Ανάλυση / Ο πόλεμος στη Γάζα αποτελεί στρατηγική απειλή για τον άξονα του Ιράν





Στις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς πέτυχε στρατηγικό αιφνιδιασμό για να δώσει ένα πλήγμα στο Ισραήλ. Από την άποψη της Χαμάς, η επίθεση στο νότιο Ισραήλ και οι μαζικές σφαγές αμάχων ήταν μια απίστευτη επιτυχία. Ωστόσο, αυτή η τρομοκρατική επιχείρηση πυροδότησε μια αλυσιδωτή αντίδραση που απειλεί να προκαλέσει στρατηγική ζημιά σε ολόκληρο τον άξονα του Ιράν και το αντι-ισραηλινό έργο.


Το Ισραήλ βρίσκεται στα αρχικά στάδια μιας μαζικής επιχείρησης για την καταστροφή της Χαμάς. Τουλάχιστον, η τρομοκρατική ομάδα που εδρεύει στη Γάζα θα είναι πολύ αποδυναμωμένη για τα επόμενα χρόνια. Εάν ο Ισραηλινός Στρατός πετύχει, η Χαμάς θα καταστραφεί πλήρως.



Συγκεκριμένα, η Γάζα ήταν ένα βασικό κομμάτι του ιρανικού παζλ και του σχεδίου της Τεχεράνης να περικυκλώσει το Ισραήλ. Εάν εξουδετερωθεί η Γάζα, η απειλή για τη νότια πλευρά του Ισραήλ θα ελαχιστοποιηθεί σε περίπτωση πολυμέτωπου πολέμου στο μέλλον. Ο άξονας του Ιράν θα μπορούσε ακόμη να χτυπήσει από πολλές τοποθεσίες, όπως ο Λίβανος, η Συρία και η Υεμένη. Αλλά χωρίς τον τρομοκρατικό στρατό της Χαμάς, μια επίθεση στον άξονα του Ιράν θα ήταν λιγότερο αποτελεσματική.


Η βασική προϋπόθεση της στρατηγικής του ιρανικού καθεστώτος ήταν να εμπλέξει το Ισραήλ σε μάχες σε πολλαπλά μέτωπα. Αλλά εάν η τρομοκρατική βάση της Γάζας μειωθεί ή καταστραφεί, το Ισραήλ θα είναι σε θέση να συγκεντρώσει δυνάμεις και πόρους στο βόρειο μέτωπο, χωρίς να χρειάζεται να διασπάσει την προσοχή του και να αναπτύξει πολλά στρατεύματα στο νότο.  




Στην ουσία, η θυσία της Γάζας και της Χαμάς σε τόσο πρώιμο στάδιο δεν ήταν μέρος του σχεδίου του Ιράν.


Σε αυτό το σημείο, η επέκταση του πολέμου σε άλλα μέτωπα είναι μια ρεαλιστική πιθανότητα. Μια ευρεία σύγκρουση που εξαπλώνεται στον Λίβανο και τη Συρία θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τα πιο ζωτικά περιουσιακά στοιχεία του Ιράν στη Μέση Ανατολή. Αυτό θα διαταράξει εντελώς το όραμα της Τεχεράνης.


Επιπλέον, αν ξεσπάσει τέτοιος πόλεμος, θα γίνει υπό συνθήκες που δεν είναι ιδανικές για το Ιράν. Πρώτον, η Χαμάς έχει ήδη πληγωθεί από ανελέητες αεροπορικές επιδρομές. Ως εκ τούτου, η ικανότητα της Γάζας να συμβάλει σε έναν περιφερειακό πόλεμο απέχει πολύ από αυτό που ήταν μόλις πριν από έναν μήνα. Το πιο σημαντικό, η ανάπτυξη αμερικανικών πολεμικών πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών στην περιοχή θα μπορούσε να μετατρέψει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο σε καταστροφική καταστροφή για το ιρανικό στρατόπεδο.


Νέα στρατηγική του Ισραήλ

Αλλά ακόμη και χωρίς έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, το Ιράν θα αντιμετωπίσει άλλα προβλήματα και επιπλοκές. Μετά τον πόλεμο, το Ισραήλ θα επανεξετάσει και θα αλλάξει ριζικά το δόγμα ασφαλείας του, το οποίο σαφώς απέτυχε στη Γάζα. Μέρος της επιτυχίας του μακροπρόθεσμου οράματος του Ιράν ήταν η σχετική ισραηλινή αυτοσυγκράτηση έναντι των ιρανών πληρεξουσίων στην περιοχή. Τώρα, το Ισραήλ πιθανότατα θα υιοθετήσει μια πιο επιθετική προσέγγιση.


Οι IDF πήραν ένα μάθημα με τον δύσκολο τρόπο και δεν θα επιτρέπουν πλέον στους εχθρούς στο κατώφλι του Ισραήλ να οικοδομήσουν ελεύθερα τη στρατιωτική τους ισχύ. Η Χεζμπολάχ στον Λίβανο και οι ιρανικές πολιτοφυλακές στη Συρία θα στοχοποιούνται πιο συχνά και πιο δυναμικά. Το Ισραήλ έμαθε τώρα ότι οποιοδήποτε τίμημα θα καταβληθεί θα ήταν χαμηλότερο από το κόστος του να αφήσει τις απειλές να αυξηθούν. Οι στόχοι στο εσωτερικό του Ιράν μπορεί επίσης να γίνουν υψηλότερη προτεραιότητα για τους αρχηγούς ασφαλείας του Ισραήλ.




Το Ισραήλ πιθανότατα θα ανακινήσει επίσης τις πολιτικές και στρατιωτικές του ηγεσίες, με ανανεωμένη εστίαση στην αντικατάσταση, την ανοικοδόμηση και τη βελτίωση των παραμελημένων συστημάτων και των ξεπερασμένων ιδεών. Έχει γίνει πλέον σαφές ότι για το έθνος αυτό είναι θέμα επιβίωσης.


Τέλος, η αδιανόητη βαρβαρότητα των ενεργειών της Χαμάς και η υποστήριξη τέτοιων φρικαλεοτήτων τύπου ISIS από πάρα πολλούς στη Δύση, πιθανότατα θα μετατρέψει το πολιτικό κλίμα υπέρ του Ισραήλ. Οι πολιτικοί ηγέτες τρομοκρατημένοι από τη Χαμάς δείχνουν ήδη περισσότερη συμπάθεια. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί έχουν συγκλονιστεί από βίαιες διαδηλώσεις και επιδείξεις μίσους στους δρόμους τους. Περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν τώρα ότι αυτός ο κίνδυνος θα απειλήσει τελικά τις χώρες και τις οικογένειές τους.


Αν και αυτή η αλλαγή μπορεί να μην είναι εμφανής αμέσως, η έκρηξη των συναισθημάτων υπέρ της Χαμάς στα κέντρα των πόλεων και στον ακαδημαϊκό χώρο θα έχει μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα. Τελικά, ένας περιορισμένος πόλεμος στη Γάζα θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές εκλογές και στην παγκόσμια πολιτική.


Αν και πολλά παραμένουν άγνωστα και ο πόλεμος συνεχίζεται, τα πρώτα σημάδια αλλαγής είναι ήδη εμφανή. Σε συνδυασμό με το πιθανό κόστος μιας συμμαχίας με τη Ρωσία, οι Ιρανοί θα εισέλθουν σε μια επικίνδυνη περίοδο. Η στρατηγική τους θέση και ορισμένα από τα βασικά τους επιτεύγματα θα κινδυνεύουν όλο και περισσότερο.




Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, τόσο το Ισραήλ όσο και η Αμερική θα πρέπει να διεξάγουν τον πόλεμο με σύνεση και δύναμη για να εξασφαλίσουν ένα θετικό αποτέλεσμα. Εάν το κάνουν, ο πόλεμος της Γάζας θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή μιας τελικής ιρανικής παρακμής.  

πηγή

Σχόλια