Ειδικό σώμα από τις Ισραηλινές δυνάμεις για τον πόλεμο μέσα στα τούνελ




 Η πιο κρίσιμη αποστολή του Ισραήλ στη Γάζα είναι να καταστρέψει το τεράστιο δίκτυο σήραγγας της Χαμάς. Με την κωδική ονομασία «Μετρό» από τους IDF, αυτή η υπόγεια τρομοκρατική πόλη αποτελεί μια σημαντική και περίπλοκη επιχειρησιακή πρόκληση.


Η πλήρης έκταση του έργου της σήραγγας της Χαμάς είναι άγνωστη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις , το υπόγειο δίκτυο περιλαμβάνει συνολικά 1.300 σήραγγες που εκτείνονται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα. Οι σήραγγες εξυπηρετούν πολλαπλούς σκοπούς για τη Χαμάς και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της στρατιωτικής υποδομής της ομάδας.




Οι δυνάμεις του IDF που ειδικεύονται στον πόλεμο σε σήραγγες εκπαιδεύονται ήδη εντατικά ενόψει της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ κατά της εισβολής στη Γάζα, αναφέρει το Ynet .


Ο στρατός θα αναπτύξει προηγμένα εκρηκτικά για επιχειρήσεις για την καταστροφή τρομοκρατικών σηράγγων, καθώς και ρομπότ για τη σάρωση εδάφους για υπόγειες βάσεις τρομοκρατίας, σύμφωνα με το Walla News . Εν τω μεταξύ, η Πολεμική Αεροπορία βομβαρδίζει φρεάτια σήραγγας με βάση ακριβείς πληροφορίες για να διαταράξει τις επιχειρήσεις της Χαμάς.


Αποθήκευση όπλων σε αποθήκες

Το τεράστιο σύστημα σήραγγας επιτρέπει στους τρομοκράτες να κινούνται απαρατήρητοι σε διάφορα σημεία της Λωρίδας της Γάζας, καθιστώντας πιο δύσκολο τον εντοπισμό και τη στόχευση τους. Επιπλέον, η ηγεσία της Χαμάς στη Γάζα πιστεύεται ότι κρύβεται υπόγεια για να αποφύγει τις ισραηλινές επιχειρήσεις δολοφονίας.


Οι σήραγγες επιτρέπουν επίσης στη Χαμάς να προστατεύει ζωτικά στοιχεία από αεροπορικές επιδρομές. Οι υπόγειες αποθήκες και οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης βοηθούν τη Χαμάς να προστατεύει όπλα, πυρομαχικά και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό.




Συγκεκριμένα, ορισμένες σήραγγες χρησιμοποιούνται ως τόποι εκτόξευσης για επιθέσεις με ρουκέτες στο Ισραήλ. Αυτές οι τοποθεσίες μπορούν να δημιουργηθούν γρήγορα και στη συνέχεια να εγκαταλειφθούν, καθιστώντας δύσκολο για το IDF να προβλέψει ή να αποτρέψει εκτοξεύσεις πυραύλων.


Ορισμένες σήραγγες είναι αρκετά μεγάλες ώστε να χρησιμεύουν ως επιχειρησιακά κέντρα διοίκησης για τη Χαμάς, επιτρέποντας σε ανώτερους διοικητές να συντονίζουν τις στρατιωτικές δραστηριότητες πάνω από το έδαφος.


Μονάδα πολέμου σήραγγας IDF

Αναγνωρίζοντας τη στρατηγική σημασία των σηράγγων, το IDF ανέπτυξε ένα δόγμα και μια τακτική ειδικά για υπόγειο πόλεμο. Αυτό περιλαμβάνει εξειδικευμένο στρατιωτικό εξοπλισμό και τεχνικές, διαδικασίες διοίκησης και ελέγχου, μεθόδους επικοινωνίας και συντονισμό μεταξύ διαφόρων στρατιωτικών κλάδων.


Το IDF επένδυσε σημαντικά σε τεχνολογίες για τον εντοπισμό σηράγγων και τη συμμετοχή σε υπόγειες μάχες. Ο στρατός αξιοποιεί επίσης προηγμένες δυνατότητες πληροφοριών για να αποκτήσει πληροφορίες σχετικά με δραστηριότητες διάνοιξης σήραγγας.



Παράλληλα, η μονάδα Yahalom του Ισραηλινού Στρατού — μια ελίτ δύναμη μάχης μηχανικής — εκπαιδεύεται για να επιχειρεί σε αυτή τη μοναδική ζώνη μάχης. Οι δυνάμεις Yahalom εξασκούν εξειδικευμένες τεχνικές παραβίασης, μάχη από κοντά και μεθόδους ασφαλούς πλοήγησης και καταστροφής σήραγγας.





Για να αναβαθμίσει τις δυνατότητες των δυνάμεων, το Ισραήλ κατασκεύασε εγκαταστάσεις εκπαίδευσης που αντιγράφουν τις συνθήκες των σηράγγων της Χαμάς. Αυτό επιτρέπει στα στρατεύματα να εξασκούν τακτικές αστικού και υπόγειου πολέμου σε ένα ρεαλιστικό περιβάλλον. Οι δυνάμεις Yahalom εκπαιδεύονται σε αυτό το σημείο αυτή την εβδομάδα.


Δεδομένων των μοναδικών προκλήσεων που θέτει ο πόλεμος σε σήραγγες, το IDF ανέπτυξε επίσης και προμήθευσε εξειδικευμένο εξοπλισμό, όπως αναπνευστικές συσκευές, εργαλεία επικοινωνίας και αισθητήρες. Αυτός ο εξοπλισμός βελτιώνει την ικανότητα των ισραηλινών δυνάμεων να επιχειρούν αποτελεσματικά κάτω από το έδαφος σε ένα περιορισμένο περιβάλλον υψηλού κινδύνου.



Σύντομα, οι ικανότητες του Ισραηλινού Στρατού στον πόλεμο σε σήραγγες θα δοκιμαστούν. Καθώς ο στρατός κινείται για να καταστρέψει τη Χαμάς, η κατεδάφιση των υπόγειων βάσεων τρομοκρατίας στη Γάζα είναι η πιο ζωτική αποστολή που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις του Ισραήλ. Σε αυτή τη μάχη, που θα μαίνεται σε όλη τη Γάζα, διακυβεύεται η ίδια η επιβίωση της Χαμάς και της ηγεσίας της.

Σχόλια