Δεν στοχεύσαμε επίτηδες το αμερικανικό παρατηρήριο, λέει ο Ακάρ. Ποιά είναι η αλήθεια;

Η στόχευση των ΗΠΑ στη Συρία από την ερώτηση λέει ο υπουργός Άμυνας
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας στις 12 Οκτωβρίου δήλωσε ότι η στόχευση του σημείου παρατήρησης των ΗΠΑ στη Συρία δεν ήταν καθόλου εσκεμμένη κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης αντιτρομοκρατικής επιχείρησης.


Ο Hulusi Akar δήλωσε ότι τα θραύσματα  στο συνοριακό σταθμό της Τουρκίας στην περιοχή Suruç της επαρχίας Şanlıurfa έπεσαν ένα χιλιόμετρο (0,6 μίλια) νοτιοδυτικά του αμερικανικού παρατηρητηρίου.     

Οι θέσεις των τρομοκρατών ήταν στοχευμένες, είπε ο Akar.     

"Δεν υπήρξαν πυρά εναντίον του αμερικανικού παρατηρητηρίου.     

"Όλες οι προφυλάξεις ελήφθησαν έτσι ώστε να μην προκληθεί ζημιά στην αμερικανική βάση", δήλωσε ο Akar.     

Πρόσθεσε ότι τα πυρά σταμάτησαν μόλις οι ΗΠΑ έθεσαν το ζήτημα στις τουρκικές αρχές.   

Στις 11 Οκτωβρίου, το υπουργείο άμυνας απέρριψε ισχυρισμούς ότι ο τουρκικός στρατός στόχευσε αμερικανικό παρατηρητήριο ανατολικά του Ευφράτη στη βόρεια Συρία εν μέσω της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης.       

"Δεν τίθεται θέμα ότι οποιαδήποτε πυρά στόχευσαν την αμερικανική θέση παρατήρησης", ανέφερε το υπουργείο σε γραπτή δήλωση.       

Δηλώνοντας ότι κάθε μέτρο ελήφθη προκειμένου να μην βλάψει την αμερικανική βάση, είπε ότι "τα πυρά σταμάτησαν όταν οι ΗΠΑ εξέφρασαν τις ανησυχίες τους".       


"Δεν πρόκειται να στοχεύσουμε τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του συνασπισμού", τόνισε.  

Ποιά όμως είναι η αλήθεια?

Πέρα από αυτά που λένε οι τούρκοι η αλήθεια είναι η εξής.

 Η Τουρκική προώθηση στη βορειοανατολική Συρία ξεκίνησε με στόχο την κατάκτηση τριών συνοριακών πόλεων, του Ras al-Ayn, του Tel Abyad και του Ain al Issa, που ελεγχονται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων.

Μέχρι το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, ημέρα 4, αυτό το τριπλό αντικείμενο του πόθου αποδείχτηκε πέρα ​​από την δύναμη του τουρκικού στρατού χωρίς να φέρει σημαντικές ενισχύσεις στρατιωτών και θωρακισμένων πού αν το κανει η Τουρκία θα  προκαλέσει πολλά θύματα, λένε οι στρατιωτικές πηγές του DEBKAfile. 

Ως εκ τούτου, η Τουρκία αποφάσισε να ξεκινήσει με δύο στόχους, αρπάζοντας τα περίχωρα του Ras al-Ayn και τμήματα της βασικής εθνικής οδού Μ4 κοντά στο Ain al Issa. (Το Σάββατο το απόγευμα, οι τουρκικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι η πόλη είχε πέσει.) Αν ο Ras al-Ayn ήταν πραγματικά στα χέρια τους, που άλλες πηγές αρνούνται, τα τουρκικά στρατεύματα θα μπορούσαν να περιπλανηθούν και να συντρίψουν τη δύναμη της SDF για την υπεράσπιση της πόλης Kobani.

Για να αποφευχθεί αυτό, οι ΗΠΑ έστειλαν την περασμένη εβδομάδα μια μικρή  δύναμη για να καταλάβουν τη θέση τους στη βορειοανατολική πόλη Kobani και στο λόφο με θέα το M4. Την Παρασκευή, αυτή η δύναμη βρέθηκε υπό τα πυρά τουρκικού πυροβολικού, τα οποία δεν προξένησε θύματα. 

Η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι ήταν "ένα λάθος", το οποίο είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς, αφού οι Τούρκοι αξιωματικοί έχουν λεπτομερείς χάρτες των τοποθεσιών των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι το Σάββατο, ο Μ4 δεν είχε καταληφθεί από τους Τούρκους

Σχόλια