Το μάθημα είναι σαφές: Οταν έρθει η ώρα της κρίσης, οι ΗΠΑ θα σας εγκαταλείψουν

Turkey launches troop offensive in northeastern Syria

Η απόφαση του Donald Trump να δώσει το πράσινο φως  για να εισέλθει η Τουρκία στη βόρεια Συρία, έχει προκαλέσει έναν πόλεμο κριτικής από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στους Ρεπουμπλικάνους της Ουάσινγκτον, επισημαίνοντας ότι η κίνηση της Άγκυρας θα ξαναζωντανέψει το Ισλαμικό Κράτος , προκαλώντας θανάτους πολιτών και θα σταμπάρει τις ΗΠΑ με μια ανεξίτηλη φήμη στη Μέση Ανατολή ως αναξιόπιστο σύμμαχο.

Αλλά η Δύση έχει χάσει την έλξη που ασκούσε στη Συρία τα τελευταία δύο χρόνια και μπορεί να είναι η αντίδραση της Ρωσίας και του Ιράν, που έχουν δυνάμεις στο έδαφος στη Συρία, που θα απασχολήσουν περισσότερο τον Τούρκο Πρόεδρο Recep  Tayyip Erdoğan . 

Η αντίδρασή τους (της Ρωσίας και του Ιραν) έχουν περισσότερη σημασία για το  μακροπρόθεσμο μέλλον του οκταετούς εμφυλίου πολέμου της Συρίας.


Μέχρι στιγμής, τόσο η Τεχεράνη όσο και η Μόσχα έχουν παροτρύνει τον Ερντογάν να επιδείξει συγκράτηση, αλλά σύντομα θα δουν επίσης τις ευκαιρίες μέσα στο χάος που δημιούργησε η παρορμητικότητα του Trump.

Για αρχή του, ο ρώσος πρόεδρος Βλάντμιρ Πούτιν, ο οποίος επιδιώκει να ενσωματώσει την επιρροή της Ρωσίας σε όλη τη Μέση Ανατολή, θα δει την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί αυτό που θεωρείται η προδοσία του Τούρμπ για τους Κούρδους. 

Το μάθημα είναι σαφές: όταν έρθει η κρίση, οι ΗΠΑ δεν θα σας στηρίξουν,  θα υποστηρίξει ο Πούτιν και θα έχει δίκιο. 

Το Ριάντ θα λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν του αυτόν τον ισχυρισμό.


Αλλά ο Πούτιν θέλει επίσης να σταματήσει τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Με την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη σκηνή, μπορεί να προσπαθήσει να σφυρηλατήσει τη δική του "συμφωνία του αιώνα" μεταξύ του Ερντογάν, του Συριακού καθεστώτος και των Κούρδων.

Αυτό θα σημάνει την πλήρη και σχεδόν αποκλειστική κυριαρχία του Πούτιν στην ευρύτερη περιοχή.

Σχόλια