητευσει τοσες πολλες φορες τον ελληνα που πια δεν πιστευουμε στις δυνατοτητες του.
Και ομως.
Το μονο που μας λειπει ειναι η αποφασιστικοτητα.
Το να εχεις οπλα δεν λεει τιποτα αν την κρισιμη στιγμη δεν εχεις την ψυχικη δυναμη να πυροβολησεις.
Οπως λεγαμε στο προηγουμενο ποστ με το Ισραηλ πχ κανεις δεν παιζει τις κουμπαρες. Περα απο διαφωνιες με την πολιτικη αυτου του κρατους πρεπει να παραδεχτουμε οτι οι Ισραηλινοι οταν σαν κρατος κρινουν οτι πρεπει να πυροβολησουν πυροβολουν (και σκοτωνουν) δεν ανοιγουν κουβεντα ουτε πελαγοδρομουν με αναλυσεις επι αναλυσεων.
Δεν εχω να προσθεσω πολλα στο αρθρο του Πρετεντερη.
Ο Πρετεντερης μπορει να εχει κουσουρια και εμμονες (ποιος δεν εχει?) αλλα δεν του λειπει ουτε η καθαρη ματια ουτε η αυτοπεποιθηση ουτε η αποφασιστικοτητα.
Ειναι οπως τα λεει.
Το μεγαλο μαγαζι στην περιοχη ειναι η Ελλαδα.

Σχόλια