Διαζύγια Ελλήνων πολιτικών. Κόντρες και διατροφές.


Πριν από περίπου ένα χρόνο, λίγο μετά τις εκλογές, ο υπουργός Δικαιοσύνης δέχθηκε στο γραφείο του ένα συνάδελφό του υφυπουργό για να συζητήσουν θέματα συναρμοδιότητάς τους. Πάνω στην κουβέντα ο υφυπουργός, που είχε το μυαλό του στο προσωπικό του πρόβλημα, τον ρώτησε: «Ξέρεις πόσα χρόνια χρειάζεται για να βγει ένα διαζύγιο;».

«Δύο-τρία;», απάντησε σε ερωτηματικό τόνο ο Σωτήρης Χατζηγάκης. «Αμ, δε... Βάλε μέχρι επτά για να είσαι μέσα», είπε ο... τσουρουφλισμένος υφυπουργός. Εκείνη η συνάντηση στο κτίριο της οδού Κατεχάκη ήταν η αφορμή για μια σημαντική τομή στο νομοσχέδιο για το Οικογενειακό Δίκαιο που έκανε την έκδοση του διαζυγίου πιο εύκολη, χρονικά και ουσιαστικά.

Τα διαζύγια στον πολιτικό κόσμο έχουν μακρά ιστορία. Εστω και δίχως ευνοϊκές νομικές ρυθμίσεις, είναι πολλοί αυτοί που έχουν περάσει από το δικηγόρο τους για την κρίσιμη υπογραφή. Αλλοι το έκαναν με διακριτικότητα, άλλοι έγιναν πρωτοσέλιδο, ούτως ή άλλως πάντως, όπως λέει και η διαφήμιση, «το αποτέλεσμα μετράει»...

Οι δύο εμβληματικές φυσιογνωμίες της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής ιστορίας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου, αποτελούν τα δύο άκρα αντίθετα στον τρόπο με τον οποίο χώρισαν. Ο πρώτος φρόντισε να μη γίνει ποτέ μεγάλο θέμα ο χωρισμός του με την Αμαλία Μεγαπάνου, που έγινε με διακριτικότητα στο Παρίσι, ο δεύτερος έκανε συνειδητά πρώτο θέμα την προσωπική του ζωή με κείνο το περίφημο νεύμα στη Δήμητρα Λιάνη στη σκάλα του αεροπλάνου της Ολυμπιακής, γυρίζοντας από το Χέρφιλντ. Χώρισε τη Μαργαρίτα, παντρεύτηκε τη Δήμητρα και κυβέρνησε μαζί της την Ελλάδα από το ’93 ως το ’96.

Τα διαζύγια των πολιτικών κατά κανόνα δεν αλλάζουν δραματικά το πολιτικό τους προφίλ. Δεν μπορούμε βέβαια να ξέρουμε ποιο θα ήταν το μέλλον του Μπιλ Κλίντον αν χώριζε τη Χίλαρι μετά τη δημοσιοποίηση της περιπέτειάς του με τη Μόνικα. Μπορούμε όμως να υποθέσουμε ότι αν η ίδια η Χίλαρι επέλεγε τότε να τον τιμωρήσει για το λεκέ στο φόρεμα της Μόνικα ζητώντας διαζύγιο, ίσως δεν έφτανε ποτέ στη διεκδίκηση του χρίσματος των Δημοκρατικών.

Περιπτώσεις σαν αυτή του Νικολά Σαρκοζί είναι σπάνιες και αξίζουν... συγχαρητηρίων. Δεν είναι μικρό πράγμα για έναν πολιτικό ηγέτη, την εποχή του θριάμβου της τηλεοπτικής εικόνας, να χωρίζει τη Σεσιλιά επειδή τον απάτησε και να παντρεύεται την Κάρλα Μπρούνι. Και μόνο για να ελπίζει κανείς ότι μπορεί να του συμβεί κάτι τέτοιο, αξίζει που συντόμευσε ο Χατζηγάκης τις διαδικασίες έκδοσης διαζυγίου.

Δεύτεροι και τρίτοι γάμοι
Στην ελληνική πολιτική ζωή υπάρχουν πολυσυζητημένα διαζύγια αλλά και πολυσυζητημένοι δεύτεροι και τρίτοι γάμοι. Μπορεί συνήθως να δυσκολεύονται να στείλουν θετικά πολιτικά μηνύματα, σε ό,τι αφορά όμως την προσωπική τους ζωή οι περισσότεροι πολιτικοί μας δείχνουν αποφασισμένοι και αισιόδοξοι. Κλείνουν με σχετική ευκολία την πόρτα πίσω τους και λένε «η ζωή συνεχίζεται». Στην εκκλησία με παπά και με κουμπάρο ή καμιά φορά και στο δημαρχείο. Και βέβαια, επειδή μια, δυο, τρεις, άντε τέσσερις φορές στη ζωή χωρίζει και ξαναπαντρεύεται κανείς -η Ελίζαμπεθ Τέιλορ μόνο το άντεξε επτά φορές- ακολουθεί συνήθως και μια ωραία δεξίωση...

Η πιο διάσημη γαμήλια δεξίωση στα νεοελληνικά πολιτικά χρονικά έγινε στο Παρίσι και την παρέθεσε ο Ακης Τσοχατζόπουλος στο «Four Seasons». Ο Ακης ήταν χρόνια «στα χωρίσματα» με τη Γερμανίδα σύζυγό του Γκούντρουν. Την παντρεύτηκε όταν ήταν νέος στη Γερμανία, έκανε μαζί της και δυο κόρες, ο χρόνος όμως περνούσε, η εξουσία -στην οποία είχε πάντα σημαντικό μερίδιο- είναι μεγάλο αφροδισιακό, το παράδειγμα του Ανδρέα φώτιζε το δρόμο των θαυμαστών του κι έτσι ο Ακης αποφάσισε κάποια στιγμή να τον ακολουθήσει. Η Γκούντρουν, Γερμανίδα βέρα, το αντιμετώπισε ψύχραιμα, φρόντισε να λάβει τα απαραίτητα και λίγο παραπάνω και τον άφησε να χαρεί την ελευθερία του. Ο ωραίος Ακης έκανε στάση στην κυρία Βίκυ Σταμάτη κι έκανε μαζί της κι ένα παιδί. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Το τρίτο παιδί του Ακη, αυτό που έκανε με τη Βίκυ, είναι μικρότερο από το εγγόνι που του χάρισε η κόρη του.

Το πιο διάσημο διαζύγιο που δεν εκδόθηκε ποτέ ήταν αυτό του Γιάννου Παπαντωνίου από τη μακαρίτισσα Λία Καρτάλη. Γόνος εκλεκτής οικογένειας του Βόλου (λένε πως η εκκλησία του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται απέναντι από την κατοικία Καρτάλη χτίστηκε έτσι ώστε να μη βλέπει το σπίτι το πίσω μέρος της), η Λία ερωτεύτηκε το νεαρό Γιάννο στο Παρίσι όταν έκανε εκεί το διδακτορικό του. Απέκτησαν μαζί ένα γιο και μια κόρη. Αυτοί που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα υποστηρίζουν ότι η συμβολή της συζύγου του Γιάννου ήταν καθοριστική στην πολιτική του ανέλιξη.

Η Λία είχε υποβάλει αγωγή διαζυγίου, ο θάνατος όμως την πρόλαβε και η αγωγή δεν εκδικάστηκε ποτέ. Ο Γιάννος ξαναπαντρεύτηκε και η νέα σύζυγός του, Ρούλα Παπαντωνίου, πρώην γραμματέας του, απολαμβάνει μαζί του μέρος της περιουσίας Καρτάλη που κατάφερε να κερδίσει ο πρώην υπουργός.

Κεραυνοβόλος έρωτας
Στα πιο πολύκροτα διαζύγια συγκαταλέγεται σίγουρα αυτό της Μιλένας Αποστολάκη και του γνωστού επιχειρηματία Πολυχρόνη Συγγελίδη
. Η Μιλένα είχε ήδη πίσω της ένα πρώτο νεανικό γάμο με κοινοτικό υπάλληλο στις Βρυξέλλες, ο οποίος έληξε χωρίς περιπέτειες, κι όταν γνωρίστηκε με τον Συγγελίδη, τον Ιούνιο του 2003, συνέβη αυτό που λέμε «κεραυνοβόλος έρωτας». Τόσο κεραυνοβόλος που μέσα σε ένα χρόνο το ζευγάρι είχε παντρευτεί και είχε αποκτήσει και παιδί.


Ολοι θυμούνται τη Μιλένα ευτυχισμένη σύζυγο και μέλλουσα μητέρα στην προεκλογική εκστρατεία του 2004, να δυσκολεύεται να προσέλθει στις συγκεντρώσεις λόγω προχωρημένης εγκυμοσύνης. Τα πράγματα άρχισαν να μπερδεύονται αφ’ ης στιγμής το ΠΑΣΟΚ έφυγε από την εξουσία, γεννήθηκε ο διάδοχος Συγγελίδης και ξεκίνησαν οι οικογενειακές πιέσεις προς τη Μιλένα να εγκαταλείψει την πολιτική. Η συνέχεια παίχτηκε στα δικαστήρια, με δημοσιεύματα στον Τύπο και με σκληρές αλληλοκατηγορίες που ακόμη δεν έχουν σταματήσει.

Στον κύκλο των διαζευγμένων του ΠΑΣΟΚ ανήκει και ο ίδιος ο αρχηγός του. Ο Γιώργος παντρεύτηκε την πρώτη σύζυγό του Εύα με πολιτικό γάμο στο Λονδίνο κι έκανε μαζί της ένα γιο. Ο χωρισμός τους δεν έκανε πάταγο, κάποιοι πάντως θυμούνται ακόμη μια μελαχρινή κοπέλα με άσπρο παλτό να κυνηγά σε ένα διάδρομο μιας Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι τον τότε υπουργό Εξωτερικών για να του μιλήσει... Η Εύα προσφέρθηκε να μεταφράζει για τους ξένους ηγέτες στην κηδεία του Ανδρέα και φαινόταν ότι δεν είναι το πρόσωπο που θα δημιουργούσε ποτέ προβλήματα στο σημερινό αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

Ενα βιβλίο με συνεντεύξεις της όμως, στο οποίο εμφανίζει τον Γιώργο ως «άθεο», χρησιμοποιήθηκε από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Ο πρώτος γάμος του Γιώργου πάντως έχει ξεχαστεί και η εικόνα του δίπλα στην Αντα, με την οποία απέκτησε την κόρη του Μαργαρίτα, είναι πολύ καθαρή για να τη σκιάσει ένα παλιό και ξεχασμένο εδώ και χρόνια διαζύγιο...

Στη Νέα Δημοκρατία δεν κατάφεραν ποτέ να γράψουν ιστορία με διαζύγια και δεύτερους - τρίτους γάμους. Λίγο ο συντηρητισμός της παράταξης, λίγο η «τύχη», λίγο ο φόβος του πολιτικού κόστους, οι δικηγόροι δεν έχουν κερδίσει -ακόμη- πολλά από γαλάζιους χωρισμούς. Από τους εν ενεργεία υπουργούς έχουμε έναν που χώρισε πρόσφατα, τον Μιχάλη Λιάπη. Το έκανε με το στιλ που επιβάλλει η πολιτική του παράδοση και με γνώμονα το γεγονός ότι έχει και δύο παιδιά. Η πρώην σύζυγός του, Αμαλία Μπογδάνου, γόνος γνωστής αθηναϊκής οικογένειας, τον βοήθησε σε αυτό.

Η σχέση τους περνούσε κρίση ήδη από τις εκλογές του 2004, ελάχιστοι όμως από τους ψηφοφόρους του συζύγου της το γνώριζαν. Ακόμη και σήμερα που το ζευγάρι δεν είναι πια μαζί, διατηρεί φιλικές σχέσεις και αποφεύγει αναφορές σε προσωπικά θέματα.

Πιο δύσκολα ήταν τα πράγματα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παρά τα τρία παιδιά και τις δικές του προσπάθειες για επανασύνδεση με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι, μετά την κρίση που πέρασε ο γάμος του, το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Κι αυτό δεν είναι το πιο ευχάριστο πράγμα σε μια οικογένεια σαν αυτή του Μητσοτάκη, που υπερηφανεύεται ότι αποτελεί μια ανοιχτή αγκαλιά για όποιον μπαίνει στις τάξεις της.

Το πιο γνωστό διαζύγιο στην κυβερνητική παράταξη τα τελευταία χρόνια ήταν αυτό του Πάνου Καμμένου. Παντρεμένος με την Πέγκυ, κόρη του γνωστού επιχειρηματία Γιάννη Φιλίππου, αντιμετώπιζε συχνά την κριτική ότι έχει όλα τα προβλήματά του λυμένα γιατί κοντά στη δική του οικογενειακή περιουσία έχει προστεθεί και αυτή της συζύγου του. Εκανε τρία παιδιά σ’ αυτό το γάμο αλλά τελικά χώρισε, σχετικά ήπια και χωρίς αρνητική δημοσιότητα, για να παντρευτεί στη συνέχεια τη δικηγόρο Ελενα Τζούλη, την οποία είχε γνωρίσει σε πάνελ του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Τι να σου κάνει ο κίτρινος Τύπος, όταν βρίσκεις τα ταίρι σου μέσα στη ζούγκλα της πολιτικής... Το ζευγάρι παντρεύτηκε στην Ικαρία, αγαπημένο τόπο προορισμού του γαμπρού και τόπο καταγωγής της νύφης, με την Ελενα να βγαίνει μέσα από βάρκα. Γρήγορα απέκτησαν και ένα παιδί, το τέταρτο του Πάνου...

Ο κύκλος των γαλάζιων διαζυγίων κλείνει με τον Θανάση Νάκο. Ο υφυπουργός Εσωτερικών είναι βέβαιο ότι θα την ήθελε νωρίτερα τη ρύθμιση Χατζηγάκη. Η σύζυγός του Αννα Ευλογημένου τον ανάγκασε πολλές φορές να κάνει το σταυρό του αρνούμενη να του δώσει το διαζύγιο, ενώ στο Βόλο όλοι γνώριζαν εδώ και χρόνια ότι αυτός ο γάμος είναι τελειωμένος. Ο Νάκος παντρεύτηκε ξανά πριν από ένα μήνα την αγαπημένη του Δανάη, που εργάζεται μαζί του στο υπουργείο.

Η Αριστερά έχει… ιστορία
Στο χώρο της Αριστεράς έχουν ιστορία στα διαζύγια. Η πάλαι ποτέ ηγέτις του χώρου, Μαρία Δαμανάκη, έχει τρεις γάμους στο ενεργητικό της.
Με τον Δημήτρη Καραγκουλέ, τότε στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς και τώρα επιχειρηματία, με το δημοσιογράφο Δημήτρη Δανίκα και με τον ηθοποιό Γιώργο Κιμούλη.


Το πιο διάσημο διαζύγιο όμως είναι αυτό που πήρε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος από τη Φωτεινή Τομαή. Γνωρίστηκαν τυχαία όταν εκείνος την υπερασπίστηκε ως δικηγόρος για ένα τροχαίο. Εκείνη είχε ένα πρώτο γάμο με στέλεχος του ΚΚΕ κι εκείνος με τη Λίνα Αλεξίου, ηρωική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα. Η αντίστροφη μέτρηση στο γάμο τους άρχισε το 1996 και τότε άρχισαν και οι προσωπικές περιπέτειες. Αγωγές, δικαστικές διενέξεις, αρνητική δημοσιότητα και τελικά ένα διαζύγιο που το έμαθε όλη η Ελλάδα. Σήμερα ο Νίκος Κωνσταντόπουλος είναι παντρεμένος με τη Χαρά Φράγκου, πρώην σύζυγο του Νίκου Χριστοδουλάκη.
απο τον ελεύθερο τύπο.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΟΛΑ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ!!!