Αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές των Αμερικανών στην Τουρκία...


Men stand next to red motorbike watching smoke in the distance

Οι ΗΠΑ έχουν θέσει κόκκινες γραμμές για την τουρκική επίθεση στη Συρία που θα προκαλούσε κυρώσεις κατά της Άγκυρας, συμπεριλαμβανομένης της «εθνοκάθαρσης» και των πυρών που απευθύνεται αδιακρίτως εναντίον πολιτών.

Την Πέμπτη, ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ καταδίκασε επίσης την τουρκική εισβολή, λέγοντας ότι «θέτει σε κίνδυνο τους συμμάχους μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας ... και τρίτον, δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια για ολόκληρη την περιοχή».

Σύμφωνα όμως με πολλές αναφορές, ο αριθμός των  θανάτων πολιτών αυξάνεται τη δεύτερη ημέρα της τουρκικής εισβολής, ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού κατοικημένων περιοχών κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Δεν ήταν σαφές ποιο θα ήταν το αμερικανικό όριο για την επιβολή κυρώσεων, δεδομένου των ασαφών δηλώσεων του Donald Trump  τις τελευταίες ημέρες.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ένας κοινός μηχανισμός ασφαλείας που επεξεργάστηκαν οι ΗΠΑ και η Τουρκία, με τη συμμετοχή μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης και κοινών περιπολιών, δούλεψε καλά, αλλά ο Ερντογάν την απέρριψε απότομα σε τηλεφωνική συνομιλία την Κυριακή με τον Ντόναλντ Τράμπα.


"Θεωρήσαμε ότι αυτό ήταν ένα καλό συμβιβαστικό αποτέλεσμα", δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος. "Αλλά την Κυριακή, ο Πρόεδρος Erdoğan είπε στον Πρόεδρο Trump ότι δεν ήταν ικανοποιημένος από αυτό. Και είπε ότι θα πάει μόνος του και θα κάνει ό, τι οι Τούρκοι πάντα ήθελαν ότι είναι η μέγιστη θέση τους, δηλαδή να προωθηθούν 30 χιλιόμετρα μέσα στη Συρία ».

"Εντός της ζώνης αυτής, μόνο η Τουρκία θα είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια και διάφορα άλλα πράγματα", δήλωσε ο αξιωματούχος προσθέτοντας ότι το σχέδιο που διατύπωσε ο Ερντογάν περιελάμβανε τη μετακίνηση μέχρι 4 εκατομμυρίων συρίων προσφύγων που ζουν σήμερα στην Τουρκία πίσω στην πατρίδα τους.

Ο αξιωματούχος επέμεινε ότι ο Trump δεν είχε δώσει την επίθεση στο «πράσινο φως» και είπε ότι οι ΗΠΑ αρνήθηκαν κάθε είδους στρατιωτική στήριξη για την τουρκική επίθεση.


"Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα δώσουν καμία στρατιωτική υποστήριξη που ζήτησαν οι Τούρκοι σε διάφορα επίπεδα σε διάφορες χρονικές στιγμές, συμπεριλαμβανομένης της κλήσης την Κυριακή", δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος διευκρίνισε επίσης τι πράξεις της Τουρκίας θα προκαλούσαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

"Αυτό θα περιλάμβανε την εθνοκάθαρση. Θα περιλαμβάνει ειδικότερα αδιάκριτο πυρά εναντίον κατικημένων περιοχών, απο τον αέρα αλλά και άλλα πυρά που απευθύνονται στον άμαχο πληθυσμό ", ανέφερε ο αξιωματούχος. "Αυτό ακριβώς εξετάζουμε τώρα. Δεν έχουμε δει σημαντικά παραδείγματα μέχρι τώρα. "


Ωστόσο, ο τόνος του αμερικανικού αξιωματούχου, , έρχεται σε έντονη αντίθεση με τον πρόεδρο, ο οποίος προσπάθησε να μετριάσει τις τουρκικές ενέργειες υποστηρίζοντας ότι οι Τούρκοι και οι Κούρδοι αγωνίζονται εδώ και αιώνες και, περιέργως , ότι οι Κούρδοι δεν βοήθησαν τις ΗΠΑ στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, στην απόβαση της Νορμανδίας.

Πάντως ανεξάρτητοι παρατηρητές εκτιμούσαν ότι οι Τούρκοι δεν θα τηρήσουν καμία κόκκινη γραμμή ούτως ή άλλως, μπήκαν στην Συρία για να κάνουν εθνοκάθαρση και αυτό θεωρείται δεδομένο...

Σχόλια