Ολα χαλάνε ρε φίλε (αν ήσουν αστροναύτης θα έμπαινες σε κινέζικο πύραυλο;) >> Διαστημικός σταθμός της Κίνας πρόκειται να πέσει από τον ουρανό

Ο διαστημικός σταθμός εκτός ελέγχου της Κίνας πρόκειται να πέσει από τον ουρανό
Ο διαστημικός σταθμός εκτός ελέγχου της Κίνας πρόκειται να πέσει από τον ουρανό

Αποτέλεσμα εικόνας για Tiangong-1

Ο διαστημικός σταθμός Tiangong-1 της Κίνας έχει τεθεί εντελώς εκτός ελέγχου εδώ και μήνες και οι διαστημικές υπηρεσίες από όλο τον κόσμο αναμένουν να καταρρεύσει στη Γη στις αρχές του 2018. Δυστυχώς κανείς δεν ξέρει ακριβώς πότε ή όπου το τεράστιο κομμάτι του χώρου τα σκουπίδια θα προσγειωθούν.

Το Tiangong-1, που σημαίνει "Heavenly Palace", φιλοξένησε αρκετούς Κινέζους αστροναύτες κατά τη διάρκεια της σύντομης διάρκειας ζωής του, αλλά μετά την εκτεταμένη αποστολή του το 2016, η κινεζική διαστημική υπηρεσία αποκάλυψε ότι είχε χάσει την επικοινωνία με το διαστημόπλοιο και ότι η φθίνουσα τροχιά του τελικά θα οδηγήσει σε πτώση στη Γη. Αυτό δεν είναι μεγάλη είδηση.

Οι επιστήμονες που παρακολουθούσαν την ταραγμένη ύπαρξη του διαστημικού σταθμού προσπαθούσαν να προβλέψουν πού μπορεί να χτυπήσει τον πλανήτη μας, αλλά μόνο κατάφεραν να τον περιορίσουν σε μια περιοχή μεταξύ 43 βαθμών βόρεια και 43 μοιρών νότια. Το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής καλύπτεται από ωκεανό, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μια πιθανότητα από 1 σε 10.000 ότι τα συντρίμμια προσγειώνονται σε μια κατοικημένη περιοχή, ενδεχομένως τραυματίζοντας τους ανθρώπους ή επιβλαβείς δομές.

Ο διαστημικός σταθμός ζυγίζει 18.740 λίβρες και ενώ ένα μεγάλο μέρος του υλικού που δημιουργεί το σκάφος θα καεί στην τριβή της γήινης ατμόσφαιρας, χιλιάδες λίβρες συντριμμιών αναμένεται να επιβιώσουν στην επανένταξή του. Με κανέναν τρόπο να ελέγξουμε πού ή πότε το κινεζικό όχημα επανεισέρχεται, είναι αδύνατο να προβλέψουμε την ακριβή θέση όπου όλα τα συντρίμμια θα προσγειωθούν.

Σύμφωνα με μια συχνή ερώτηση σχετικά με το Tiangong-1, ο πραγματικός αντίκτυπος των συντριμμιών δεν μπορεί να είναι ούτε το πιο επικίνδυνο κομμάτι για την πτώση του προς τη Γη. Τα δυνητικά επικίνδυνα υλικά, συμπεριλαμβανομένης της υδραζίνης, μιας πολύ τοξικής χημικής ουσίας που χρησιμοποιείται στα καύσιμα πυραύλων, μπορεί να επιβιώσουν από την επανεισαγωγή. Εάν κάποιοι άνθρωποι ή ζώα έλθουν σε επαφή με την ουσία, θα ήταν πολύ άσχημα νέα.


Το διαστημικό σκάφος αναμένεται να πέσει τελικά στη Γη κάποια στιγμή τον Μάρτιο, αν και οι παρατηρητές μπόρεσαν μόνο να περιορίσουν την ημερομηνία κατάβασης σε παράθυρο διάρκειας δύο εβδομάδων, το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικό. Όταν τελικά αρχίσει να πέφτει, οι επιστήμονες θα έχουν πολύτιμο χρόνο για να προβλέψουν την περιοχή του αντίκτυπου, αλλά μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι κάθε διαστημική υπηρεσία στον πλανήτη θα την παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς.

Σχόλια