Αυτόνομη περιοχή, όχι κράτος για τους Κούρδους. Η συμφωνία Κούρδων - Ρωσίας (και Ασαντ).


Η απόφαση του Προέδρου Donald Trump να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την τουρκο-κουρδική αντιπαράθεση την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου προκάλεσε έναν επανακαθορισμό της δύναμης ισχύος στο πεδίο μάχης της ΝΑ Συρίας: το έργο της προστασίας των Κούρδων από τους Τούρκους πέρασε πλέον απο τους αμερικανούς  στον Βλαντιμίρ Πούτιν και στον συριακό στρατό.

Μέχρι τη Δευτέρα, οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης είχαν φθάσει στις κουρδικές πόλεις Kobani, Manbij και Raqqa, καθώς τα τουρκικά στρατεύματα ήταν έτοιμα να προχωρήσουν κατά των δύο πρώτων. 

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, ο συριακός στρατός ήταν ήδη μέσα στις πόλεις αυτές, αλλά, λένε οι στρατιωτικές πηγές του DEBKAfile, δεν θα  μπορούσαν να αντισταθούν σε μια τουρκική επίθεση χωρίς ρωσική υποστήριξη.

Η διαδικασία αυτή, όπως προέβλεπε το DEBKAfile το Σάββατο, ξεκίνησαν από συμφωνία που έκαναν οι Κούρδοι ηγέτες των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακές Άμυνας (SDF) με αξιωματούχους του καθεστώτος Assad στο ρωσικό κέντρο διοίκησης στην αεροπορική βάση Khmeimim κοντά Latakia. 

Οι συζητήσεις αυτές   έγιναν υπο την επίβλεψη Ρώσων αξιωματικών. 

Οι Κούρδοι, αισθανόμενοι εγκαταλελειμμένοι από την αποχώρηση των ΗΠΑ, γρήγορα συμφώνησαν να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους για ένα ανεξάρτητο κράτος και να εγκατασταθούν για αυτόνομη κατάσταση στις βορειοανατολικές επαρχίες τους με αντάλλαγμα ο συριακός στρατός να αναλάβει την υπεράσπιση των πόλεων που απειλούνται με αφανισμό.



Η συμφωνία, η οποία τέθηκε σε ισχύ εντός 24 ωρών, εξακολουθεί να έχει δύσκολα σημεία όπως:

Η ακριβής φύση της κουρδικής αυτονομίας και των σχέσεων με την κεντρική κυβέρνηση στη Δαμασκό.

Τα σύνορα των κουρδικών εδαφών.

Η τύχη του SDF.

Πόσο μακριά θα είναι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν πρόθυμος να πάει για να αποτρέψει τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ερντογάν να σταματήσει την επίθεση του στρατού του στη βόρεια Συρία.

Ο Τραμπ διέταξε τα αμερικανικά στρατεύματα στη βόρεια Συρία να μετακινηθούν ανατολικά, μακριά από μια πιθανή σύγκρουση στις κουρδικές περιοχές, μέχρι τις περιοχές που γειτνιάζουν με τα ιρακινά σύνορα. Ήδη αν και εδώ και αρκετό καιρό η κυβέρνηση της Συρίας δεν είναι σε πλήρη μάχη με τον τουρκικό στρατό χωρίς ρωσικό στρατό και υποστήριξη των αεροπορικών δυνάμεων, η Τουρκία και η Ρωσία βρίσκονται στα πρόθυρα μιας μεγάλης στρατιωτικής σύγκρουσης.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Πούτιν χειρίζεται αυτή τη στάση έχει ερωτηματικά. 

Μπορεί να είναι σε θέση να το λύσει δίνοντας στον Ερντογάν ένα ήσυχο τελεσίγραφο για να σταματήσει την επίθεση ή αλλιώς θα  αντιμετωπίσει άμεσες εχθροπραξίες με το ρωσικό στρατό. 

Εν τω μεταξύ, ο ρώσος ηγέτης βγαίνει από το χάος που δημιούργησε η τουρκική επιχείρηση έχοντας επιτύχει τον πρωταρχικό στόχο της παρέμβασής του στη συριακή σύγκρουση: να φέρει όλα τα μέρη της χώρας κάτω από την κεντρική κυριαρχία του καθεστώτος Assad.

Πιο άμεσα, πρέπει να σταματήσει την απόδραση χιλιάδων ισλαμιστών  μαχητών από στρατόπεδα στην κουρδική επικράτεια μετά από την αναταραχή. Τουλάχιστον 1.000 έχουν δραπετεύσει μέχρι τώρα, δημιουργώντας ανησυχίες για μια επανάκαμψη του ISIS.


Η απόφαση Trump να μεταφέρει  το χάος της Συρίας προς τον Πούτιν είναι συμβατή με το δηλωμένο στόχο του: να αρχίσει να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους.

Σχόλια