Ληστεία στον Υφαντή >> Ο αποφυλακισμένος αρχιληστής και το κάψιμο-«σφραγίδα»

Ληστεία στον Υφαντή: Ο αποφυλακισμένος αρχιληστής και το κάψιμο-«σφραγίδα»

Τη λίστα των πρώην και νυν εργαζομένων «ξεσκονίζουν» οι αρχές - Αναμένονται οι απαντήσεις από τη βαλλιστική - Στο μικροσκόπιο και παρόμοια χτυπήματα του παρελθόντος

Μια πληροφορία που λέει ότι πριν περίπου δύο εβδομάδες αποφυλακίστηκε ένα πρόσωπο ελληνικής καταγωγής που στο παρελθόν έκανε «μεγάλες δουλειές» με ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση που χτύπαγαν με καλάζνικοφ και πυρπολούσαν  τα αυτοκίνητα για να σβήνουν τα ίχνη τους στη φωτιά, έχει μπει στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας. Ο συγκεκριμένος κακοποιός που αποφυλακίστηκε ενώ αρχικά είχε καταδικαστεί σε κάθειρξή άνω των τριάντα ετών αλλά τελικά στο εφετείο κατάφερε να τη ρίξει λίγο πάνω από τα δέκα χρόνια και να αποφυλακιστεί, διαθέτει τόσο την επιχειρησιακή ικανότητα όσο και τις άκρες για να στήσει και να εκτελέσει μια τόσο μεγάλη δουλειά με στόχο την αλλαντοβιομηχανία Υφαντής. Ουσιαστικά, λένε οι αστυνομικοί, η σκληρή συμμορία που πυροβολεί και δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να σκοτώσει, είναι «προιόν» της λεγόμενης ανακυκλώσιμης εγκληματικότητας, τα μέλη της έχουν στο παρελθόν συλληφθεί και για το λόγο αυτό φροντίζουν να μην αφήνουν πίσω τους το παραμικρό στοιχείο που θα μπορούσε να τους προδώσει. Έτσι σε κάθε χτύπημα καμουφλάρουν τα χαρακτηριστικά τους με κουκούλες, φορούν γάντια για να μην αφήνουν αποτυπώματα και  γεννετικό υλικό ενώ καίνε και τα αυτοκίνητα κάνοντας στάχτη και το παραμικρό ίχνος που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν οι αρχές. 

Πρώην εργαζόμενος και το κάψιμο-«σφραγίδα» 


Οι έρευνες των αξιωματικών της Ασφάλειας κινούνται προς τρεις κατευθύνσεις καθώς οι αναλυτές  βλέπουν πίσω από τα μέχρι στιγμής στοιχεία Καζακστανούς και Γεωργιανούς κακοποιούς. «Ο τρόπος που έκαψαν το μαύρο BMW και το ασημί Audi είναι σφραγίδα κακοποιών από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Οι συγκεκριμένοι έχουν έναν ειδικό τρόπο όταν πυρπολούν τα οχήματα. Χρησιμοποιούν ένα ειδικό υλικό που καίει το αυτοκίνητο χωρίς οι φλόγες από την ανάφλεξη να επεκτείνονται σε άλλα σημεία πέρα από το στόχο» αποκαλύπτει στο protothema.gr έμπειρος αξιωματικός και προσθέτει «Αν λοιπόν εξακριβωθεί η εμπλοκή του πρόσφατα αποφυλακισθέντος αρχιληστή, τότε είναι θέμα ημερών η εξιχνίαση της υπόθεσης.

Οι τρεις άξονες λοιπόν στους οποίους κινούνται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ είναι οι εξής:

- Έχουν πάρει τη λίστα όλων όσων εργάζονται ή έχουν εργαστεί στη συγκεκριμένη αλλαντοβιομηχανία και εξετάζουν μια προς μία τις περιπτώσεις προκειμένου να δουν αν κάποιος από αυτούς γνωρίζει τον άρτι αποφυλακισθέντα αρχιληστή ή κάποιον «περίεργο» από την πρώην Σοβιετική Ένωση με ποινικό παρελθόν. Και αυτό γιατί είναι πεπεισμένοι ότι κάποιος από μέσα τους έδωσε λεπτομέρειες πάνω στις οποίες κινήθηκαν και έστησαν το σχέδιο τους. Όπως για παράδειγμα τις ώρες που φθάνουν τα χρήματα στο λογιστήριο από τους εισπράκτορες, το χώρο του λογιστηρίου όπως φυσικά και για τον αριθμό των υπαλλήλων που είναι υπεύθυνοι για αυτή τη διαδικασία. 

- Περιμένουν τη βαλλιστική αλλά και το υλικό από τις κάμερες που «έπιασαν» τις κινήσεις των δραστών προκειμένου να δουν αν τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην αιματηρή ληστεία είναι «καθαρά» ή αν έχουν χρησιμοποιηθεί σε κάποια υπόθεση ή αν υπάρχουν στα καρέ πρόσωπα γνωστά στις διωκτικές αρχές. Φυσικά απαντήσεις περιμένουν και από τα αποτυπώματα και το DNA. 

- Τέλος, ανασύρουν από το αρχείο τους παλιές υποθέσεις επιθέσεων με παρόμοιο modus operandi για  να εντοπίσουν κοινά χαρακτηριστικά και πρόσωπα που ίσως έχουν στήσει δικές τους ομάδες για να κάνουν μεγάλα χτυπήματα με μπάζες χιλιάδων ευρώ στη ζώνη των βορείων προαστίων. 


Σε σπείρα ομογενών από το Καζακστάν που εδρεύει στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας αποδίδει η Ασφάλεια Αττικής την αιματηρή ληστεία στις εγκαταστάσεις τις βιομηχανίας αλλαντικών «Υφαντής». Πιθανότατα, μάλιστα, πρόκειται για τους ίδιους κακοποιούς που είχαν ανοίξει πυρ εναντίον ανδρών της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. το περασμένο Σάββατο!

Η ευκολία με την οποία οι τέσσερις ένοπλοι κουκουλοφόροι πυροβόλησαν εν ψυχρώ τον ιδρυτή της εταιρείας Αλέξη Υφαντή, τον 41χρονο γιο του Κωνσταντίνο και τον 70χρονο αδελφό του Χαράλαμπο, θυμίζει έντονα τον τρόπο που είχαν αντιδράσει οι ληστές ενός καταστήματος ηλεκτρονικών στην Πεύκη όταν πυροβόλησαν κατά των ανδρών της ΔΙ.ΑΣ. που προσπάθησαν να τους εμποδίσουν να διαφύγουν. 

Και τότε, είχαν χρησιμοποιήσει Καλάσνικοφ και οι ειδικοί της Εγκληματολογικής υπηρεσίας συγκρίνουν τώρα τους κάλυκες που βρέθηκαν στην εταιρεία «Υφαντής» με αυτούς που είχαν βρεθεί στη συμπλοκή της Πεύκης για να δουν αν προέρχονται από το ίδιο όπλο. Στον τόπο της ληστείας βρέθηκαν και κάλυκες από πιστόλι των 9 χιλιοστών που επίσης εξετάζονται.

Παράλληλα, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας μελετούν καρέ- καρέ τα πλάνα της ληστείας που κατέγραψε η κάμερα ασφαλείας η οποία ήταν τοποθετημένη στο λογιστήριο της αλλαντοβιομηχανίας. Οι ειδικοί εξετάζουν ό,τι απέμεινε από το μαύρο BMW και το δεύτερο αυτοκίνητο μάρκας AUDI που χρησιμοποίησαν οι δράστες και τα πυρπόλησαν πριν εξαφανιστούν, μήπως και έχουν διασωθεί τυχόν αποτυπώματα ή ίχνη γενετικού υλικού. 

Οι έρευνες της Ασφάλειας επικεντρώνονται στις δυτικές περιοχές της Αττικής και κυρίως τα Άνω Λιόσια και το Μενίδι, όπου φαίνεται ότι κατευθύνθηκαν μετά την διαφυγή τους οι τέσσερις ληστές. Προς την ίδια κατεύθυνση διέφυγαν και οι δράστες της ληστείας στην Πεύκη, μετά τους πυροβολισμούς κατά των αστυνομικών.

Σχόλια