Πρώην υπουργός Άμυνας ΗΠΑ Τζέιμς Μάττις: Είναι απολύτως δεδομένο ότι ο ISIS θα επιστρέψει



Ο πρώην υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάττις δήλωσε ότι η απότομη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας  έχει οδηγήσει σε «αταξία» την περιοχή , αυξάνοντας τις πιθανότητες αναζωπύρωσης των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Το CNN ανέφερε ότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο στρατηγός Mazloum Kobani Abdi, επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων υπό την ηγεσία των Κούρδων, δήλωσε σε ανώτερο αμερικανικό διπλωμάτη: «Μας έχετε εγκαταλείψει. Μας αφήνεις να μας σφαγιάσουν. "

Επίσης, το Σάββατο, ένας ακόμη διοικητής της SDF δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: "Η προστασία των φυλακών της Isis δεν θα παραμείνει προτεραιότητα μας. Η υπεράσπιση του εδάφους μας θα αποτελέσει προτεραιότητα εάν ο τουρκικός στρατός συνεχίσει τις επιθέσεις του.

Ο Mattis μίλησε στο NBC με τον Chuck Todd σε μια συνέντευξη που θα μεταδοθεί πλήρως την Κυριακή.

"Αυτή τη στιγμή η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση αναστάτωσης", ανέφερε σε αποσπάσματα που εξέδωσε ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός . 

"Προφανώς, οι Κούρδοι προσαρμόζονται στις τουρκικές επιθέσεις. Και θα πρέπει να δούμε αν είναι σε θέση να διατηρήσουν τον αγώνα ενάντια στην Isis. Θα έχει αντίκτυπο. Το ερώτημα είναι, πόσο; "

Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ μετάνιωσαν για  την απόφαση του Trump, ο Mattis είπε: "Πρέπει να διατηρήσουμε την πίεση στην Isis, ώστε να μην ανακάμψουν.


"Μπορεί να θέλουμε να τελειώσουμε  έναν πόλεμο. Μπορούμε ακόμη και να το δηλώσουμε ότι τελείωσς. Μπορείτε αποσύρετε τα στρατεύματά σας αλλά όπως  ο Πρόεδρος Ομπάμα έμαθε  από το Ιράκ, ο «εχθρός  θα σηκώσει κεφάλι». Και σε αυτή την περίπτωση, αν δεν διατηρήσουμε την πίεση, τότε η Ίσις θα αναζωπυρωθεί. Είναι απολύτως δεδομένο ότι θα επιστρέψουν. "




Σχόλια