Αραξε ρε στα κυβικά σου και άσε τις μαγκιές > Ερντογάν: Δεν θα επιτρέψω ποτέ κουρδικό κράτος στη βόρεια Συρία

Αποτέλεσμα εικόνας για ερντογαν



Ο «σουλτάνος» της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία αυτόνομης κουρδικής επικράτειας στη βόρεια Συρία.

«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ την ίδρυση ενός τέτοιου είδους κράτος», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων στην Κωνσταντινούπολη την παραμονή των Χριστουγέννων.

Για μια ακόμη φορά αναφέρθηκε στην πρόθεσή του να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, κοντά στα σύνορα, για την προστασία των Τούρκων πολιτών στην παραμεθόριο.

Τώρα το άλλαξε, μέχρι πρότινος έλεγε ότι ήθελε να δημιουργήσει τη «ζώνη ασφαλείας» για να φιλοξενεί πρόσφυγες.

«Το λέγαμε αυτό από την αρχή. Εάν δεν κανονιστεί αυτό το ζήτημα η Γκαζιαντέπ θα απειλείται, η Κιλίς θα απειλείται, η Σανλιούρφα θα απειλείται», είπε αναφερόμενος στις μεγάλες τουρκικές πόλεις κατά μήκος των συνόρων.

Όπως ανέφερε έχει σκοπό να συζητήσει το θέμα με τον Ντόναλντ Τραμπ, αφού ορκιστεί Πρόεδρος των ΗΠΑ μετά τις 20 Ιανουαρίου.

Για τον Ερντογάν αυτή η ζώνη πρέπει να είναι εκτός από «χωρίς τρομοκράτες» και «απαγόρευσης πτήσεων». Το τελευταίο ήταν και γραμμή της Χίλαρι, δεν είναι όμως των υπολοίπων δυνάμεων που εμπλέκονται στη Συρία και άγνωστο προς το παρόν είναι τι νομίζει ο Τραμπ.

Ο Ερντογάν θεωρεί ότι εάν δημιουργηθεί ένα δεύτερο κουρδικό κράτος -έστω κι ως ομοσπονδιακό υποκείμενο της Συρίας- κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία, θα έχει ως αποτέλεσμα σε επόμενη φάση τον διαμελισμό της Τουρκίας που το 1/3 του πληθυσμού της είναι Κούρδοι.

Το μόνο κουρδικό κράτος που ανέχεται ο Ερντογάν είναι η αυτόνομη κουρδική επικράτεια στο βόρειο Ιράκ κι αυτό γιατί η οικογένεια Μπαρζανί που το κυβερνά κάνουν «δουλειές» μαζί του.

Οι Μπαρζανίδες του ιρακινού Κουρδιστάν είναι οι κλασικοί κοτσαμπάσηδες, σαν αυτούς που είχαμε κι εμείς εδώ (κι ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να ξεφορτωθούμε πλήρως).

Αντιθέτως, οι σοσιαλιστικές πατριωτικές οργανώσεις που αναγνωρίζουν ως ηγέτη τους τον φυλακισμένο Αμπντουλάχ Οτσαλάν αγωνίζονται για ένα ανεξάρτητο, ενιαίο, δημοκρατικό, κοσμικό και ελεύθερο Κουρδιστάν.

Η σοσιαλπατριωτική τάση των οτσαλανικών οργανώσεων βρίσκεται σε απόλυτη πολιτική σύγκρουση με τους δεξιούς κοτσαμπάσηδες Μπαρζανίδες που αναζητούν ξένους προστάτες, ακόμα και σουλτάνους. Εάν αυτά σας θυμίζουν τα «δικά μας» μέσα είστε.

Σχόλια