Είναι αυτός ο πίνακας - στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης - πορνογραφικός;

Οκτώ χιλιάδες υπογραφές πολιτών για να αποσυρθεί το έργο από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης - Το Μουσείο όμως απέρριψε το αίτημά τους

Μια ανήλικη, 12 ή 13 ετών, ποζάρει προκλητικά αφήνοντας σε κοινή θέα το καλλίγραμμο πόδι της ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Τι διαστάσεις λαμβάνει ο ερωτισμός όταν κοιτάζει κανείς την μικρή "Τερέζα" στον πανέμορφο πίνακα του διάσημου Γαλλοπολωνού ζωγράφου Μπαλτίς; Η πολύκροτη υπόθεση "Γουάινσταιν" έχει κάνει πιο ευαίσθητο το κοινό σε θέματα σεξουαλικού περιεχομένου.


Ο πίνακας που εκτίθεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης προκάλεσε έντονη δυσφορία σε οκτώ χιλιάδες πολίτες οι οποίοι συγκέντρωσαν τις υπογραφές τους για να αποσυρθεί το "πορνογραφικό" γι΄αυτούς έργο. Όμως το μουσείο απέρριψε το αίτημά τους, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ. 

Αποτέλεσμα εικόνας για jeunes filles en fleur     
Ο Μπαλτίς φιλοτέχνησε τον πίνακα "Τερέζα" το 1938. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους του 20ού αιώνα. Απεβίωσε πλήρης ημερών στην Ελβετία, όπου ζούσε. Ο Μπαλτάσαρ Κλοσόφσκι ντε Ρόλα, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, ήταν ένας από τους ελάχιστους εν ζωή καλλιτέχνες που είδε έργα του να εκτίθενται στο Λούβρο. Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1908 από Πολωνούς γονείς. Αυτοδίδακτος, ξεκίνησε να ζωγραφίζει στα δεκάξι του χρόνια. 

Στα πρώτα του βήματα κινήθηκε στην αναπαραστατική ζωγραφική, με κοφτή και ακριβή πινελιά. Μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η σύνθεσή του έγινε πυκνότερη και με νέα θέματα (γυμνές γυναικείες και κοριτσίστικες φιγούρες).


Χαρακτηριστικά της ζωγραφικής του Μπαλτίς είναι η αυστηρότητα της σύνθεσης, η αργή εκτέλεση των έργων, η εμμονή του στο ρεαλισμό. Επίσης, ήταν γνωστή η αντίθεσή του στη ζωγραφική των περισσοτέρων συγχρόνων του, για τους οποίους έλεγε ότι τους λείπει η δεξιοτεχνία, και η επιμονή του στην άποψη ότι η ζωγραφική δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων, γιατί δε χωρά σε καμία γλώσσα. Στη θεματολογία του επέλεγε σχεδόν πάντα νωχελικές και αισθησιακές πόζες νεαρών κοριτσιών. 

Σχόλια