Neuron. Τό πρώτο μη επανδρωμένο ευρωπαικό μαχητικό τού μέλλοντος στην πρώτη του πτήση. Στό πρότζεκτ συμμετέχει και η Ελλάδα.




Η πρώτη επίδειξη μη επανδρωμένου μαχητικού αεροσκάφους που σχεδιάστηκε από την Dassault Aviation, σε συνεργασία με αρκετούς ευρωπαίους κατασκευαστές, είναι ο πρόδρομος μιας νέας γενιάς μαχητικό που σχεδιάζονται τώρα για το 2030.

 Αυτή είναι μια πρώτη για την Ευρώπη.

Συνοδευόμενο από ένα μαχητικό αεροσκαφος Rafale το μη επανδρωμένο μαχητικό (UAV), απογειώθηκε σε μια αποστολή και επέστρεψε στην αφετηρία του στη Γαλλία.

Το αερσκάφος που μοιάζει με  UFO και ονομάζεται Neuron απογειώθηκ  το Σάββατο στις 8:20 απο το  κέντρο ελέγχου πτήσης της  Dassault Aviation * Istres, σε συνεργασία με τις ομάδες των πτητικών δοκιμών της Γενικής Διεύθυνσης. Στη συνέχεια πέταξε πάνω από αραιοκατοικημένες περιοχές γύρω από τη λίμνη Berre πριν επιστρέψει στην αφετηρία του. Παρά το μικρό άνεμο, η πτήση διήρκησε 25 λεπτά όλα πήγαν τέλεια και όλες οι δοκιμές -  προσομοίωσης, υψηλής ταχύτητας στροφές ικανότητα να ευθυγραμμιστεί με το διάδρομο  αυτόματα - υπήρξαν επιτυχείς.  Είναι η πρώτη μεγάλη επίδειξη τέτοιας  τεχνολογίας  στην Ευρώπη και είναι ο πρόδρομος μιας νέας γενιάς μαχητικών, τα FCAS πρόγραμμα (Future European Air Combat System), το οποίο θα αντικαταστήσει τα τρέχοντα ευρωπαϊκά μαχητικά - το Rafale, Eurofighter και το Gripen - το 2030 και  θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στους πολέμους του μέλλοντος. .

Για την κατασκευή έχουν υπογραφεί συμβάσεις με μια χούφτα  κατασκευαστών που έχουν επιλεγεί για την εμπειρία τους στον τομέα τους. Συνολικά, σχεδόν το ήμισυ του φόρτου εργασίας έχει ανατεθεί στην ιταλική Alenia Aermacchi, τη σουηδική Saab, τήν EADS-Casa, δηλαδή την ισπανική EADS, τήν ελληνική ΕΑΒ και την Ελβετικής Ruag.

 Μετά από αυτή την πρώτη πτήση, θα πρέπει το Neuron να εκτελέσει εκατό πτήσεις μεταξύ των οποίων 80 στην Ιστρ και τις υπόλοιπες στη Σουηδία και την Ιταλία. Η εκστρατεία έχει ως στόχο να επικυρώσει την τεχνολογία της διοίκησης και ελέγχου ενός μη επανδρωμένου, στα όπλα στην αυτονομία  και στο να μην είναι ανιχνεύσιμο. .

Το Neuron είναι το πιο stealth αεροσκάφος που κατασκευάστηκε ποτέ. Είναι σε θέση να γίνει σχεδόν αόρατο, και να γίνεται ένα  με το περιβάλλον του. "Να ληφθεί υπόψη ότι ένα Neuron στό ραντάρ δεν είναι μεγαλύτερο από ένα σπουργίτι, παρά τους 7 τόνους και το άνοιγμα φτερών που ισοδυναμεί με ένα Mirage 2000», λέει ο Didier Gondoin, διευθύνων σύμβουλος της Dassault Aviation Τεχνική.

  "Το Neuron παρουσιάζει την επόμενη γενιά των μαχητικών αεροσκαφών, είτε αυτά είναι επανδρωμένα ή μη επανδρωμένα, με στόχο τη διατήρηση της ευρωπαϊκής αυτονομίας σε αυτόν τον τομέα. Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση  της βιομηχανικής τεχνολογίας, "δήλωσε ο Jean-Yves Le Drian.


Σχόλια