Tο πόρισμα για την πτώση του ελικοπτέρου στα Ίμια (βίντεο) > Δεν καταρρίφθηκε

Αποτέλεσμα εικόνας για ιμια ελικοπτερο




Το κανάλι star έπαιξε το παρακάτω ρεπορτάζ σχετικά με το ελικόπτερο των Ιμίων..

Το πλήρωμα του AGUSTA BELL με τον αριθμό 21, στάλθηκε πριν από 21 χρόνια σε μια αποστολή αυτοκτονίας. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στο πόρισμα του Ναυτοδικείου Πειραιά για την πτώση του ελικοπτέρου στη Δυτική Ίμια. Και να γιατί :

Πρώτα - πρώτα προκύπτει ότι και οι τρεις ήρωες του ελικοπτέρου, ο Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο Παναγιώτης Βλαχάκος και ο Έκτορας Γιαλωψός, ήταν άυπνοι από 30 έως 40 ώρες και μάλιστα βρίσκονταν σε μεγάλο στρες, εξαιτίας της αποστολής τους που ήταν η επιβεβαίωση ότι Τούρκοι κομάντος είχαν ανέβει στη βραχονησίδα.
Επιπλέον δεν είχαν συντηρηθεί, όπως σημειώνεται στο πόρισμα, για νυχτερινές αποστολές τέτοιου τύπου. 

Φυσικά σε πολεμικές συνθήκες, όπως εκείνη τη νύχτα, δεν χωρούν πολυτέλειες. Όλα γίνονται γρήγορα με όσα μέσα υπάρχουν και κανείς δεν μπορεί να κάνει κριτική από την ασφάλεια του γραφείου του. Όμως, γεγονός είναι ότι στο πόρισμα γίνεται σαφές ότι οι εντολές που δόθηκαν στο πλήρωμα ήταν αντικανονικές και ενδεχομένως λάθος, επειδή:

α) Δεν τους είπαν το ύψος του νησιού

β) Δεν τους είπαν πώς να αντιδράσουν εάν προσβληθούν από το έδαφος

γ) Τους διέταξαν να πετούν με μεγάλη ταχύτητα, κάτι που δεν συμβαδίζει με αποστολή έρευνας

Ειδικά στον Κυβερνήτη της φρεγάτας ΝΑΒΑΡΙΝΟ, από όπου απονηώθηκε το ελικόπτερο, καταλογίζονται σημαντικές ευθύνες επειδή διέταξε την αποστολή χωρίς να γνωρίζει σαφώς τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και κυρίως: Τη χαμηλή ορατότητα κάτω του 1,5 χιλιομέτρου, το ύψος της βάσης νεφών, που ήταν κάτω από τα 850 πόδια και τη μη ύπαρξη ορατού ορίζοντα.

Στο πόρισμα επισημαίνεται ότι δεν προέκυψε μηχανική βλάβη. Ωστόσο, γίνεται σαφές ότι κάποια στιγμή, άναψε μια λυχνία στο πιλοτήριο που προειδοποιεί για ενδεχόμενη βλάβη.
Στο πόρισμα επισημαίνεται επιπλέον ότι το ελικόπτερο δεν ήταν εφοδιασμένο με κατάλληλα συστήματα για νυχτερινή έρευνα. Όπως επίσης και ότι απαγορεύεται η χρήση προβολέα έρευνας τη νύχτα, εκτός κι αν πρόκειται για αποστολή διάσωσης.

Στο πόρισμα περιλαμβάνεται φυσικά και η βαλλιστική έκθεση 20 σελίδων που αποδεικνύει ότι το ελικόπτερο δεν καταρρίφθηκε.




Σχόλια