Ο Ελληνορθόδοξος Τζορτζ Μάικλ (Γιώργος Παναγιώτου) > Περήφανος για την ελληνοκυπριακή του καταγωγή

Με την ελληνική σημαία από τη συναυλία του το 2007 στην Αθήνα.




«Eκτός από τις πολλές τρίχες που έχω στο σώμα μου, άλλα ελληνοκυπριακά χαρακτηριστικά μου είναι η αυτοπεποίθηση και η αποφασιστικότητα, τα οποία κληρονόμησα από τον πατέρα μου» είχε πει σε συνέντευξή του ο Τζορτζ Μάικλ ή αλλιώς Γεώργιος Παναγιώτου.

Ο μεγάλος καλλιτέχνης δήλωνε περήφανος για την ελληνοκυπριακή του καταγωγή ενώ, όπως μας αποκάλυψε ο Aρχιεπισκόπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος, είχε βαπτιστεί χριστιανός ορθόδοξος.
«Ο χαμός του ελληνοκυπριακής καταγωγής Τζορτζ Μάικλ μας γέμισε θλίψη. Η μητέρα του, Λέσλι, ήταν Βρετανίδα, ενώ ο πατέρας του Κυριάκος Παναγιώτου είναι Ελληνοκύπριος και κατάγεται από ένα χωριό (σ.σ. το Πατρίκι Καρπασίας) που βρίσκεται στα Κατεχόμενα. Το μουσικό ταλέντο του το κληρονόμησε από τον πατέρα του, ο οποίος έπαιζε πολύ καλό βιολί, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσε εκείνα τα δύσκολα χρόνια να αποκτήσει μουσική παιδεία. Διαθέτει όμως έμφυτο ταλέντο. Είναι μια πολύ καλή οικογένεια. Ο Τζορτζ είχε βαπτιστεί ορθόδοξος, αλλά δεν είχε ιδιαίτερη επαφή με την εκκλησία. Ισως αυτό να ήταν και δικό μας λάθος γιατί δεν προσπαθήσαμε να τον προσεγγίσουμε. Θυμάμαι, όταν κάποια στιγμή στο παρελθόν είχα συναντήσει τους γονείς του και τους είχα ρωτήσει ''τι κάνει ο Τζορτζ, δεν τον έχω δει'', η μητέρα του μου απάντησε: ''Μήπως εμείς τον βλέπουμε; είναι τόσο απορροφημένος από τη μουσική...''» δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ο Αρχιεπίσκοπος Γρηγόριος.
Φιλανθρωπίες
Ο Τζορτζ Μάικλ θα μείνει γνωστός όχι μόνο για τις μουσικές του επιτυχίες αλλά και για τις πράξεις φιλανθρωπίας του. Τίποτα όμως δεν είναι τυχαίο. Η ανατροφή που πήρε από τους γονείς του έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του.

Ο Ελληνορθόδοξος Τζορτζ Μάικλ και το γονιδιακό ταλέντο του
Ο πατέρας του μετανάστευσε το 1953 από την Κύπρο στην Αγγλία, όπου έγινε εστιάτορας και άλλαξε το όνομά του σε Τζακ Πάνος. Στο Λονδίνο γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του, η οποία ήταν Αγγλίδα χορεύτρια. Ο Τζορτζ Μάικλ είχε πει ότι η μητέρα του τον έμαθε να νοιάζεται για τους συνανθρώπους του ενώ περιέγραφε τον πατέρα του ως έναν σκληρά εργαζόμενο οικογενειάρχη. Το 1997 η Λέσλι Παναγιώτου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών, δίνοντας μάχη με τον καρκίνο. Ο χαμός της τον διέλυσε ψυχολογικά και τον οδήγησε στην κατάθλιψη.
«Ετρεφε μεγάλο σεβασμό και αγάπη για εκείνη. Πιστεύω πως ο θάνατός της τον στιγμάτισε. Από τότε άλλαξε πολύ και ποτέ δεν κατάφερε να γεμίσει το κενό που άφησε η απουσία της. Ηταν στενά συνδεδεμένος μαζί της. Ο πατέρας του, ο οποίος μένει στο Βόρειο Λονδίνο, συνέχισε να επισκέπτεται την εκκλησία μας.
  
Τον Τζορτζ Μάικλ τον συνάντησα πριν από κάποια χρόνια, όταν ένας Ελληνοκύπριος δήμαρχος στο Βόρειο Λονδίνο διοργάνωσε μια εκδήλωση προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς της περιοχής του και εκείνος είχε έρθει για να προσφέρει τη βοήθειά του.
Η δεύτερη φορά ήταν όταν ο πρώτος εξάδελφός του Ανδρος Γεωργίου (σ.σ. υπήρξε για πολλά χρόνια καλύτερός του φίλος) βάφτισε το παιδί του και ο Τζορτζ Μάικλ έγινε νονός του.
Ηταν ένας ευαίσθητος καλλιτέχνης. Αυτές τις ημέρες οι εφημερίδες στη Βρετανία δημοσιεύουν συνεχώς άρθρα για το φιλανθρωπικό του έργο, το οποίο ο ίδιος ήθελε να μείνει κρυφό. Πέρα από τα ιδρύματα είχε βοηθήσει πολλούς απλούς ανθρώπους, γεγονός που αποδεικνύει πως ήταν άνθρωπος με περιεχόμενο» λέει ο Αρχιεπίσκοπος Μεγάλης Βρετανίας στην εφημερίδα μας.
Ο καλλιτέχνης είχε εκμυστηρευτεί πως όταν ήταν έφηβος ο πατέρας του τον έβαζε να πλένει πιάτα στο εστιατόριό του και του δίδαξε να εργάζεται σκληρά. Το κυριότερο, όμως, που του έμαθε είναι ότι όταν θέλεις κάτι πολύ μπορείς να το επιτύχεις. Μάλιστα είχε αναφέρει πως ο πατέρας του και η οικογένειά του από την Κύπρο κατάφεραν, αν και μετανάστες, με συνεχή και επίπονη δουλειά, να ανέβουν στη μεσαία τάξη στη Βρετανία αποτελώντας ένα μεγάλο παράδειγμα στη ζωή του.

Ο Τζορτζ Μάικλ με τους γονείς του Κυριάκο και Λέσλι.
Ο Τζορτζ Μάικλ με τους γονείς του Κυριάκο και Λέσλι.  
Για πολλά χρόνια ο Τζορτζ Μάικλ έκρυβε την ομοφυλοφιλία του γιατί δεν ήθελε να τον στενοχωρήσει. Αυτό δυσκόλεψε αρκετά τη σχέση τους.
Ομως υπήρχε μεγάλη αγάπη μεταξύ τους, κάτι που επιβεβαιώνει το βίντεο της συναυλίας του στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2007. Τότε, απευθυνόμενος στο κοινό ο καλλιτέχνης είχε πει: «Χαιρετήστε την οικογένειά μου. Να ο πατέρας μου, θα αναγνώριζα τη μεγάλη κοιλιά του οπουδήποτε...».
Ελληνικοί γάμοι
Επιπλέον, σε μια παλιότερη συνέντευξή του, όταν τυχαία άκουσε ελληνικά λαϊκά τραγούδια στο ραδιόφωνο είχε αναφέρει: «Μου θυμίζει τους ελληνικούς γάμους όπου πήγαινα ως παιδί. Ημουν πολύ υπερήφανος για τον μπαμπά μου σε αυτά τα γλέντια, γιατί χόρευε με γεμάτα ποτήρια πάνω στο κεφάλι του καλύτερα από όλους».
Ο Τζορτζ Μάικλ θα ταφεί δίπλα στην αγαπημένη του μητέρα σε έναν οικογενειακό τάφο που αγόρασε κοντά στο σπίτι του στο Βόρειο Λονδίνο, στο νεκροταφείο Highgate, όπως ήταν η επιθυμία του.
«Δεν μας έχουν ενημερώσει αν η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί στην ορθόδοξη εκκλησία» καταλήγει ο Αρχιεπίσκοπος Γρηγόριος.

Σχόλια