Καταρρέει η άποψη της κυβέρνησης ότι οι θεσμοί διαφωνούν μεταξύ τους > Κοινό τελεσίγραφο ΔΝΤ - ΕΕ στην Αθήνα

Αποτέλεσμα εικόνας για τσακαλωτος eurogroupΗ ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι εφικτή, η συμμετοχή του ΔΝΤ αναμενόμενη και η επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα δρομολογημένη, αρκεί η Ελλάδα να νομοθετήσει από τώρα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2019 και επέκεινα και να κλείσει τα ανοιχτά θέματα σε αγορά εργασίας, ενέργειας και ό,τι άλλο απέμεινε ως υπόλοιπο από τις συζητήσεις πριν από τις γιορτές.

ΔΝΤ και ΕΕ δεν διαφωνούν ούτε στα μέτρα που πρέπει να πάρει η Ελλάδα, όμως η ΕΕ προσπαθεί να κάνει το πλαίσιο της συμφωνίας πιο εύπεπτο για την κυβέρνηση. Φυσικά ακόμα και για το ίδιο το ΔΝΤ δεν τίθεται θέμα υλοποίησης τώρα των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, αλλά πρόκειται περί στοιχήματος, αν τα δημοσιονομικά δεδομένα πέσουν έξω το 2019. 

Παρομοίως πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι εταίροι και το Ταμείο δεν θα μειώσουν το όριο του 3,5% στο 3% αλλά θα αφήσουν ευέλικτο το τι θεωρούν μεσοπρόθεσμο διάστημα - ενδεχομένως δε να καταλήξουν σε μια μικρότερη περίοδο από ό,τι αρχικά ήταν αντιληπτό. 

Συνεπώς η μπάλα είναι και πάλι στο γήπεδο της Ελλάδας και η τρόικα θα γυρίσει στην Αθήνα, μόνο όταν η συμφωνία θα είναι πολύ κοντά στο κλείσιμό της. 

Τα μέτρα είναι ήδη γνωστά και έχουν να κάνουν με το αφορολόγητο, το συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας (όπως υπενθύμισε ο Ντάισελμπλουμ) και από την άλλη πλευρά υπάρχει απλά το χάος και οι περιπέτειες.

Σχόλια