ΑΑΔΕ: Στο 33,2% η παραβατικότητα στα πρατήρια υγρών καυσίμων το 2018

Αποτέλεσμα εικόνας για πρατηριο καυσιμων
Ποσοστό παραβατικότητας που ξεπερνά το 33,2% καταδεικνύουν οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή στα πρατήρια υγρών καυσίμων, με βάση τα στοιχεία του συστήματος εισροών - εκροών.

Από τους ελέγχους των δειγμάτων που έχει σταλεί στο Γενικό Χημείο του Κράτους προέκυψε νοθεία για το 11% των περιπτώσεων αυτών.

Όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν ελεγχθεί πανελλαδικά, για το 2018, με βάση το σύστημα εισροών - εκροών, ανέρχεται σε 546 και από τις μέχρι στιγμής ολοκληρωμένες υποθέσεις έχουν βρεθεί παραβάσεις σε 181 επιχειρήσεις με αποτέλεσμα το μέχρι σήμερα ποσοστό παραβατικότητας να ανέρχεται στο 33,2%.

Επισημαίνεται ότι το ποσοστό αυτό δεν αποτυπώνει το εν γένει ποσοστό φοροδιαφυγής ή λαθρεμπορίου στον κλάδο αυτό, δεδομένου ότι οι σχετικοί έλεγχοι διενεργήθηκαν στα πρατήρια που είχαν επιλεγεί για έλεγχο με βάση ειδικά κριτήρια επικινδυνότητας

Την ίδια ώρα, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ διαβίβασαν για χημική ανάλυση προς τις Χημικές Υπηρεσίες του Κράτους 1.869 δείγματα και εξ αυτών έχουν διαπιστωθεί ως μη κανονικά τα 206 δείγματα (ποσοστό μη κανονικότητας 11%).

Στα μη κανονικά δείγματα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται ενδεικτικά περιπτώσεις πετρελαίου κίνησης νοθευμένο με πετρέλαιο θέρμανσης, με άλλα πετρελαϊκά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε θείο, με νερό ή υπόστημα και βενζίνες νοθευμένες με άλλες βενζίνες χαμηλών οκτανίων, με ελαφρά λάδια, με νερό, με αιθανόλη.  

Μη κανονικά δείγματα βρέθηκαν για το 15% των περιπτώσεων στο πετρέλαιο κίνησης, στο 5,5% στο ναυτιλιακό πετρέλαιο, 1,6% στο πετρέλαιο θέρμανσης και 1,9% στη βενζίνη.

Επιπλέον, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ προέβησαν σε ελέγχους και σε επιχειρήσεις, που διαθέτουν υγραέριο. Σε 422 περιπτώσεις βρέθηκαν 138, ποσοστό 32,7% και έχουν δεσμεύτηκαν 9.665 κιλά υγραέριο. 

Σχόλια